Опити за зачеване - кога да потърсим лекарско мнение Забременяването не винаги е лесно.

Zasemeistvoto
5
СЪДЪРЖАНИЕ:

  Колко време след като сте започнали да правите опити за зачеване, е необходимо да потърсите лекарско мнение? Кога е време да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина?

  Ако имате дори и най-малкото съмнение, че имате проблем със зачеването, от изключително значение е да не отлагате посещението при специалисти. Ето някои признаци, които подсказват, че е време да потърсите лекарско мнение.

  Препоръчително време за опит за забременяване


  Според Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве ако жената в една двойка не успява да забременее след една година незащитен секс, трябва да потърси професионална помощ за забременяване.

  1-4.jpg

  Когато обаче дамата е на възраст над 35 години, добре е двойката да се обърне към специалист след шест месеца неуспешни опити за зачеване.

  Кой търси помощ, кой не я търси и защо?


  Изследователи от Великобритания са анкетирали 15 162 мъже и жени на възраст между 16 и 74 години, като са ги попитали дали някога са се сблъсквали с безплодие и ако да, дали някога са търсили медицинска помощ по този въпрос.

  За разлика от нашата страна, където репродуктивните проблеми не са включени за лечение по здравната каса, в Англия британската национална застраховка го покрива.


  Изследователите очакват, че при по-голям достъп хората по-лесно ще потърсят помощ, ако имат проблеми със зачеването.

  Резултатите от проучването обаче са изненадващи: само 57,3 % от жените и 53,2 % от мъжете съобщават, че някога са търсили медицинска помощ за проблемите си с плодовитостта.

  2-4.jpg

  Най-младите жени и мъже в групата (на възраст от 17 до 24 години) съобщават, че са търсили помощ само в една трета от случаите (32,6 % от жените и 14,1 % от мъжете).


  Защо двойките не са потърсили помощ, може само да се гадае. Едната възможност е да не са знаели, че могат - или че всъщност трябва да го направят.

  Проучването установява, че хората с по-високо образование, тези от по-високите социално-икономически класи и тези, които са родили първото си дете по-късно, са по-склонни да потърсят помощ, ако имат проблеми със забременяването.

  Неуспешните опити за зачеване не са обвързани с възрастта на двойката


  Често по-младите хора не търсят помощ просто защото не смятат, че безплодието се отнася за тях. Въпреки че е вярно, че рискът от репродуктивни проблеми се увеличава с възрастта, при някои млади мъже и жени този риск също съществува.

  3-4.jpg


  Безплодието може да е симптом на основно заболяване - някои от тях се влошават с течение на времето. Колкото по-дълго чакате да потърсите помощ, толкова по-малка е вероятността лечението на репродуктивните проблеми да бъде успешно.


  Независимо дали планирате лечение на безплодието или не, все пак е добре да поговорите с вашия лекар. Ако има медицинско състояние, което причинява проблеми с плодовитостта, то трябва да се лекува, дори и да сте променили решението си за забременяване.

  Кога да потърсите лекарско мнение


  Не е задължително да чакате шест месеца до една година, преди да поискате помощ за зачеване. В някои случаи всъщност трябва да потърсите лекарско мнение много по-рано. Посъветвайте се със специалист за оценка на възможностите за забременяване, ако:

  4-4.jpg

  Имате фамилна анамнеза за ранна менопауза или първична яйчникова недостатъчност (известна също като преждевременна яйчникова недостатъчност);

  • Имате фамилна анамнеза за BRCA+ рак на гърдата;
 • Имате генетично заболяване, за което е известно, че влияе на плодовитостта;
 • Имате нередовна менструация или ендометриоза;
 • Вие или вашият партньор имате анамнеза за инфекции, предавани по полов път;
 • Вие или вашият партньор имате рискови фактори или симптоми на безплодие;

 • Имате два поредни спонтанни аборта. Спонтанният аборт е често срещан, но повторният аборт не е. Две или повече поредни загуби на бременност могат да означават проблеми със запазването на бременността (дори ако лесно забременявате).

  Препоръчваме ви още:

  Опити за зачеване – какво трябва да знаем?

  Как да отгледаме емоционално интелигентни деца?

  Ръководство за родители | Сексуално образование

  Споделяне

  Коментари

  Последвай ни

  Instagram лого

  zasemeistvoto

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!