Споделяне на преживявания - как да подпомогнем детето да ни се довери

Zasemeistvoto

Знаете ли че можете да укрепите доверието и да се свържете с дете на всяка възраст. Макар че е най-добре този процес на споделяне на преживяванията да се стартира още в най-ранна детска възраст, никога не е късно да се започне. Важно е да знаете, че дори и понякога да се допускат грешки и доверието между родител и дете да се наруши, всичко е поправимо.
Нека да разгледаме техники, които ще ни помогнат да подпомогнем детето да ни се довери на всеки етап от детството.

Как да подпомогнем бебето да ни се довери

Бебетата се учат на доверие от самото начало. Родителите са тези, които оформят представата му за света. В този начален етап вие учите новороденото да се доверява като задоволявате основните му нужди от храна, любов и привързаност.
Опознайте сигналите на бебето и реагирайте на тях незабавно. Хранете ги при първите сигнали за глад и докато го храните, говорете тихо и поддържайте контакт с очите.

Усмихвайте се, говорете и общувайте често с бебето си. Давайте на бебето си много прегръдки, целувки, гушкане и контакт "кожа до кожа". Всички тези на пръв поглед малки неща един ден ще се превърнат в предпоставка детето по-лесно да споделя с вас, защото сте изградили доверие от най-ранна детска възраст.

Как да подпомогнем малкото дете да ни се довери

Малката възраст е периодът, в който децата развиват чувство за самосъзнание. В допълнение към постоянното задоволяване на нуждите, можете да изградите доверие, като му позволите да изследва средата си безопасно.

Вашето малко дете започва да разбира, че е независимо и отделно от другите, и ще се нуждае от вас, за да бъдете неговата „база“, докато изследва.
Четенето и играта с детето подпомагат изграждането на връзка на доверие.

2-8.jpg

Разиграйте сценарии с помощта на косматите им приятели, като например мама мечка да вземе мечето от училище или да го нахрани, когато е гладно. Това са добри техники да научите детето си на начините, по които показвате доверието си в ежедневни ситуации.

Отговорите на всички въпроси, които може да има, докато играете, ще му дадат сигурност, че имате необходимите познания, за да се грижите за него. Това е и идеалният момент детето ви да научи каква роля играе доверието в подходящите взаимоотношения и да си припомни, че трябва да внимава с непознати и да не се доверява веднага на хора, които не познава.

Как да подпомогнем тийнейджъра да ни се довери

На този етап децата се превръщат в юноши и преминават през огромно израстване и промяна. Това е времето, когато връстниците започват да оказват по-значително влияние, а детето ви придобива самостоятелност и разбира по-добре мястото си в света.
Поради допълнителното влияние на връстниците е от съществено значение да поддържате сърдечна връзка с детето си, така че все още да имате основно влияние.

Свържете се с детето си, като му разказвате истории от вашето детство. Това не само ще им помогне да ви опознаят, но и ще покаже, че разбирате нещата, с които се сблъскват - защото и вие някога сте се сблъсквали с тях.
Покажете на детето си, че му имате доверие.

1-8.jpg

Доверието във взаимоотношенията е двупосочно и като признавате и съчувствате на детето си, го учите, че независимо от това, което прави, вие винаги ще бъдете до него. Това означава, че трябва да дадете на детето си малко повече отговорности, за да видите дали то може да се справи с тях. Доверете ѝ сгъването на дрехи, прибирането на чинии, обработката на стъклени съдове или помощта при готвене.

Очаквания

Не очаквайте винаги успех и се опитайте да не реагирате прекалено остро, ако случайно счупи чаша. Изграждането на умения е процес на учене, но като разширявате възможността, показвате на детето си, че му имате доверие. Възможно е да се разочаровате от нея, но й давайте да разбере, че имате пълно доверие в способността й да прави добри избори в бъдеще.
Уважавайте нуждата на тийнейджъра си от личен живот.

3-6.jpg

Доверието означава също, че уважавате правото на детето си да запази някои въпроси в тайна. Освен в случаите, когато е необходимо да се намесите. Има моменти, в които децата не искат да споделят преживяванията и да не им се говори. Бъдете търпеливи и го приемете.

Ако нямате причина да смятате, че има нещо, което трябва да се обсъди, е добре да оставите детето си да има част от живота си, която е отделна от вас. На този етап от развитието е необходимо детето да изпитва положително усещане от вас, докато формира собствената си същност.

Използвани източници:
https://www.mother.ly/parenting/how-to-get-your-teenager-to-trust-you-mama/
https://www.today.com/parenting-guides/developing-trust-kids-ages-5-8-t179068
https://www.zerotothree.org/resources/227-tips-on-helping-your-child-build-relationships


Научете още интересна информация:

Детето ни лъже – как да подходим?

Как да парираме гневните изблици в детския пубертет

Време за двойката и след детето

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!