боядисване-на-великденски-яйца
Свободно време

Боядисване на яйца с естествени оцветители

Zasemeistvoto
25 Април 2022

Боядисването на яйца с естествени бои може да бъде забавен и креативен начин да отпразнувате празниk като Великден или просто да добавите малко цвят към вашата маса за закуска.

Защо обаче да изберете естествени оцветители?

Ето няколко причини:

 • Грижа за здравето: Синтетичните бои често съдържат вредни химикали и токсини, които могат да бъдат абсорбирани от кожата, вдишани или погълнати. Някои от тези химикали са свързани със здравословни проблеми като рак и алергии. Естествените бои, от друга страна, са направени от хранителни съставки, които обикновено се считат за безопасни.
 • Естетична привлекателност: Естествените багрила могат да създадат уникална и фина цветова палитра, която е трудно постижима със синтетичните багрила. Тъй като естествените багрила се извличат от растения, зеленчуци и други естествени източници, цветовете обикновено са по-меки, по-приглушени и по-сложни от ярките, изкуствени цветове на синтетичните багрила.
 • Въздействие върху околната среда: Синтетичните багрила често се правят от нефтохимикали, които са невъзобновяеми ресурси. Те могат също така да създадат значително количество замърсяване по време на производствения процес. Естествените багрила, от друга страна, са биоразградими и имат много по-малко въздействие върху околната среда.
 • Културно наследство: Използването на естествени багрила има дълга история в много култури и често се свързва с традиционните занаяти и практики. Използването на естествени багрила може да помогне за запазването на тези културни традиции и да създаде връзка с миналото.
 • Въпреки че естествените багрила имат своите предимства, важно е да се отбележи, че те може да не са толкова постоянни или дълготрайни като синтетичните багрила. Те могат също така да отнемат повече време за подготовка и може да изискват опити и грешки, за да се постигнат желаните резултати. Въпреки това, за тези, които ценят устойчивостта, здравето и традицията, естествените багрила са чудесен вариант за оцветяване.

  Естествени оцветители за всеки цвят- предложения

  • Червено/розово: Цвекло, малини, ягоди, нар и череши могат да се използват за създаване на нюанси на червено и розово.
  • Оранжево: Люспите от лук, червеният пипер и куркумата могат да създадат портокалови тонове.
  • Жълто: куркума, цветя от невен, лайка и шафран могат да се използват за създаване на нюанси на жълто.
  • Зелено: Спанакът, магданозът и копривата могат да създадат нюанси на зелено.
  • Синьо: Боровинките и бъзът могат да създадат нюанси на синьото.
  • Лилаво: Червено зеле, къпини и грозде могат да се използват за създаване на лилави нюанси.
  • Кафяво: кафе, чай и орехови черупки могат да създадат кафяви тонове.

  Важно е да се отбележи, че цветът, който ще постигнете ще зависи от силата на багрилото, продължителността на накисване и материала, който се боядисва.

  Освен това цветът, получен от естествени багрила, може да не е толкова жив или дълготраен като синтетичните багрила.

  Експериментирането с различни комбинации от съставки може да ви помогне да създадете уникални нюанси и нюанси.

  Забавлявайте се, изследвайки многото възможности на естествените багрила!

  Методи за боядисване

  Ето една основна рецепта за боядисване на яйца с естествена боя:

  Сварете твърдо яйцата и ги оставете да изстинат.

  Междувременно пригответе багрилото, като задушите естествените съставки във вода за около 30 минути, за да извлечете цвета.

  Прецедете багрилната смес и добавете 2-3 супени лъжици бял оцет, за да помогнете на цвета да полепне върху черупките на яйцата.

  Поставете охладените яйца в багрилната смес и ги оставете да престоят за не по-малко от 15 минути. Колкото повече време останат яйцата в боята, толкова по-наситен цвят ще получите.

  Има много начини за приготвяне на багрила за великденски яйца. Ето няколко метода, използващи естествени съставки:

  • Приготвяне на червена боя за яйца от сок за цвекло:

  Нарежете едно средно голямо цвекло на малки парчета и ги поставете в голяма тенджера.

  Добавете вода, колкото да покрие цвеклото и оставете да заври.

  Намалете топлината и оставете да къкри за 30 минути.

  Прецедете сока от цвекло и добавете 2-3 супени лъжици бял оцет.

  Поставете твърдо сварените яйца в боята и ги оставете да престоят 10-15 минути.

  • Приготвяне на лилава боя за яйца от червено зеле:

  Едната глава червено зеле се нарязва на ситно и се поставя в голяма тенджера.

  Добавете вода, колкото да покрие зелето и оставете да заври.

  Намалете топлината и оставете да къкри за 30 минути.

  Прецедете зелевия сок и добавете 2-3 супени лъжици бял оцет.

  Поставете твърдо сварените яйца в боята и ги оставете да престоят 10-15 минути.

  Забележка: Колкото по-дълго яйцата престоят в боята, толкова по-тъмен ще бъде цветът.

  • Приготвяне на оранжева боя за яйца с люспи от стар лук:
   Вземете люспите от 2-3 големи глави стар лук и ги сложете в тенджера с вода, колкото да ги покрие. Оставете на котлона да заври и да къкри за 30 минути на бавен огън.
  Снимка за внимание
  След като прецедите полученото багрило , добавете 2-3 супени лъжици бял оцет и поставете сварените яйца в боята.


  Забележка: В зависимост от качествата на лука, можете да получите също червени и дори тъмни кафяви нюанси, затова периодично проверявайте оцветяването на яйцата, за да ги извадите при постигане на желаните нюанси.

  • Рисуване с восък: Рисуването с восък върху горещо яйце е традиционен метод за създаване на сложни и цветни шарки върху великденските яйца.

  За да рисувате с восък върху яйцето, можете да действате по един от двата начина:* Рисувате директно върху все още топло небоядисано яйце с восъка. След изстиването можете да потопите яйцето в сместа и да видите красивия ефект, подобен на смесената техника с маслени пастели и водни боички, която всички сме пробвали в училище.* След сваряването и боядисването на яйцата работите с горещ восък, който разтопявате с помощта на свещ или спиртна лампа. Методът е времеемък, но много ефектен, като най-лесна ще бъде украсата чрез точкуване.

  • Декупаж с помощта на белтък: Декупажът включва нанасяне на изрезки от хартия върху повърхността, която декорираме с помощта на специални лепила. В случая с великденските яйца за декупаж се използват различни декоративни салфетки, а за лепило – леко разбит белтък. След като прилепите плътно желаната част от салфетката върху яйцето, намажете с четка от белтъка върху хартията и оставете хубаво да изсъхне.
 • Рисуване чрез шаблон: Това може да стане с листо от здравец, например. Фиксирате листенцето към яйцето, плътно увивайки го в ситна мрежа – тънките дамски чорапи са идеални за целта. Завързвате здраво и потапяте в желаната боя. След пълното изсъхване, изваждате яйцето и се радвате на красивите природни форми.
 • Важен елемент от целият процес по рисуване и оцветяване на яйцата е продължителността на оставянето им в багрилните разтвори. То зависи от желания интензитет на цвета и вида на използваната боя. Като цяло, колкото по-дълго оставите яйцата в разтвора на боята, толкова по-наситен ще бъде цветът.

  За натуралните багрила е препоръчително да оставите яйцата в багрилния разтвор поне 10-15 минути за постигане на забележим цвят. Можете също така да ги оставите за по-дълго, до един час или цяла нощ, за по-интензивен цвят.

  За да осигурите равномерно оцветяване, добра идея е внимателно да разбърквате яйцата в разтвора на багрилото на всеки няколко минути и да въртите яйцата, за да сте сигурни, че те ще бъдат боядисани равномерно.

  Трикове за по-добри резултати

  Ето няколко съвета и трикове за постигане на по-добри резултати при боядисване на яйца:

  Използвайте бели яйца: Белите яйца ще ви дадат по-ярък и постоянен цвят от кафявите яйца, които могат да дадат по-приглушен цвят. Имайте предвид, че черупката на белите яйца е по-крехка, затова, ако топлите земни нюанси на боите са предпочитани от вас, по-добре използвайте тъмни яйца.

  Започнете с яйца със стайна температура: Оставете вашите яйца да престоят на стайна температура поне 30 минути, преди да ги боядисате. Това ще помогне на яйцата да поемат по-равномерно боята.

  Използвайте разтвор на оцет: Добавянето на оцет към разтвора на багрилото ще помогне на цвета да прилепне по-добре към черупката на яйцето. Смесете 1 супена лъжица бял оцет с 1 чаша гореща вода и багрилото по ваш избор.

  Добавете още багрило: За по-интензивен цвят използвайте повече багрило. Можете да добавите още боя към разтвора или да оставите яйцето в боята за по-дълъг период от време.

  Опитайте наслояване на цветове: За да създадете по-сложни и интересни цветове, опитайте наслояване на различни цветове багрило. Започнете със светъл цвят и след това потопете яйцето в по-тъмен цвят за няколко секунди, за да създадете двуцветен ефект.

  Използвайте лъжица или щипка: За да избегнете оцветяването на пръстите си, използвайте лъжица или щипка, за да извадите яйцата от разтвора на багрилото.

  Изсушете яйцата върху решетка: Поставете яйцата върху решетка или в картонена кутия за яйца, за да изсъхнат. Това ще помогне за предотвратяване на размазване или изтриване на цветовете.

  Експериментирайте с естествени багрила: Естествените багрила могат да произведат уникални и фини цветове, които са трудни за постигане със синтетични багрила. Опитайте да експериментирате с различни съставки, за да създадете свои собствени персонализирани цветове.

  Добавете блясък: След пълното изсъхване на яйцата, можете да ги направите лъскави с помощта на олио. Сложете малко количество върху парче памук и втрийте внимателно върху повърхността на вашите красоти.

  Не забравяйте да се забавлявате и да бъдете креативни, когато боядисвате яйцата си. С малко експерименти и практика можете да създадете красиви и уникални великденски яйца, които със сигурност ще впечатлят.

  Споделяне
  Loading...

  Последвай ни

  Instagram лого

  zasemeistvoto

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!