Братя и сестри -голяма разлика
Образование

Братя и сестри - С какво да внимаваме при голяма разлика

Zasemeistvoto
5 Март 2022

Отглеждането на повече от едно дете изисква търпение, гъвкавост и чувство за хумор. То включва и намирането на отговор на въпроса дали, кога и как да разширите семейството си. Всеки възможен сценарий има своите плюсове и минуси, но в крайна сметка трябва да се избере [най-доброто за вашето семейство](https://www.zasemeistvoto.com/interesni-zanimaniya-za-deca).

Добре е да подхождате с отворено съзнание към въпроса за разликата между децата.
Някои родители предпочитат децата им да са породени. Други харесват идеята за по-голяма разлика, която им позволява да се насладят на всеки етап с всяко едно от децата. Ако сте от втория тип родители, тази статия е точно за вас. Днес сме ви подготвили едно кратко ръководство, което помага какво да вземете под внимание при голяма разлика между братя и сестри.

Голяма възрастова разлика между братя и сестри: минуси

Изблици на гняв от тийнейджър и малко дете

Не, благодаря. Да надвиквате едновременно тийнейджър и малко дете не е забавно за никого. От друга страна, след един такъв ден, изпълнен тийнейджърски изблици на недоволство и от двете деца, нищо не е в състояние да ви пречупи.


2.jpg

Времето за семейството не винаги е лесно

Уютни неделни следобеди с пуканки и щастливи семейни моменти? Забравете за това. Почти невъзможно е да се измисли филм, който цялото семейство да иска да гледа заедно.
Денят ще премине с пълна война, защото единият иска да гледа нещо с говорещи кучета, а другият - филм на ужасите. Тийнейджъри и малки деца не винаги се съчетават

Тийнейджърите не желаят малки деца да се бъркат в техните вещи/стая/ /живот и всичко, което малкият човек се опитва да каже/попита/изкаже на тийнейджъра, среща не особено приятни реакции.


Малките деца няма да имат приятел за игра

Когато има голяма разлика във възрастта между братя и сестри, най-малкият в даден момент се превръща в единствено дете, когато става въпрос за приятел за игра. Ако имате късмет да имате прекрасно по-голямо дете, то може все още да се съгласява да играе с пластмасови играчки с малкия, но има вероятност това да не продължи вечно.

Играчките са цяло минно поле

Старите детски играчки могат да бъдат доста смъртоносни за малкото дете, особено когато то започне да пълзи. Лего, малки пластмасови фигурки и топчета не е добре да се държат в къщата, когато имате малък вихър, който търси опасности за задушаване.


3.jpg

Никога няма да успеете да направите прилична снимка на децата си заедно
Достатъчно трудно е да вкарам моите в къщата по едно и също време, а още по-малко да се снимаме заедно. Последният път, когато успях да ги накарам да позират заедно? Говорим за години назад!

Голяма възрастова разлика между братя и сестри: плюсовете

По-голямо дете е по-лесно да се управлява при бременност

Когато в продължение на седмици, а в някои случаи и на месеци, си с главата в тоалетната, наличието на деца, които са достатъчно големи, за да разберат защо мама лежи на пода в банята, е малко по-лесно. Също така, когато могат да си спретнат сами нещо за закуски, това е от изключителна помощ за бременната майка, която точно в момента изпитва неразположение.

Повече време на четири очи

Ако изчакате първото ви дете (или деца) да тръгне на училище, преди да се появи друго, това означава, че ще имате наистина прекрасно време насаме с тях. Няма да е нужно да се справяте с нуждите на две или три малки деца едновременно
Една пелена по-малко
Ако разликата е достатъчно голяма, има вероятност по-голямото дете/деца:
вече да не ползва пелени;
да спи през нощта.

Снимка за внимание

Трудно е да се справяте с безсънни нощи, изпълнени с какавиди, особено когато имате две малки деца, които преживяват това едновременно.
По-голямо дете може да помогне на най-малките
Да помолите по-големите братя и сестри да „помагат“ на малките – безценно! Удобно е да имате допълнителен чифт очи, които да следят бебето, когато трябва да се отбиете до тоалетната или да проснете прането.


1.jpg

Малките могат да научат много

Много е мило да гледаш как по-големите братя или сестри учат малките на нови неща. Има ли нещо по-очарователно от това по-голям брат или сестра да показва на шестмесечно дете как да седи?

Голямата възрастова разлика между братя и сестри има своите финансови предимства

След като по-големите деца се откажат от предмети, можете да използвате повторно неща като колички и детски легла. А когато става въпрос за разходите през учебната година, за допълнителни курсове и занимания, наличието на братя и сестри с по-голямо разлика леко разпределя разходите, което ги прави по-малко тежки наведнъж.

Използвани източници:
https://www.healthline.com/health/birth-control/child-spacing-gap-between-children
https://honeykidsasia.com/age-gap-between-siblings-pros-cons/

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!