Детето ми е разсеяно - Как да подходим?
Свободно време

Детето ми е разсеяно - Как да подходим?

Zasemeistvoto
7 Февруари 2022

Разсеяно дете - проблем, който може да бъде истинско предизвикателство за някои родители. Така или иначе, това прави не само ученето, а и умението на детето да се фокусира трудно. Освен това има въздействие и върху ежедневието.

Не винаги можем да променим обстоятелствата, които не дават на детето възможност да се фокусира. Но има начини да му помогнем да преодолее разсейването. Ако вече си задавате въпроса „Как да подходим в такива ситуациите“, опитайте тези 5 стратегии, които ние от "Zasemeistvoto.com" прилагаме успешно. 

#1 Минете директно към задачите за изпълнение

Колкото по-дълго отлагате започването на дадена задача или домашна работа, толкова по-трудно може да му е на детето да се съсредоточите върху нея. Това важи, както за проекти, свързани с училище, така и със занимания, свързани с дома - почистване, събиране на играчки или занимание, което то само си е избрало, като рисуване, апликиране, оцветяване, някаква игра.

Това обаче не означава, че детето ви трябва да прави всичко наведнъж. Как да подходим в такива случаи? Опитайте да разделите процеса на по-малки задачи. Важното е да не отлагате много началото.

1-2-1024x683.jpeg

#2 Ограничете упътванията до една или две наведнъж

Ако детето ви се разсейва много бързо, може да му е трудно да слуша, да запомня и да следва указанията. Затова се опитайте да не го претоварвате с твърде много указания наведнъж.

Да кажем, че е време за домашна работа. Може да кажете на детето си да провери учебника със задачи, да вземе правилните материали и да започне да работи. Ако това е твърде много, за да може детето ви да се съсредоточи и да има предвид, разбийте го на отделни стъпки. Например : „Хайде да видим какво имаш днес за домашна работа по математика“. Не го препитвайте какво са взели през деня, а направо насочете вниманието му към задачите, които има да подготви за следващия ден.

#3 Как да подходим, когато детето е разсеяно: задайте таймер

Знаейки, че има ограничение за това колко дълго трябва да остане фокусирано, може да улесни детето и да се стреми да не се разсейва в този период. Задайте таймер за колко време детето ви трябва да работи, преди да хапне бързо или да си вземе почивка за игра. Можете да увеличавате времето малко по малко, докато детето ви започне да усъвършенства процеса на фокусиране.

#4 Бъдете отворени към това, което работи

Някои хора се нуждаят от пълна тишина, за да се съсредоточат. Други се справят по-добре с шума. Ето защо е важно да попитате децата какво работи най-добре за тях. Кое е онова нещо, което най-много ги разсейва.

Може би детето ви иска да слуша музика, докато пише домашните си. Това, че вас ви разсейва, не означава, че при сина ви или дъщеря ви това решение няма да работи. Опитайте! Нищо не губите!/p>

2-2-1024x683.jpeg

#5 Разсеяно дете: Насочете се обратно към задачата

Дори когато използват тези техники за фокусиране, децата все още могат да се разсейват. Ето защо те също се нуждаят от стратегии, за да се върнат към задачата, след като са се отклонили.

Измислете сигнал, когато умът на вашето дете започне да се лута. Може да поставите ръка на рамото на детето си или да кажете конкретна дума. Кажете на учителя на детето си, че опитвате тези стратегии у дома.

Има много други стратегии, техники и инструменти, които можете да използвате, за да помогнете на детето да спре да се разсейва. Можете да включите безплатни графични планери, за да помогнете на детето си да премине през задачи за четене, писане и математика.bebeshori

3-1-1024x683.jpeg

Имайте в предвид, че борбата с фокус или друго умение може да окаже влияние върху самочувствието на детето. Похвалете упоритата работа на детето си, за да подобри фокуса. Посочете дори малки подобрения. И уведомете детето си, че уменията за фокусиране могат да се подобрят във времето.

Не забравяйте да говорите за силните страни на вашето дете, а не само за предизвикателствата. Празнувайте победите на фокуса, големи и малки. Когато децата разберат в какво са добри, това изгражда увереност и им помага да останат мотивирани, когато нещата станат трудни.картина със скандинавски мъхскандинавски мъх отглеждане

състезателна математика за първолаци

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!