Детето ни лъже - как да подходим?
Образование

Детето ни лъже - как да подходим?

Zasemeistvoto
11 Март 2022

Обичайно е децата (и възрастните) да лъжат понякога и случайната нечестност обикновено не трябва да предизвиква тревога. Когато обаче лъжата стане редовно явление, тя може да се превърне в сериозен проблем. Един от големите проблеми е, че ако детето ви е известно с това, че лъже, може да не му повярвате, когато казва истината. Ученето на детето ви, че е ценно да казва истината, утвърждава значението на личната отговорност, доверието и грижата.

От предучилищна възраст нататък децата започват да използват лъжата за различни цели, като с напредването на възрастта тя става все по-усъвършенствана. Лъжата може да се превърне в лош навик, когато децата видят, че това е ефективен начин да се измъкнат от неприятности или да се отърват от отговорност. Така че, когато детето ви излъже, обърнете му внимание и го разубедете да не се повтаря.

Ето 8 стратегии, които ще ви помогнат да подходите правилно спрямо него.


1-1.jpg

Превърнете казването на истината в правило в семейството
Като част от семейните правила и ценности, създайте ясно правило, което да подчертава важността на честността и истинската комуникация. Така децата ви ще разберат, че цените истината, дори когато е трудно да я кажете.
Разговаряйте за различните видове лъжи и за вредите, които всеки от тях може да причини. Обяснете различните причини, поради които хората лъжат, и защо очаквате честност.

Ролеви модел Честност

Подражавайте на поведението, което искате да виждате от детето си - това означава да казвате истината през цялото време. Децата не могат да различават малките лъжи от други. Така че не лъжете за възрастта на детето си, за да му осигурите безплатен билет в музея, и не казвайте, че не се чувствате добре, за да се измъкнете от социален ангажимент, на който не искате да присъствате. Детето ви ще подражава на това, което вижда, че правите.

Разграничаване на причината за лъжата

Три са основните причини, поради които децата лъжат:
Фантазия
Децата в предучилищна възраст често разказват фантастични лъжи. Ако детето ви каже: „Снощи отидох на Луната“, вие го попитайте дали това наистина е вярно или нещо, което би искало да е истина. Това може да помогне на детето да разбере разликата между реалност и измислица.
Хвалене2-1.jpg

Ако детето лъже, защото се хвали, това може да се дължи на ниското му самочувствие или на желанието му да привлече внимание. Те могат да се възползват от усвояването на нови социални умения и от участието в положителни дейности, които да повишат самочувствието им.

Избягване на отговорността
Много деца понякога лъжат, за да се измъкнат от неприятности. Важно е лъжите им да не са успешни. Вместо това обяснете на децата си, че ще проверявате фактите два пъти.

Дайте предупреждение

Подхождайте първо с предупреждение децата, когато сте сигурни, че сте ги хванали в лъжа. Например спокойно кажете: „Ще ти дам още един шанс да ми кажеш истината. Ако те хвана да лъжеш, ще получиш допълнително наказание.“

Полезно е също така да повторите какви ще бъдат последствията от нечестност. Но се съсредоточете върху това да научите детето си на отговорност и честност, а не да го обвинявате или засрамвате. Спокойният тон и състраданието също помагат. Ако сте ядосани, крещите или заплашвате, детето ви няма да се чувства толкова комфортно да се изкаже.
Предвиждане на допълнително последствие

Когато хванете детето си да лъже, му налагайте допълнително наказание. Например, вместо просто да им отнемете електрониката за деня, дайте им и допълнителни задължения за вършене. Отнемане на привилегии и/или използване на обезщетение като последица от лъжата.

Уверете се, че последствията са подходящи и справедливи. Избягвайте изкушението да прекалявате с наказанията. Ако налагате последствия или сте склонни да реагирате прекалено остро, детето ви вероятно ще си тръгне с мисълта колко несправедлив е родителят му, вместо да се съсредоточи върху своето провинение.

Обсъждане на естествените последици

Разговаряйте с детето си за естествените последици от лъжата. Обяснете, че заради нечестността следващия път ще ви е трудно да им вярвате, дори когато казват истината. А другите хора не са склонни да харесват или да се доверяват на хора, за които се знае, че лъжат.


3-1.jpg

Помогнете на детето си да възстанови доверието си
Ако детето ви има лошия навик да лъже, разработете план, който да му помогне да възстанови доверието си. Например, създайте договор за поведение, който обвързва повече привилегии с честност. Когато кажат истината, те ще бъдат една крачка по-близо до това да си върнат повече привилегии.

Потърсете професионална помощ

Има моменти, в които лъжата може да се превърне в сериозен проблем за децата. Ако лъжата изглежда патологична или създава проблеми на детето в училище или с връстниците му, потърсете професионална помощ, за да се справите с лъжата му.

Всички деца понякога лъжат, но е жизненоважно да пресечем нечестността още в зародиш, за да не се превърне в навик. Децата имат различни причини да лъжат, но най-често срещаната и най-тревожната от тях е да се предпазят от неприятности. След като детето ви разбере, че очаквате истината (и постоянно подкрепяте това очакване с последствия), вероятно ще видите много повече честност в дома си.

Използвани източници:

https://www.verywellfamily.com/steps-help-child-stop-lying-tell-the-truth-1094945

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!