Образование

Домашен лек против повръщане

Zasemeistvoto
22 май 2023г.

Повръщането не само причинява голям дискомфорт, но може също да доведе до дехидратация и промени в електролитите на тялото. Повръщането може да бъде особено тревожен симптом при деца и възрастни хора.

Обстоятелства причиняващи повръщане | Домашен лек против повръщане

Преди да прочетете за домашните лекове против повръщане, трябва първо да се запознаете при какви обстоятелства може да се сблъскате с повръщане.

Мигрена: Някои хора, които страдат от мигрена, могат да изпитват силно гадене и повръщане в средата на мигренен пристъп.

Наркотична интоксикация: Прекомерната консумация на алкохол или наркотици може да предизвика интоксикация и повръщане.

Болести на ухото или вестибуларни проблеми: Проблеми с ухото и баланса могат да доведат до гадене и повръщане при движение.

Внезапни физически натоварвания: Интензивни физически усилия или промени във височината, като например катерене на високи планини, могат да предизвикат повръщане.

Застряло чуждо тяло: Ако някакъв обект или чужд материал остане заседнал в храносмилателния канал, това може да предизвика болка и повръщане.

Алергии: Някои хора могат да реагират със симптоми като гадене и повръщане при контакт с алерген, като например храни или пестициди.

Стрес и тревожност: Стресът и тревожността могат да доведат до физически реакции като гадене и повръщане.

Гаденето и повръщането могат да бъдат симптоми на редица състояния, някои остри, а други дължащи се на редица болести и медицински състояния.

Примери за тези причини включват:

 • запушено черво
 • мозъчна травма
 • хранително отравяне
 • инфекция, като например от бактерии или вируси
 • морска болест
 • преяждане
 • бременност
 • странични ефекти на лекарства
 • поглъщане на определени токсини, като алкохол
 • Всяка една от тези причини предизвиква химически промени, които дразнят мозъка.

  Мозъкът има няколко различни рецептора, които могат да предизвикат повръщане в хеморецепторната тригерна зона.

  Има и област, известна като „център за повръщане“, където мозъкът открива токсини и може да сигнализира с повръщане като резултат.

  Не се безпокойте, защото ако ви мъчат повръщане и гадене, има варианти да овладеете неприятното състояние. Ако искате да избегнете приема на лекарства против повръщане, винаги можете да пробвате някой от различните варианти на домашен лек против повръщане.

  В днешната статия ви предлагаме някои ефективни идеи за домашен лек против повръщане.

  Домашен лек против повръщане

  В случаи на хранително отравяне или инфекция, повръщането често е начинът на тялото да се освободи от вредните вещества. Има обаче стъпки, които човек може да предприеме, за да намали чувството на гадене и стомашен дискомфорт, които често съпътстват повръщането.

  Тези различни идеи за домашен лек против повръщане ще ви помогнат бързо да почувствате облекчение.

  Те включват:

  1-1.jpg

  • Пиене на поне половин до един литър бистри течности около 30 минути след последния епизод на повръщане. Примери за възможни течности включват вода, бульон или билков чай.
 • Избягвайте алкохола и газираните напитки при повръщане, тъй като те само ще влошат гаденето и ще доведат до по-нататъшно обезводняване.
 • Смучене на твърди бонбони, като лимонови или ментови, за премахване на неприятния вкус.
 • Пиене на чай от джинджифил или смучене на твърди джинджифилови бонбони. Джинджифилът често се използва като домашен лек против повръщане. .
 • Използването на ароматерапия или миризмата на определени аромати може да намали честотата на гаденето. Ароматите, които имат свойства против гадене, включват лавандула, лайка, лимоново масло, мента, роза и карамфил.
 • Използване на акупресура за облекчаване на гаденето. Прилагането на натиск върху точка P-6 (на вътрешната страна на китката, под показалеца) може да помогне за облекчаване на гаденето.
 • Осигуряване на достатъчно почивка също е важна стъпка за даване на време на тялото да се възстанови след епизод на повръщане.
 • Домашен лек против повръщане за деца

  Предотвратяването на дехидратация е важна цел, когато детето повръща. Възможно е, обаче, децата да отказват да пият течности, така че има креативни начини да им помогнете да приемат течности, когато им се гади.

  Ето и някои хитри варианти за домашен лек против повръщане и гадене за деца:

  2-1.jpg

  • Направете ледена близалка или кубчета лед от разтвори за орална рехидратация или напитки, съдържащи електролити.
 • Дайте на детето плодово желе като алтернатива на течностите. Те може да го понасят по-добре или е по-вероятно да го ядат.
 • Разредете плодовия сок с вода. Разреждането намалява количеството захар в сока, която иначе може да влоши диарията, която понякога придружава повръщането.
 • Дайте на детето течности за рехидратация 30 до 60 минути след като е повърнало, за да намалите вероятността детето веднага да повърне отново. Започнете с малко количество, за да сте сигурни, че детето ще ги понесе.
 • Осигурете на детето леки храни. Примерите включват крекери, препечен хляб, супи, банани и картофено пюре. Тези храни могат да помогнат за запълване и успокояване на стомаха.
 • Лечението на деца, които повръщат, може да бъде трудно, защото те не винаги могат да изразят това, което чувстват. Осигуряването на малки количества хидратиращи течности наведнъж може да помогне.

  Домашен лек против повръщане след прием на алкохол

  3-1.jpg

  Алкохолът има дехидратиращ ефект върху тялото, който може да бъде една от причините, свързани с махмурлука.

  Снимка за внимание
  Алкохолът може също да раздразни стомашната лигавица, да увеличи стомашните киселини и да забави храносмилането.

  В резултат на това човек може да изпита дразнене, което да доведе до гадене и повръщане. Ако човек повръща след употреба на алкохол, той или тя може да намали симптомите си чрез:

  Пиене на течности - Приемането на малки глътки вода или напитки, съдържащи електролити, може да помогне за намаляване на дехидратацията, причинена от повръщане.

 • Вземете болкоуспокояващо без ацетаминофен - Ацетаминофенът може да бъде вреден за черния дроб, който алкохолът вече е натоварил. Приемането на ибупрофен според указанията е по-добър избор за намаляване на болките, свързани с повръщането. Ибупрофенът обаче може да раздразни стомаха при някои хора, така че трябва да се приема внимателно.
 • Вземете 1200 милиграма витамин B6 - Според някои източници приемането на витамин B6 може да помогне за намаляване на симптомите на махмурлук, особено ако човек го има преди, по време и след пиене.
 • Яденето на малки хапки препечен хляб и пиенето на глътки сок, кафе или чай може да помогне на човек да си възвърне малко енергия и да предотврати гаденето. Внимавайте обаче с кофеиновите напитки, защото те могат да доведат до по-нататъшно обезводняване.
 • Човек също трябва да изчака около 30 минути след последния си епизод на повръщане, преди да яде, за да намали вероятността да повърне отново.

  Домашен лек против повръщане – дишайте дълбоко

  Поемете дълбоко въздух, като вдишвате въздух през носа. Коремът ви трябва да се разширява, докато вдишвате. Издишайте бавно през устата или носа и отпускайте корема си след всяко вдишване. Повторете това няколко пъти.

  Проучване на от 2020 г. предполага, че поемането на дълбоки, контролирани вдишвания може да бъде от полза за намаляване на честотата на гадене и повръщане при хора, подложени на лечение за рак. Това може да се дължи на ефектите от дълбокото диафрагмено дишане, което може да активира парасимпатиковата нервна система, според преглед от 2017 г.

  Дълбокото дишане може също да помогне за успокояване на безпокойството, което може да възникне, когато се чувствате болни.

  Домашен лек против повръщане – акупресура

  Акупресурата е популярен метод от традиционната китайска медицина, който също може да помогне за облекчаване на чувството на гадене и последващо повръщане. Той използва натиск, за да стимулира определени точки на тялото, за да облекчи симптомите.

  Акупресурата на китката може да бъде предпочитан вариант от хора, които може да не искат да консумират нищо поради гадене. Прилагането на натиск върху точката на натиск Neiguan (P-6), място от страната на дланта на предмишницата близо до китката ви, може да помогне за облекчаване на гадене и повръщане.

  За да масажирате тази точка на натиск:

  • Поставете три пръста върху китката.
 • Поставете палеца си под показалеца.
 • Разтрийте тази точка с кръгово движение в продължение на две до три минути.
 • Повторете на другата китка.

 • Споделяне
  Loading...

  Последвай ни

  Instagram лого

  zasemeistvoto

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!