Домашни препарати за почистване
Домашен уют

Домашни препарати за почистване на дома (Направи си сам)

Zasemeistvoto
10 май 2023г.

Силните препарати за почистване на дома от магазина, не винаги се справят толкова добре, колкото ни се иска. Освен това, голяма част от тях са много токсични и предизвикват алергии или реакции, които не са приятни за нито един от нас. Друг минус на готовите препарати е и тяхната цена. Повечето са прекалено скъпи.

Понякога най-доброто решение, когато е време за почистване е да си направим домашен препарат с продуктите, които имаме в шкафа или килера.

Снимка за внимание
Това най-често са продукти, като – сода за хляб, оцет, етерични масла, сапун и други.

В тази статия ще ви представим няколко рецепти за направата на домашни препарати, които ще почистват дори и по-добре от тези, които се предлагат в магазина. 

Препарат за почистване на баня

За да направите почистващ препарат за баня, който работи също толкова добре за вашата вана и душ, колкото и на подовете с плочки, напълнете буркан с 1 чаша сода за хляб, 1/2 чаша топла вода, 1/2 чаша течен сапун и две супени лъжици бял дестилиран оцет. 1-4-1.jpg

Препарат за почистване на килими

Ако вашият четириног приятел или децата изцапат килима, смесете една чаена лъжичка течен сапун и една чаша топла вода в кофа. Разбъркайте и нанесете сапунената смес върху петното и го оставете да престои 10 минути. Внимателно изтъркайте, повтаряйки до премахване на петното. 2-4-1.jpg

Домашен универсален почистващ спрей с оцет

3-4-1.jpg За да направите спрей, който ще почисти почти всичко – плотове, мивка, осветителни тела и други – смесете 300 мл. гореща вода, ½ чаша бял оцет, 15 капки етерично масло от грейпфрут, 10 капки етерично масло от лавандула и 7 капки етерично масло от лимон в бутилка със спрей. Напръскайте всяко повърхност, която искате да почистите.

Препарат за почистване на прозорци и стъкла

4-4-1.jpg Има специална съставка, която ще ви осигури почистване без линии, а това е царевично нишесте. В голяма купа смесете една чаша гореща вода и една чаша алкохол. След това разбъркайте четири супени лъжици царевично нишесте. Прехвърлете в бутилка със спрей и напръскайте върху прозорци, огледала или стъкло, преди да избършете с кърпа от микрофибър.

Препарат за почистване на подове от твърда дървесина

5-3-1.jpg Всичко, от което се нуждаете, за да накарате дървения си под да блести, е малко сапун за съдове. Просто смесете две супени лъжици сапун за съдове с топла вода, след което почистете.

Препарат за почистване на фурна

Смесете достатъчно течен сапун за съдове, сода за хляб, едра сол и дестилиран бял оцет, за да направите гъста паста. За още по голяма сила добавете и три до четири капки етерично масло от ванилия или лавандула. 6-3.jpg

След това нанесете пастата във вътрешността на фурната и я оставете да престои една нощ. Когато е минало нужното време, накиснете гъба в топла вода и изтъркайте. Накрая напръскайте цялата фурна с бял оцет и избършете още веднъж с чиста кърпа.

Уред за почистване на микровълнова печка

Поставите купа, пълна със смес от ¼ чаша бял оцет и една чаша вода в средата на микровълновата.

След това загрейте сместа за пет минути на най-висока степен.

След като купата изстине, потопете кърпа в течността и я използвайте, за да избършете всички петна и пръски.

Препарат за почистване на тоалетна чиния

7-1-1.jpg

За изключителво чиста тоалетна смесете една чаша сода за хляб с 15 капки етерично масло от чаено дърво и 15 капки етерично масло от лимон или портокал. Оставете сместа да престои за 30 минути, след това изтъркайте с четка, преди да изплакнете.

Дезодорант за матраци и обувки

8-1.jpg

Содата за хляб е фантастично ефективен дезодорант за плесенясали матраци и миризливи обувки. Просто поръсете сода за хляб върху повърхността на матрака или вътрешната част на обувките и я оставете да престои поне няколко часа. След това изсмучете с прахосмукачка.

Това бяха рецептите за домашни препарати – Направи си сам. Всички те са изпитани и се справят отлично с почистването на дома.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!