Ечемик на окото
Образование

Ечемик на окото – причини, симптоми и лечение

Zasemeistvoto
6 ноември 2022 г.

Острото гнойно възпаление в космения фоликул на миглата или в мастната жлеза на и около окото се нарича "ечемик" поради характерната му кръгла форма, наподобяваща зърно.

Външната безвредност на това явление е измамна – появата на ечемик ясно показва намаляване на защитните сили на имунната система и изисква внимателно лечение, за да се предотвратят рецидиви и възможни усложнения. Въпреки че ечемик на окото е сред най-често срещаните заболявания на очите, нужно е да се подходи сериозно към проблема и да се приложи правилното лечение.

Ечемик на окото – какво представлява?

Ечемик на окото е едно от най-честите възпалителни заболявания на очите, което ни причинява неприятно и обикновено болезнено усещане.

1-4.jpg

По-конкретно, ечемик на окото е резултат от инфекция от бактерията стафилокок. Стафилококът, въпреки че е бактерия, която принадлежи към нормалната микрофлора на нашата кожа, ако попадне в клепача заедно с мъртвите клетки, може да причини инфекция в мастната жлеза, или както често я наричаме – ечемик на окото.

Ечемик на окото – причини

Стафилококите, които предпочитат да се установят върху човешката кожа и коса, не се проявяват по никакъв начин със силен имунитет. Тяхното интензивно размножаване се предизвиква от намаляване на защитните сили на тялото, неговата хипотермия, тежки заболявания и хиповитаминоза, последиците от хелминтната инвазия.

2-4.jpg

Прониквайки в структурата на космения фоликул, стрептококите причиняват възпаление и нагнояване като реакция на патогенен микроорганизъм. Това е основната причина за ечемик в окото при пациенти от всички възрасти. При небалансирана диета, повишено физическо натоварване или стресови ситуации, заболяването може да се появи под формата на няколко или множество нагноявания на клепачите или лигавиците.

Също така, сред факторите, допринасящи за появата на ечемик попада и навикът да докосвате клепачите с мръсни ръце, голямо количество прах на закрито или на открито.

Рисковата група за вероятността от поява на ечемик включват:

 • пациенти с намален имунитет
 • хора със заболявания на ендокринната система
 • пациенти с патологии на стомашно-чревния тракт
 • хора, чиято професионална дейност включва работа на улицата или в помещения със затруднени климатични или нехигиенични условия
 • пациенти, претърпели възпалителни заболявания на очите и клепачите, както и такива, които не са завършили предписания курс на лечение.
 • Като общо, можем да обобщим още няколко доста популярни причини за образуването на ечемик:

  • Непълно отстраняване на грима от очите
 • Използване на козметика, която е замърсена или с изтекъл срок на годност
 • Лоша грижа/почистване на клепачите
 • Хормонални промени
 • Възпалителни заболявания на клепачите, като блефарит и розацея
 • Повишено ниво на стрес
 • Ечемик на окото – симптоми

  Нагнояването идва с усещане за тежест, подуване и възпаление по линията на растеж на миглите. Мястото става болезнено, температурата на кожата на клепача се повишава. Линията на оток има ясни граници, на конюнктивата се забелязват признаци на хиперемия - зачервяване и възпаление. В рамките на 2-3 дни от момента на развитие на ечемика на повърхността му се образува гнойна глава, чието съдържание е мъртви клетки на космения фоликул.

  3-4.jpg

  При вътрешния ечемик патологията се локализира в областта под клепача - в така наречената мейбомиева жлеза, което прави заболяването почти невидимо. Възпалителният процес се проявява чрез характерните симптоми на ечемика - уплътняване и болезненост на засегнатия клепач.

  Опасността от такова заболяване е развитието на халазион - възпаление на хрущяла около мейбомиевата жлеза, което значително забавя лечебния процес и принуждава пациента да се подлага на редовен преглед от офталмолог.

  В тежки случаи на ечемик, локализиран вътре в мастната жлеза, се наблюдават признаци на обща интоксикация - болка в главата и мускулите, треска, подути лимфни възли. Самолечението в този случай е категорично противопоказано и пациентът трябва незабавно да потърси медицинска помощ.

  Ечемик на окото – видове

  Ечемикът в окото се разделя в две категории както следва:

  • Вътрешен - Дължи се на остра стафилококова инфекция на така наречените мейбомиеви жлези - жлези, разположени в клепачите на очите ни и тяхната роля е да произвеждат мастна течност, която е част от слъзната течност.
 • Външен - Ечемикът от външната страна на окото може да се дължи на инфекция на фоликула на миглите (може да бъде причинена от разкъсване на кожата около миглите), инфекция на мастната жлеза или инфекция на проксималната жлеза близо до ларинкса.
 • 4-2.jpg

  Ечемик на окото – лечение

  При силен имунитет болестта може да изчезне сама без специално лечение. Това се случва, ако неблагоприятният ефект върху тялото е престанал и активирането на стафилокока е потиснато.

  Не се препоръчва самолечение на ечемик на окото с лекарства у дома. Освен това народните рецепти често представляват заплаха за зрението. Някои домашни методи за лечение на ечемик може да предизвикат разкъсване на гнойната капсула и да зарази лигавицата на окото с доста сериозни последици.

  Курсът, предписан от специалист, ще бъде многократно по-ефективен и по-безопасен. Неговите компоненти са антибактериални лекарства, локални антибиотици и лекарства за облекчаване на възпалителния процес.

  Лечението на ечемика трябва да се извършва под наблюдението и въз основа на препоръките на специалист. Ако се развие усложнение, той незабавно ще коригира курса на лечение и ще вземе мерки за предотвратяване на по-нататъшно възпаление.


  Препоръчваме ви още:


  Лечение на хъркане – просто методи за справяне с досадния проблем

  Домашен лек против повръщане

  Домашен лек за кашлица

  Семеен Бюджет

  Споделяне

  Коментари

  Последвай ни

  Instagram лого

  zasemeistvoto

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!