Екопътеки, подходящи за семейни разходки
Свободно време

Екопътеки, подходящи за семейни разходки

Zasemeistvoto
21 Февруари 2022

Пролетта вече е тук и на всички ни е все по-трудно да си седим у дома. Колкото по-топло става, толкова повече търсим къде да отидем да си починем от шума на града. За семействата с малки деца обаче си е истинско приключение да се отиде където и да е през уикенда. Едно от най-добрите решения в топлите дни се нарича Екопътеки

Тегли ли ви природата с разцъфналите и раззеленени дървета и храсти, свежият въздух, уханието на пролетните цветя и меката набола зелена трева? Мислите ли къде можете да отидете с приятели, но и да е подходящо и за малките ви деца? Ако и на двата въпроса сте отговорили с „Да!“, то тогава сте на правилното място. Затова днес ние от "Zasemeistvoto" ще ви дадем няколко свежи идеи за екопътеки, които са подходящи за семейна разходка и излети, дори и за малки деца. 

1. Екопътеки: „Скаловитски водопад”

Намира се на 80 км. от София и на 90 км. от Пловдив. Екопътеката започва още от "Костенския водопад" и стига до водопад "Скаловитец". Дължината на маршрута е около 5 км. и е сравнително лек. Има леки изкачвания и на места дори и асфалтов път, но по пътя има пейки и беседки, където можете да отмаряте. Преминава се и през хижа "Гургулица", където има ресторант и може да си направите по-дълга почивка за обяд. Освен ресторанта,  в хижата има и градина с люлки и пързалки, което прави тази дестинация изключително подходяща за семейна разходка. 

3-1-1024x607.png

2. Екопътеки: „Под пръските на водопада” край Тетевен

Ако харесвате водопади, то тогава това място ще ви очарова. Екопътеката е с дължина от около 4 км., като 3,4 км. са асфалтов път, който можете да изминете и с автомобила си. Пътеката е добре маркирана, а пък ако искате да пиете студена чиста вода, то по пътя има и две чешми. 

Последните метри обаче не са подходящи за бебешки колички, тъй като екопътеката се стеснява много и има доста неравности по нея. Преминава се и по няколко мостчета, които впечатляват много малките деца. По цялата екопътека са направени маси и пейки, а до самия водопад е изграден и просторен заслон с огнище, което прави мястото удобно за целодневен излет и пикник.bebeshori

2-7.jpeg

3. Извор "Живата вода" в с. Боснек

Ако търсиш място близо до София за разходка и почивка, то ти предлагаме село Боснек и любопитния извор „Живата вода”. Селцето се намира на 40 км. от столицата, а на самия му вход ще видите един красив 600-годишен дъб! Следвайки табелите от селото към „Живата вода”,  ще стигнете до една голяма поляна, откъдето вече може да започнете и същинската си разходка.

Самият извор представлява чешма с глава на змей. Водата от нея потича на различни интервали от време. Легендата разказва, че ако пред змея застане човек с лоши намерения и нечиста душа, водата само капе или напълно спира да тече, а ако пък е праведен, то тогава потича с голяма сила.семеен хотел на Каваци

До самият извор има и заслон, на който да си направите и пикник, ако желаете. Малко над него обаче, скрита в скалите,  има и красива пещера. Ако не сте със съвсем малки деца, които могат да ходят спокойно, разходката до нея ще им хареса много.

3-1-1024x607.png

4. Екопътеки: „Боров камък“

Тази екопътека се намира близо до Враца. Особено красива е през пролетта, а водопадът по това време е с достатъчно много вода, за да се понамокрите. Това, което сме сигурни, че ще очарова вас и още повече децата ви, е възможността да минете зад него.бързо лесно вкусно рецепти

По екопътеката ще минете през множество мостчета и стълби, ще видите различни малки водопади и водоскоци и ще се насладите на множеството гледки към Врачанския балкан. Ако отидете през късната пролет, ще можете да си наберете и див чесън. Той расте в изобилие на това приказно място.

4.png

5. Екопътека „Панега“

Последното място, което ще ви представим, е екопътека „Панега“. Вървейки по самата пътека, ще минете покрай тюркоазено-зелените води на река Панега, по няколко дървени стълби и платформи за преминаване, закрепени на вертикалните скали. Децата ви ще бъдат много впечатлени и от пещерата и още няколко извора по пътя. Плюсът да отидете там през пролетта е, че ще избегнете и ужасните комари, които през лятото развалят удоволствието от семейната разходка. 

Задължително след екопътеката отидете и в пещера Проходна край Карлуково. Там ще видите “очите на Бога”. Пред тази гледка човек остава без думи.

5-1.jpeg

Това бяха и нашите предложения за екопътеки, подходящи за семейна разходка. Която и от тях да изберете, не забравяйте да си обуете удобни обувки, да вземете достатъчно храна и вода, и най-вече да се забавлявате.картина със скандинавски мъхскандинавски мъх отглеждане

Най-подходящи зимни курорти за семейна ваканция
Най-подходящите дестинации за семейна почивка в България
С малки деца на път – мисията възможна
Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!