когнитивното развитие на детето
Образование

Eтапи на когнитивното развитие на детето според Жан Пиаже

Zasemeistvoto
5 Март 2022

Теорията на швейцарският психолог Жан Пиаже за когнитивното развитие показва, че процеса на учене при децата преминава през четири различни етапа. Неговата идея се фокусира не само върху разбирането на това как децата придобиват знания, но и върху разбирането на природата на интелигентността. 

Жан Пиаже вярва, че децата играят активна роля в [процеса на учене](https://www.zasemeistvoto.com/montesori-knigi-koito-tryabva-da-imate), действайки като малки учени, които правят експерименти, наблюдения и опознават света. В процеса на взаимодействие със заобикалящия ги свят те непрекъснато добавят нови знания, надграждат вече съществуващите и адаптират предишни идеи към новата информация.

Според Жан Пиаже когнитивното развитие на детето преминава през четири различни етапа. Продължете да четете, за да разберете кои са те.

Сензоромоторен етап

Това е периодът на кърмаческа възраст- от раждането на детето до навършването на 2 години. На този най-ранен етап от когнитивното развитие бебетата и малките деца придобиват знания чрез сетивен опит и манипулиране на предмети. Цялото преживяване на детето в най-ранния период на този етап се осъществява чрез основните рефлекси, сетива и двигателни реакции.

По време на сензоромоторния етап децата преминават през период на драматично израстване и учене. Докато децата взаимодействат със заобикалящата ги среда, те непрекъснато правят нови открития за това как функционира светът.

Основни характеристики и промени в развитието през този етап:

 • Опознаване на света чрез движения и усещания;
 • Опознаване на света чрез основни действия като смучене, хващане, гледане и слушане;
 • Научават, че нещата продължават да съществуват, дори когато не могат да бъдат видени (постоянство на обектите);
 • Осъзнават, че са отделни същества от хората и предметите около тях;
 • Осъзнават, че действията им могат да предизвикат събития в света около тях.

Предоперационен етап

Това е периодът на бебешката възраст и ранно детство- между 2 и 7 години.

Основите на езиковото развитие може да са били положени по време на предишния етап, но появата на езика е една от основните отличителни черти на предоперационния етап на развитие. 

На този етап децата се учат чрез преструвки, но все още се затрудняват с логиката и възприемането на гледната точка на други хора. Често се затрудняват и с разбирането на идеята за постоянство. На този етап от развитието си децата придобиват много повече умения в игрите с преструвки, но продължават да мислят много конкретно за света около тях.

Основни характеристики и промени в когнитивното развитие на детето през този етап:

 • Започват да мислят символично и се научават да използват думи и картини за представяне на обекти;
 • Склонни са да бъдат егоцентрични и трудно виждат нещата от гледната точка на другите;
 • Все по-добре боравят с езика и мисленето, но все още са склонни да мислят много конкретно.

Конкретен оперативен етап

Този етап включва начална и ранна юношеска възраст. Това е периода между 7 и 11 години. Въпреки че на този етап от развитието си децата все още мислят много конкретно и буквално, те стават много по-умели в използването на логиката. Егоцентризмът от предишния етап започва да изчезва, тъй като децата започват да мислят по-добре за това как другите хора биха могли да видят дадена ситуация.

Основни характеристики и промени в когнитивното развитие на детето през конкретния оперативен етап:

 • Започват да мислят логично за конкретни събития;
 • Започват да разбират концепцията за запазване на количеството течност; например, че количеството течност в ниска, широка чаша е равно на това във висока, тънка чаша
 • Мисленето става по-логично и организирано, но все още много конкретно;
 • Започват да разсъждават от конкретна информация към общ принцип.

Формален оперативен етап

Към този период се отнасят юношество и зряла възраст– над 12-годишна възраст. Последният етап от теорията на Пиаже включва повишаване на логиката, способността за използване на дедуктивни разсъждения и разбирането на абстрактни идеи. На този етап юношите и младите хора стават способни да виждат множество потенциални решения на проблеми и да мислят по-научно за света около тях.

Основни характеристики и промени в когнитивното развитие на детето през формалния оперативен етап:

 • Започва да мисли абстрактно и да разсъждава върху хипотетични проблеми;
 • Започва да мисли повече за морални, философски, етични, социални и политически въпроси, които изискват теоретични и абстрактни разсъждения;
 • Започва да използва дедуктивна логика или да разсъждава от общ принцип към конкретна информация;
 • Способност за мислене за абстрактни идеи и ситуации е ключов белег на формално-оперативния етап от когнитивното развитие;
 • Способност за систематично планиране на бъдещето и разсъждаване върху хипотетични ситуации.

Вместо заключение

Теорията на Жан Пиаже за когнитивното развитие на детето допринася за по-доброто разбиране на интелектуалното му развитие. Психологът също така подчертава, че децата не са само пасивни получатели на знания. Вместо това те постоянно изследват и експериментират, за да разберат как функционира светът.крипто новини днес

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!