Факти за живота на село, които ще ви изненадат
Домашен уют

Факти за живота на село, които ще ви изненадат

Zasemeistvoto
14 май 2023г.

Има митове за живота на село, които могат да вкарат в заблуда всеки авантюрист. Ето как изглежда идеалната представа най-често.

Китна зелена морава, леха с перфектни домати и сочни корнишони. Всемирна тишина, която се нарушава единствено от чуруликане на птички и дворното коте, което мърка в скута ви.

1-2.png

Не че всичко това е грешно, просто то не се случва от само себе си. За да имате по-реалистична представа ви трябва достоверна информация. Ето 6 истини, които е хубаво да вземете предвид преди да напуснете работата си в прашния и шумен град.

Две думи за храната и защо животът на село изобщо не е евтин

Не изпадайте в самозаблуди! Хлябът, токът, водата и саламът са еднакво скъпи навсякъде.

Снимка за внимание
Да, възможно е да си напазарувате малко по-евтини неща от единствения магазин в селото.

Но те със сигурност ще са марки, които чувате за първи път. Много е вероятно вкусът на храната да не ви се понрави. Ако предпочетете да си купувате храни от местните хора, също не разчитайте, че ще ви продадат млякото и яйцата на безценица.

2-2.png

Торовете, ръчната грижа, фуражите и лекарствата за животните са еднакво скъпи навсякъде. Освен това никой стопанин няма да ви даде литър мляко на цената, която го предава. Той ще ви го даде на достойна за неговия труд стойност. И тя може дори да надвишава цената в магазина.
Така, че, да - някои неща са по-изгодни, но цената на прехраната не е сред тях.

Държавното образование може да ви изненада приятно

Противно на очакванията, ако имате деца в училищна възраст и изберете да се върнете на село, внезапно можете да осъзнаете, че сте направили перфектния избор.

Едно досадно клише е, че образованието в училището на селото е априори неглижирано.

3-2.png

Възможно е да попаднете и на млади хора, които са решили да изкарат няколко месеца практика или стаж. Понякога по различни програми дори гостуват чужденци. Те нерядко преподават родния си език и така детето ви абсолютно безлатно ще разговаря в реална среда с истински англичанин или французин.
Разбира се, това далеч не важи повсеместно за живота на село и за всяко училище. Но винаги си струва да поразпитате по темата, ако преместването на зелено е сред топ приоритетите ви.

Животът на село може да създаде проблеми за бизнеса ви

Всъщност тук има две съществени и важни неща, с които неминуемо ще трябва да се съобразите.
Първото е липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Вярно е, че всичко зависи от типа бизнес, който развивате, но нека ви дадем пример с нещо, което горещо ще ви изненада.

4-2.png


На село може да е трудно да намерите хора за ръчна работа на полето - особено в най-активния сезон. Може да е трудно да наемете и шивачки.
И двете неща са масови явления от години и е хубаво да си направите предварителни проучвания.


Хората на село също искат достойно заплащане, затова не очаквайте непременно да се съгласят да работят на нищожни дневни надници. Другото, което трябва да имате предвид е, че всички по-млади и опитни работници се изнасят в града. Така, че - съобразявайте бизнеса си с мястото и не спестявайте проучванията.

Не е вярно, че всички ИТ хора обожават живота на село

Точно така, правилно прочетохте. Има през последните години една такава илюзия, но тя е част от медийния балон и далеч не отразява реалността.
Да, вярно е, че ИТ специалистите също обичат да им е зелено и тихо, но много държат и на качествената, бърза и надеждна интернет връзка.
Да, във века на технологиите доста технически неудобства могат да се преодолеят, но не всички и не винаги.

5-2.png


Понякога мобилните оператори просто не са осигурили достатъчно покритие на мрежата си и това може да е проблем. И за да е по-пълна картината, нека добавим още един съществен акцент. ИТ хората са като всички останали - те не са затворени и саможиви. Подходящата среда и общуването с реални приятели за тях също е ценност. Така, че имайте го предвид преди да потеглите към някоя полузабравена махала високо в планината. Огласяна само от блеенето на козите и лаенето на кучета.

Пътуването между града и селото не е най-практичното нещо

Да, има много хора, за които това е решение. Хубаво е да ги попитате как се справят, когато колата им е развалена, а не могат да ползват споделен транспорт или няма линия на междуградския превоз. От друга страна, две коли в семейството е солиден разход и не е за всеки. Много е важно да се замислите и какво става. Когато децата ви станат тийнейджъри и пожелаят по-често да остават на купоните до сутринта.

6-2.png

Не се хващайте веднага и за твърдението, че между селото и града е колкото пътуването между два крайни софийски квартала. Освен, че е времеемко, изисква ежедневна инвестиция. Която в града лесно можете да замените с градски транспорт и билет за левче. Така, че животът на село изисква задължително да уточните в детайли как ще се придвижвате, ще ви бъде ли изгодно и най-вече - до кога?

Другата страна на пухкавите зайчета и кукуригането на петлите

За финал напълно умишлено ви оставихме един от най-разпространените митове - че на село е лесно, защото винаги можеш да си отгледаш храната, животни за мляко и месо и т.н.
Уловката тук е, че не от всеки градски човек става грижовен стопанин. Гледането на крави и кози е изтощаващо и трудоемко. Повярвайте ни - същото важи за любимите на децата пухкави зайчета или пъстри петли.

Чистенето след животните, осигуряването на адекватна ветеринарна грижа и качествени фуражи, смески и естествена паша изискват познания, добра логистика, а в началото и задължителна помощ от по-опитен съселянин.
Кратката ни и искрена препоръка тук е следната - животът на село не е за вас, ако не сте готови да зарежете личния си комфорт.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!