Домашен уют

Интересни домашни занимания | Какво да правим у дома?

Zasemeistvoto
28 Февруари 2022

Животът с деца никога не е скучен, но ако останете затворени у дома с тях за по-дълго, много бързо минавате на горното ниво. На тях им писва, вие също леко започвате да се изнервяте. Хвърчат претенции, желания, играчки и три пъти повече мръсно пране. В такива моменти е много полезно да си имате спасителен списък с идеи, който да е пълен с интересни занимания за деца. Ние от "Zasemeistvoto" предлагаме нашия списък и ако ви хареса, просто го използвайте. 

Разделен е според възрастта на децата. 

Интересни занимания за деца от 1 до 3 години

Време за релакс и почивка, колкото и невероятно да ви звучи. Все пак не визираме моментите на интезивно обгрижване, а онези сладки минути, когато малкото човече е нахранено и се е наспало, дупето му е сухо и единственото, което иска, е да се гушка и забавлява. 

Не си отказвайте това блаженство, защото то не трае твърде дълго. У дома с толкова малки деца нещата, които можете да правите заедно и едновременно с това да са интересни за всички в семейството, не са много, но избор все пак има. 

2-9-1024x570.jpeg

 • Танцувайте! Малките деца обожават музика и ритъм. Освен това, докато се вихрите с бебето, ще събудите хормоните на щастието, ще се заредите с положителни емоции и после ще продължите по-леко с битовите задачи. 
 • Играйте с топки. Децата на тази възраст обожават тези занимания. Ако в момента се учат да пълзят или прохождат, е много важно да изберете нещо шарено и удобно за преследване и хващане. Нека топките да са по-големи - много е изморително непрекъснато да ги вадите от под детските легла. Златното правило тук е диаметърът да бъде поне 20 см, за да не успява да се пъхва там. 
 • Подредете заедно. Всъщност вие наистина ще подреждате, но децата активно ще помагат. Те могат да подават чорапи, да събират неща в кутии, да помагат с прането и какво ли още не. Съчетайте с подходящи песнички и римушки, назовавайте цветове и форми. Така, докато вие отмятате вашите домашни задачи, децата ще имат свои занимания и личен принос за реда. 

Интересни занимания за деца от 4 до 7 години

Движете се заедно! Универсално и златно правило, което можете да приложите супер лесно дори и вкъщи.  

 • Вие може да сте уморени и недоспали, но децата в тази възраст кипят от енергия. Вече има домашни батути, сгъваеми палатки и тунели, картонени ракети и къщички. Добавете и една мини тротинетка, надуваемо конче за скачане или камионче за бутане с крачета и нека забавленията започнат сега. 
 • Още една идея, която реално доразвива първата, е самите вие да имате час по гимнастика/йога/стречинг и просто да включите децата. За тях ще бъде интересно да се занимават около мама и да имитират нейната програма. 
 • Извадете тиксото. Очертайте улици или просто “въже” за балансиране, може да го кръстите и бордюр. Обяснете правилата и какво следва, ако стъпиш встрани. Децата на тази възраст вече разбират достатъчно добре, любопитно им е и ще се включат с удоволствие. За да има състезателен елемент, е добре да участвате и вие самите. 
1-9-1024x683.jpeg

Интересни занимания за деца от 8 до 12 | Включете повече въображение

С децата на тази възраст интересните домашни занимания са много повече. Ето три, които са ни особено любими. 

 • Кухнята е новата лаборатория. Има безкрайно много примери какви експерименти можете да направите у дома от света на физиката, химията и биологията. Слагайте престилките и гумените ръкавици и смело напред! 
 • Тераса за пример. Знаете ли какво са микрорастенията? Обичате ли да слагате пресен магданоз в супата? Ако, да, значи няколко сандъчета, малка лейка, лопатки и пръст ще са чудесна основа за интересно и вълнуващо приключение на балкона. Ако не сте сигурни в себе си, заложете на класиката - да засадим цветя заедно. Ако търсите билки, които може да засадите на терасата, прочетете нашата статия тук.
 • Търсачи на съкровища. Спомняте ли си я тази игра? Дайте шанс на децата - нека те скрият първата вещ, а после вие влезте в ролята на златотърсач у дома. Не им разваляйте удоволствието и не намирайте предметите бързо. Помолете ги да ви дадат интересни насоки, задавайте въпроси и не бързайте. 
3-7-1024x683.jpeg

Забавления за цялото семейство

След 12 годишна възраст децата, които не са заложници на екраните, са много малко. Ето три неща, с които да ги заинтригувате у дома и да прекарате времето си забавно.bebeshori

 • Вижте семейните албуми. Разкажете им за хората, които не познават назад в родословното ви дърво. Припомнете си най-интересните бебешки снимки. Ще останете очаровани как децата изпитват носталгия и ще разберете пазят ли реално детски спомени от по-крехка възраст. бързо лесно вкусно
 • Отворете енциклопедиите и атласите. Само преди 30 години на пазара изобщо нямаше толкова богат избор, както сега. Разгърнете някой атлас и заедно помечтайте за екзотична дестинация. 
 • Какво да правим у дома с деца, които най-вероятно вече сами си правят омлет, включват пералня и могат да използват прахосмукачка? Знаем, че се досетихите - грижата за дома е тривиално занимание, но кога, ако не сега ви е паднало да ги научите на ред и отговорност. Успех :) 
картина със скандинавски мъхинтересни факти за елин пелин
Препоръчваме ви още:
Образователни настолни игри за цялото семейство
Какво да правим, когато ни е скучно
Интересни семейни традиции в семейството по света


Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!