Как да научим детето на гърне
Образование

Как да научим детето на гърне

Zasemeistvoto
18 май 2023г.

Приучаването към гърне е сложна тема, която е в състояние да предизвика разгорещени дискусии между майките по всяко време. 

Споровете винаги ще са изначални и екзистенциални.

Снимка за внимание
Правилно е да се каже - колкото деца, толкова гледни точки, но темата е твърде щекотлива, за да остане свита в това изречение.

 

Ако има съвет, който да работи винаги добре той трябва да е - запазете самообладание, няма ненаучило се да ползва гърне дете! И понеже знаем, че само с бодри убеждения не става, ето малко супер конкретни и проверени в практиката насоки, които ще ви направят по-уверени и спокойни. 

Точният момент за приучаване към гърне е много важен

Повечето школи и практики през последните десетина години се разделят на два лагера. 

Едните ще ви кажат, че запознаването на детето с гърнето трябва да започне още в момента, в който се научи да сяда. Това се случва ориентировъчно около и след шестия месец. 

1.png

Втората школа казва, че детето трябва да е по-голямо и да може да изкачва например стълби. Това се приема като знак, че вече контролира по-голяма част от мускулатурата си и управлява по-добре инстинктите си. 

Верен отговор обаче няма. Златната среда е да опитате в първия удобен и подходящ според вас момент. Ако бебето е твърде малко можете да заложите на естественото му любопитство. Ако е по-голямо, то вече ще разбира обясненията ви и шансът да сътрудничи расте. 

За какво да внимаваме, когато започнем да учим детето на гърне

Първото правило е, че не бива да започвате в момент, в който сте стресирани, намирате се на ново място, на почивка сте, детето е болно, тъкмо е тръгнало на ясла. Ситуациите може да са безкрайни, но от всички тях посланието е едно - не се започва приучаване към гърне в нова обстановка, която носи стрес. Всичко трябва да е по- старому, добронамерено и да се чувства сигурност. 

Освен правилният избор на момент, важно е да се подготвим психически, че може да не стане бързо или, че дори може изобщо да не стане този месец или това лято. 

2.png

Истината е, че много проблеми идват не от децата - всички деца се научават, ами от очакванията на родителите. Те обикновено проектират всички свои страхове, опасения и неврози, а после се чудят какво става. 

Затова, просто си извадете тези две точки някъде на бял лист:

 • Всичко около детето трябва да излъчва спокойствие и сигурност
 • Аз като родител трябва да излъчвам спокойствие и сигурност
 • Три задължителни стъпки, през които ще преминете

  Те са неизбежни, най-добре е да го приемете още в началото - приучаването на детето към гърне изисква подготовка и отдаденост. Ето и трите важни стъпки. 

  3.png
  1. Ще ви трябват много дрехи за преобличане

  Затова и лятото си остава най-предпочитаният сезон от много майки. Но пък от друга страна това никак не е лошо - детето първите пъти ще се подмокри, но когато усети какво става много бързо ще изгради вярната асоциация. По-важното тук е вие като родители да не се отказвате лесно. Въоръжете се с достатъчно детско бельо и нека голямото учене на гърне започне сега!

  1. Обезопасете пода, леглата, диваните

  Много е важно да си спестите всячески чистенето. Купете непромокаеми чаршафи и пелени и ги ползвайте активно. Перфектната комбинация е гладък под плюс възможност да почиствате веднага с парочистачка или поне с подходящ препарат. Не е лесно, не е много приятно, но е неизбежно. Освен това, децата много бързо свикват и сами започват да търсят гърнето още преди да са се изпуснали. 

  1. Хвалете, но никога не се карайте и не наказвайте

  Ключов съвет, който мнозина родители пропускат. Много е важно детето да бъде поощрявано за всеки успех - пък бил той много малък и незначителен. Дори, ако наполовина се е напишкало, а после е дотичало и до гърнето. Хвалете, поощрявайте, но не намесвайте песнички, предметни награди, храна и подобни. Както на вас никой не ви пуска анимационно филмче, само защото знаете как се ползва тоалетна, така и на детето не му трябва тази примамка. Обяснението е просто - после ще трябва да го отучавате от подкупите! 

  А как да познаем кога е точният момент да научим детето да ползва гърне

  Колкото хора попитате, толкова отговори ще получите и нито един може да не върши работа за вашата ситуация.

  Правилото е да наблюдавате сигналите на детето и да не го пришпорвате, но от друга страна и да не го връщате назад в развитието.

  Да, знаем, че това звучи сложно и трудно, особено, ако сте млади родители, но е вярно. 

  4.png

  Много родители се хвърлят с плам, срокове и състезателен устрем. А после се чудят защо детето пищи и се дърпа от гърнето. 

  Други стигат донякъде в процеса, но в един момент им натежава и слагат отново памперса. 

  Търпението е ключово умение, не го подценявайте! 

  Как да научим детето на гърне само за два дни

  Това е въпрос, от който трябва много да се пазите. Има много книги, гурута, курсове и какво ли не, които ще се хвърлят с плам да ви обещават чудеса. За два дни, за месец, само за седмица. Хубаво си помислете доколко може да е вярно. Да, общовалидни истини и съвети има, но те са широко достъпни за всички и за без пари. 

  5.png

  Бъдете търпеливи и в най-трудните моменти не забравяйте мантрата - всяко дете се научава да използва гърне. Въпросът е родителите дали ще минат по-мъдро през това упражнение.  


  Препоръчваме ви още:

  Споделяне

  Коментари

  Последвай ни

  Instagram лого

  zasemeistvoto

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!