Как да отгледаме емоционално интелигентни деца?
Образование

Как да отгледаме емоционално интелигентни деца?

Zasemeistvoto
18 Февруари 2022

Като родители винаги искаме най-доброто за нашите деца. Работим усилено, за да отгледаме силни личности, които да имат щастлив живот и добри морални качества. Понякога обаче се оказва, че често се съмняваме в изборите си. Стискаме си палци и се надяваме да се справим с всичките предизвикателства, пред които сме изправени като родители.

Надеждите, мечтите и страховете ни относно родителството никога няма да се изпарят, но  не е нужно да се осланяме само на надеждите си. С помощта на емоционалната интелигентност вече разполагаме с научно–обоснована пътна карта, за това как да отгледаме добре балансирани, постигащи по-високи резултати и емоционално интелигентни деца.

Проучванията на д-р Джон Готман показват, че емоционалната осъзнатост и способността да управляваме чувствата си, определят успеха и щастието на децата ни през целия живот. Дори повече от техния коефициент на интелигентност. Да бъдем треньори по емоции за нашите деца има положителен и дълготраен ефект. По този начин им позволяваме да станат по-уверени, интелигентни и всестранно развити личности.

1-5-1024x683.jpeg

Друго много важно качество, което като родители е важно да развием в децата си, е да проявяват емпатия. Емпатията е способността на всеки от нас да разбира и споделя емоциите на другия. Да бъде съпричастен към проблемите и страданията му и да си представим неговия вътрешен свят.

Децата започват да проявяват емпатия едва към 4-годишна възраст. За това, за да развият това положително качество, те трябва да растат в среда, изпълнена с внимание, любов, толерантност и сигурност от страна на родителите си. Емпатията помага на съзнанието ни да се освободи от нашите мисли, за да можем да разберем преживяванията на другия. 

Какво да направим, за да възпитаме чувство на емпатия и как да отгледаме емоционално интелигентни деца?

1. Разпознавайте негативните емоции като възможност да се свържете с децата

Използвайте негативните емоции на детето си като възможност да се свържете с него. Помогнете му да се излекува от тях и да израсне. На децата им е трудно да контролират емоциите си. Затова бъдете състрадателни, любящи и добри родители. Изразете своята съпричастност и разбиране към ситуацията, в която се намира то, за да може детето ви да започне да разбира своето изострено емоционално състояние. Опитайте се да му кажете: "Звучиш ми така, сякаш си разстроен! Напълно те разбирам" или "Изглеждаш толкова ядосан в момента. Дали защото Мария ти взе играчката? Напълно разбирам защо се ядосваш. "

Не наказвайте, не пренебрегвайте и не се карайте на детето си за това, че е емоционално.

Негативните емоции са присъщи за възрастта им и в крайна сметка ще отшумят с израстването на детето. Като пренебрегвате чувствата им обаче ги приемате като незначителни и изпращате послание, че са лоши и те самите се смятат за лоши деца.bebeshori

2. Помагайте на детето си да разпознава емоциите си

Помогнете на детето си да разпознава и да разбира чувствата си. Когато децата могат да разпознават и разбират емоциите си по подходящ начин, те са способни да се саморегулират, без да се чувстват претоварени. Опитайте се да използвате фрази като: "Чувствам, че се разстройваш" или "Звучиш, сякаш си наистина наранен".семеен хотел на Каваци

2-5-1024x683.jpeg
Не изразявайте осъждане или разочарование.

Понякога децата ни могат да направят или да кажат неща, които са неприемливи. И е трудно да разберем емоциите им, особено когато изглеждат неоправдани или ирационални. Но тогава се опитайте да се поставите на мястото на детето си. Задавайте въпроси, търсете разбиране и му внушавайте, че сте на негова страна. Че го подкрепяте и че сте готови да го държите за ръка в моментите, когато нещата са непосилни и трудни за него. Вижте всички цени на апартаменти и студиа в Каваци на хотел Sveti Nikola.

3. Поставяйте граници и решавайте проблеми

Помогнете му да не реагира по същия начин отново в бъдеще. Потърсете неговата помощ, когато търсите алтернатива за решаване на неговите проблеми. Децата копнеят да бъдат самостоятелни. Това е чудесен начин да ги научим, че са способни да се саморегулират в свят, който изглежда несправедлив и особено тревожен. Напомнете на своето дете, че всички емоции са приемливи, но не и всички поведения.

Това е една чудесна фраза, която ще ви помогне да поставите граници и да му помогнете да решава само своите проблеми: "Разбирам, че си разстроен, но да удряш не е нормално. Как можеш да изразиш чувствата си, без да удряш следващия път?".

3-4-1024x683.jpeg

Не подценявайте способността на детето си да учи и да се развива.

Децата имат вродена способност да се превръщат във високофункциониращи възрастни, които могат да решават проблемите си и да реагират интелигентно на житейските дилеми. Като деца обаче те се нуждаят някой да ги изслуша, да им се подаде ръка в труден момент и от родител, който може да ги предизвика да достигнат по-дълбоко в себе си и да реагират по подходящия в ситуацията начин.

Да бъдеш родител е трудно и изисква непрестанна работа. Но дори и само с тези три малки стъпки можете да отгледате умни и уверени в себе си деца, които с лекота и увереност да се справят с трудностите на живота.картина със скандинавски мъхскандинавски мъх отглеждане

Как да парираме гневните изблици в детския пубертет
Здравословни навици в семейството за по-добър имунитет
Братя и сестри – какво да вземем под внимание при голяма разлика
Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!