Как да парираме гневните изблици в детския пубертет
Образование

Как да парираме гневните изблици в детския пубертет

Zasemeistvoto
120 Март 2022

Всеки се ядосва понякога - и децата, и възрастните. Гневните изблици в детския пубертет могат да варират от леко раздразнение, през умерен гняв, до пълна ярост. В някои моменти това може да стане изключително бързо.
Обикновено детският гняв ни кара да се чувстваме неудобно.

Някои родители отстъпват пред исканията на децата или избягват определени ситуации, за да не се стига до тези емоции. Други се опитват да спрат гневните изблици чрез сплашване или наказание.

Факт е, че гневните изблици са част от детския пубертет и всеки малчуган преминава през тях. Ние като родители е необходимо да осъзнаем, че не можем да спрем факторите, които предизвикват тази негативна емоция, но можем да помогнем на детето си да разбере гнева си и да се справи с него по подходящ и разумен начин.

Ето и нашите 5 съвета, с които парирате гневните изблици в детския пубертет

1.Не се опитвайте да контролирате емоциите на детето си

Но можете да очаквате детето ви да контролира поведението си.
Нормално и естествено е детето понякога да се ядосва, стига този гняв да бъде изразен по подходящ начин. Затова не се чудете как да предотвратите гнева на детето си. Вместо това се замислете над въпроса „Как да накарам детето си да се държи адекватно, когато се ядоса?"

Не можете да контролирате емоциите на детето си - и това е нормално. Емоциите са нормални - всички ги изпитваме

2.Опитайте се да контролирате собствените си емоции

Гневните изблици на детето често предизвиква собствените емоции на родителя. Как обикновено се справяте, когато хората са ядосани? Някои хора изпитват силен дискомфорт от гнева - той ги кара да се тревожат или страхуват.

1-5.jpg

За тези от нас, които са израснали в домове, където гневът е означавал викове и опасност, гневът на детето ви може да натисне някои от емоционалните ви бутони. Ако не сте наясно със собствените си проблеми, може да реагирате по начин, който е в ущърб на детето ви (например да се съгласите с това, което то иска, или да му крещите).


Ако започнете да изпитвате силни емоции, поемете дъх и се отдръпнете мислено. Един от триковете е да си представите детето си като съседско дете. Това може да ви даде малко емоционална дистанция.
Освен това разбирането на това, къде се намирате вие, когато сте способни да контролирате емоциите си, може да ви помогне да разберете къде се намира детето ви, когато развива това умение. Не е лесно - изисква дисциплина и практика. И не забравяйте, че децата са начинаещи в тази област.

2-5.jpg

3.Не изостряйте ситуацията

Уверете се, че отговорите ви не водят до изостряне на ситуацията. Това, че сте решили да не спорите с детето си, не означава, че се предавате. Дайте на детето си малко пространство и време да се успокои.
Когато се тръшка на пода вкъщи, защото иска да му дадете шоколад или нещо, което си е наумило, че желае да получи точно на момента, го оставете да изрази емоцията си. Не му говорете и не го молете да престане. Това само ще изостри ситуацията. В разгара на емоционалното цунами чудесно решение е да отидете в другата стая или да не му обръщате внимание.
Когато детето се успокои, то само ще дойде при вас.

Клекнете и застенете на неговото ниво. Кажете му, че разбирате чувствата му и му обяснете защо сега не може да получи шоколад. Например:
„Вече си изми зъбките и време за лягане. Нали не искаш Чук и Пук да почнат да дълбаят зъбките ти.“
Предложете на детето любимо занимание според ситуацията, но нека не съдържа въпрос, с който може да се отговори с да/не („Искаш ли мама да ти прочете приказка от любимата книжка?“), а да бъде под формата на покана: „Хайде в леглото! Време е за любимата ти приказка.“

4.Кажете на детето, че го разбирате

Обяснете му причината за вашата реакция и дайте алтернатива:
„Разбирам, че си ядосана, защото не ти давам да си сложиш новата рокля. Тя е с къс ръкав, а навън в момента вали. Виж тези джинси и блузка колко си подхождат! А как ще отиват на гумените ботуши. Когато се прибереш от детската градина, да си сложиш новата рокля.“Не забравяйте да изпълните даденото обещание

Снимка за внимание
Можете да подкрепите емоциите на детето си, като същевременно се обърнете към поведението, което ви притеснява.

5.Минимизиране на факторите, които допринасят за гневните изблици в детски пубертет

Начинът, по който детето ви възприема дадена ситуация, е в основата на гнева. Въпреки това може да искате да следите настроението им, ако ви се струва, че нещата се изострят. Склонни ли са да бъдат по-раздразнителни, ако не спят достатъчно, пропускат хранене, имат лоши хранителни навици или не се чувстват добре физически?
И не забравяйте, че това е процес на учене. Това не става за един ден, но можете да помогнете на детето си да подобри уменията си за справяне с проблемите с постоянна подкрепа и насърчаване.

3-3-1.jpg

Използвани източници: https://www.empoweringparents.com/article/anger-rage-and-explosive-outbursts-how-to-respond-to-your-child-or-teens-anger/

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!