Развеждаме се - Как да предпазим детето?
Образование

Развеждаме се - Как да предпазим детето?

Zasemeistvoto
10 Февруари 2022

Разводът е трудно и болезнено решение. Много често родителите вярват, че те са в центъра на бурята, но всъщност най-потърпевши са децата. Без значение от тяхната възраст, подобна раздяла в семейството има потенциал да нанесе трайни емоционални щети. 

За радост, все по-често се чуват гласовете на специалисти - адвокати, психолози, медиатори. Всички те настояват темата да намира по-широк обществен отклик, да се говори сериозно и информативно, да се дават компетентни съвети. 

Те апелират да се обръща повече внимание на това как се говори за развода и как да предпазим децата си от неприятните сценки и груби раздори. 

Три са важните правила, които е хубаво да имате предвид, ако сте попаднали в тази кризисна ситуация. 

Първо правило -  трудните теми само на четири очи  

Скандалите просто не бива да се случват пред децата, без значение дали са бебета или тийнейджъри. Знаем, че е трудно, когато ситуацията ескалира замесените в нея да реагират разумно и да преместят същинския спор в друг по-спокоен момент. 

Огромно предизвикателство е това да се случи, особено, ако в същото време децата плачат или пък вие сте силно афектирани и искате да си кажете всичко тук, сега и веднага. 

Затова, съветът ни е да си определите дума или фраза, с която да казвате “Стоп!” и наистина да го правите. Първите пъти ще е трудно, но разберете - децата за нищо не са виновни. Нека това е урокът, който да запомнят от този тежък момент - че родителите им знаят как да управляват конфликтите си и умеят да ги решават грамотно. 

1-3-1024x683.jpeg

Второ правило - не говорете лошо за другия

Децата често са изкупителна жертва. Освен че стават свидетели на чутовни разправии, нерядко са принудени да заемат страна, подтиквани от собствените си майка и баща. Трудно е да се запази самообладание в такъв момент, но нали за това са приятелите и специалистите. С тях можете да изговорите всичко, което ви ядосва, тревожи и изважда от равновесие.  

При развод децата не бива да бъдат ваши първи душеприказчици, да ги товарите с личните си горчивини и терзания. Разумно, щадящо и без да уронвате престижа и достойнството на партньора ви - точно така трябва да изглеждат разговорите ви за него пред децата. Ако съумеете да ги предпазите, да не ги намесвате и принуждавате да избират страна, ще сте направили нещо страхотно. 

Трето правило - срещата с психолог не е срамнa

Това клише просто няма място в динамичния ни свят. Психолог за вас, а ако трябва, погрижете се и за детето ви също да получи адекватна подкрепа. Изключително важна стъпка, която много родители пропускат. Надали е заради финансовата страна, по-често е просто срам или незнание. 

Една или две консултации може да са напълно достатъчни. Разводите не стават по учебник. Децата заслужават специална подкрепа и да бъдат предпазени поне донякъде от негативите.  

И още няколко много ценни и практични съвети бонус от нас.семеен хотел на Каваци

2-3-1024x683.jpeg

Учителите могат да бъдат ваши съюзници

Споделете с хората, които се грижат за детето ви - учителките в градината или училището, ако виждате, че то е силно травмирано и търси начин да получи разбиране и закрила. Обяснете им сбито и без драматизъм ситуацията и ги помолете за адекватна обратна връзка. Как се държи детето ви? Станало ли е по-плачливо? Изолира ли се от другарчетата си? Търси ли компания, за да сподели какво го тревожи? 

Хубаво е поне единият от родителите да намери сили за този разговор. Ако знаете навреме какво се случва с детето ви извън стените на дома, със сигурност реакцията ви ще бъде много по-навременна и смислена. 

Не оставяйте детето само да измисли какво всъщност става

Това е един от най-опасните възможни сценарии. Детето вижда нещо половинчато, получава деформирана и силно изкривена информация. Всеки родител го дърпа в неговата посока и се опитва да му влияе. Изключително тежка и непродуктивна ситуация при голяма част от разводите.bebeshori

Децата могат да бъдат предпазени по един-единствен начин - не като ги лишите от информация, а като им я поднесете адекватно за тяхната възраст. Разкажете нещата спокойно, обяснете какво следва. Кой къде ще живее. Защо повече няма да сте едно семейство и под един покрив. Бъдете честни и не лъжете. 

3-2-1024x683.jpeg

Обяснете ясно на децата си, че те нямат никаква вина

Това е може би най-важният съвет, който да последвате, ако наистина искате да предпазите децата си от травмите при развода. 

Обяснявайте спокойно и търпеливо, колкото пъти се наложи, че те нямат никаква вина за вашето решение. Споделете задължително, че ще се погрижите всичко да е наред. 

Ако усетите трудност при подобен вид разговори, потърсете подкрепа отвън. Ако детето е по-голямо, помолете училищния психолог да се срещне с него. Не питайте как е минал разговора им, просто се доверете. 

Сходен ефект можете да постигнете и с ваши роднини и приятели, които са по-близки до детето ви. Помолете ги да обяснят и те на свой ред, като други важни и авторитетни възрастни в живота на детето, защо мама и татко се развеждат и, че самото то няма никаква вина за това. 

Последен съвет - не оставяйте ситуацията твърде дълго без финал. Това е излишна агония. Не го заслужавате нито вие, нито децата ви. картина със скандинавски мъхскандинавски мъх отглеждане

състезателна математика за първолаци

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!