детето е злоядо

Какво можем да направим, когато детето е злоядо

Zasemeistvoto

Спомняте ли си, когато сядането на масата беше спокойно преживяване, в което всеки можеше да се отпусне? След появата на детето времената не са такива, каквито бяха. Вероятно няма родител, който поне веднъж да не се е срещал очи в очи със ситуацията, в която малкия му наследник отказва да се храни.
Има само едно нещо, което е по-трудно от това да се справите с пристъп на гняв на малко дете- да се справите с пристъп на гняв на малко дете заради храната, която не желае да яде. И тук възниква въпросът: Каква можем да направим, когато детето е злоядо? Ето 7 съвета от родители които могат да помогнат за успокояване на ситуацията.

Изключете междинните хранения

Ограничаването на закуските между храненията и предлагането само на планирани закуски или вода е важно хранително правило, което трябва да се прилага от най-ранна възраст при децата. „Вече не давам на дъщеря си закуски между храненията, в резултат на което настъпи огромна промяна. Започнах да ѝ привличам вниманието към други дейности, които обича, в моментите, в които знам, че просто иска да си залъже глада с него малко. Когато сядахме на масата, тя вече е огладняла и така започна да яде с ухота“, споделя Илина- майката на четиригодишната Ангелина.

2-6.jpg

Мислете за седмицата, а не за деня

Може би е полезно да използвате старото правило „водете се по седмица, а не единствено по деня“, когато става въпрос за това какво е яло вашето малко дете. Така че дори днес да не са докоснали нищо от чинията си, вероятно са имали и други дни, в които са похапвали храната си с удоволствие.
Ани е майка на шестгодишната Ивайла. Ето какво ни сподели тя: „Преди се притеснявах, защото дъщеря ми беше изключително злоядо дете. Често отказваше храна или просто се канеше да яде. В един момент забелязах, че когато й се иска, тя яде в по-големи количества. Научих се да вярвам, че тя може да разбере дали има нужда да яде и че няма да гладува. Оттогава и двете сме много по-спокойни по отношение на храната.“


Специалистите съветват да опитате се да не се напрягате прекалено много за това дали седят и дали изяждат всичко до последното парченце храна. Всичко, което можете да направите, когато детето е злоядо, да осигурите редовни възможности за хранене с питателни ястия, здравословни закуски и напитки. Не забравяйте, че витамините и обогатените храни също са добро допълнение към здравословното хранене. Вижте Ресторант градината на хотел Sv. Nikola.

Обръщайте внимание на доброто хранене, а не само на лошото

3-4-1.jpg

Някои експерти предлагат да се игнорират негативните прояви по време на хранене, като изблици на гняв или хвърляне. Ако реагирате само когато злоядото ви дете хвърля спагетите си по стената или отказва да яде картофено пюре, то ще реши, че това поведение му носи внимание. Много родители смятат, че похвалите на децата, когато се нахранят, помагат да се покаже, че доброто хранене също получава внимание.

Включване на малките деца подготовката на храната

Много родители смятат, че е полезно да включите децата си в пазаруването, приготвянето и сервирането на храната. Да накарате малчугана да участва в приготвянето на храната си може да има положителен ефект върху това, което яде, и върху емоциите му. Това може да включва всичко - от градинарство със собствена малка зеленчукова градина или саксия с билки на закрито, до писане на списъци за пазаруване, съвместно купуване на храна и приготвяне и сервиране на ястия.

Поставяйте в чинията на злоядото ви дете една храна, която гарантирано обича

Оставете децата си настрана и им дайте един герой в храната. Така те няма да погледнат неузнаваемата чиния с храна и да се откажат още преди да са започнали. "Винаги слагайте в чинията поне един продукт, който знаете, че ще се хареса на детето ви със сигурност.

1-6.jpg

Уверете се, че те се движат през деня

Ако детето е било активно през деня, то то ще бъде по-гладни и по-склонно да седне да се храни. Опитайте да се включите в курс по плуване или просто да потичате из зоната за игра. Те ще са изразходвали толкова много енергия, че ще погълнат пастата, без да имат време за пристъп на гняв

Опитайте, опитайте, опитайте, опитайте, опитайте и опитайте отново

Да, колкото и да е непопулярно, тайната да накарате детето си да яде определена храна е да му я предлагате отново и отново. Проучванията показват, че този съвет всъщност е доста ефективен. Многократното излагане на вкус е една от най-простите, макар и разбира се, често разочароващи техники, които можете да опитате.

И не забравяйте, няма да е все така! И това време ще мине! Децата един ден ще пораснат и вероятно ще се научат да се наслаждават на нещо, което не са харесвали, а злоядите могат да станат хранещи се. Храната е толкова важна част от живота ни, че се опитайте да направите храненето заедно приятно и без стрес.


Научете още интересна информация:

Здравословни навици в семейството за по-добър имунитет

Как да парираме гневните изблици в детския пубертет

Захранване, водено от бебето – подходящи храни

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!