Осъзнато родителство - кои са най-подходящите книги?
Образование

Осъзнато родителство - кои са най-подходящите книги?

Zasemeistvoto
16 Януари 2022

Преди бебето ви да се появи на бял свят, вероятно сте слушали хиляди истории от други родители.

А може дори сте се заклели пред партньора си, че ще правите обратното на всичко, което са правили родителите ви. Когато вашето детенце се появи на бял свят и започне да се превръща в малък човек със собствени мисли и желания, е напълно нормално да имате моменти, в които да се чувствате неподготвени.

Чувствайки се по този начин, вероятно сте започнали да търсите четива, които да ви помогнат да разберете що е то осъзнато родителство и как може да ви помогне.

В днешната публикация на "Zasemeistvoto.com" сме ви подготвили 2 книги за осъзнато родителство, в които ще намерите отговорите на своите въпроси. Преди да пристъпим към тях обаче нека разясним какво представлява този термин.

Осъзнато родителство - Що е то?

Осъзнатото родителство е термин, използван от различни психолози за описание на стил на родителство. Той обикновено се фокусира повече върху човека, който отглежда детето и върху това как осъзнатостта може да повлияе на родителския избор в дадени ситуации. Тази концепция се корени в комбинация от източна философия и западна психология.

Най-просто казано, осъзнатото родителство изисква от родителите, вместо да се стремят да „поправят“ детето си, да се вгледат в себе си.

В съзнателния подход на д-р Шефали Тсабари към родителството обаче децата служат като огледало на забравената същност на своите родители. Тези, които искат да се погледнат в огледалото, имат възможност да установят връзка със собственото си вътрешно състояние на цялостност. След като намерят пътя обратно към своята същност, родителите мислено дават обещание към децата си.

Че ще се отдалечават от традиционния подход „родител-дете“ и ще се насочват към взаимна връзка между родителите и децата. В този момент стълбовете на родителското его се рушат и родителят се пробужда за способността на децата си да ги пренасят в състояние на присъствие.

В следващите редове ще отриете няколко книги за осъзнатото родителство на д-р Шефали Тсабари.

1-2.jpg

Осъзнатост в семейството. Как да отгледаме силни, устойчиви и самоуверени деца

Всеки един от нас би могъл да отгледа деца, които са силни, самоуверени и емоционално интелигентни. Често срещано е, голяма част от нас да се подвеждат от погрешни съвременни схващания и да действат според собствените си ограничения. В своята книга  

„Осъзнатост в семейството“ д-р Шефали Тсабари ще ви разкаже как можете да развиете отношенията с децата си, така че те да процъфтяват. Едновременно с това ще ви научи как да успявате да се преобразявате в състояние на по-голямо спокойствие, състрадание и мъдрост.

Тази книга ще ви отведе на пътешествие към преодоляване на страховете и илюзиите, свързани с родителството. Тя ще ви помогне да се превърнете в родителя, който винаги сте искали да бъдете: напълно присъстващ и осъзнат. Тя ще ви даде практически стратегии и примери от реалния живот. Те са извлечени от опита на д-р Шефали Тсабари като клиничен психолог.

2-2.jpg

Осъзнато родителство: Как да преобразим себе си и да дадем възможност на децата си

Вместо да бъдат просто приемници на психологическото и духовното наследство на родителите, децата функционират като проводници на развитието на родителите. Родителите несъзнателно предават в наследство психологическа болка и емоционална повърхностност. За да се справим с произтичащото от това поведение, традиционните книги за възпитание изобилстват от умни техники за контрол и бързи решения на проблемите.

В книгата ще откриете основните ключови елементи на осъзнатото родителство.

  • Родителството е връзка (И не е еднопосочен процес на предаване!). Децата са уникални личности, които могат да научат родителя
  • Осъзнатото родителство е свързано с освобождаване от егото, желанията и привързаностите на родителя
  • Вместо да налагат поведение на децата, родителите трябва да се съсредоточат върху собствения си език, очакванията си и саморегулацията

    Вместо да реагират на проблемите с последици, родителите трябва да определят граници предварително и да използват положително подкрепление

  • Вместо да се опитвате да разрешите моментния проблем (например пристъп на гняв), важно е да разгледате процеса.


    3-2.jpg


    Какво довежда до това събитие и какво означава то в по-широк план? Родителството не е само да направиш детето си щастливо. Децата могат да растат и да се развиват чрез трудности. Егото и нуждите на родителите не трябва да пречат на израстването на детето! Приемането изисква да присъствате и да се справяте с всякакви ситуации.

картина със скандинавски мъхинтересни факти за елин пелинсъстезателна математика за първолаци

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!