Домашен уют

Лечение на хъркане – просто методи за справяне с досадния проблем

Zasemeistvoto
4 ноември 2022 г.

Може да сте сред 45% от възрастните по света. Които хъркат поне от време на време или вероятно познавате някой, който хърка. Обикновено хъркащите хора попадат под прицела на шегобийците. Но истината е, че хъркането, макар и често срещано, може и да е причинено от по-сериозен проблем. Така че ако вие или ваш близък страдате от хъркане. Най-вероятно сте в търсене на правилното лечение на хъркане за вас.

От една страна, хъркащият човек често пречи на партньора си да спи добре през нощта, което може да бъде стресиращо. Хъркането може да създаде истински проблеми в брака. Може и да ви се стори като шега, но редица двойки се разделят именно по тази причина. Ето защо може би е добра идея да потърсите адекватно лечение на хъркане. Преди да се стигне до наистина драматични събития в живота ви.

Хъркането не само е неудобство, но и 75% от хората, които хъркат. Имат обструктивна сънна апнея (когато дишането е нарушено по време на сън за кратки периоди), което повишава риска от развитие на сърдечни заболявания, казват специалистите. Ето това може би е една от най-сериозните причини, които да ви подтикнат да потърсите ефективно лечение на хъркане.

Бъдете внимателни, преди да се самолекувате със спрейове и хапчета. Които се предлагат онлайн или свободно в аптеките, докато не се консултирате с вашия лекар. Много помощни средства за спиране и лечение на хъркане се предлагат на пазара без научни изследвания. Които да подкрепят техните обещания и ефективност.

Лечение на хъркане - Какво e сънна апнея?

Сънната апнея е поведенческо и медицинско състояние, което може да влияе на нормалния сънен цикъл и здравословния живот на заспалия. Стотици хиляди хора по света страдат от този проблем, но мнозинството от тях дори не осъзнават наличието му. Ключовата черта на сънната апнея е временното прекъсване на дишането по време на сън, което може да се повтаря в продължение на нощта.

Един от основните симптоми на сънната апнея е хъркането. Заспалият може да изпита прекъсвания в дишането, докато хърка, което може да бъде отчетено от партньорите по време на сън. Тези прекъсвания са следствие от закриването на горните дихателни пътища, което води до спиране на вдишването за кратко. Този процес може да се повтаря десетки и дори стотици пъти през нощта.

Причините за сънната апнея могат да варират, но често са свързани с фактори като наднорменото тегло, наследствени фактори, както и консумацията на алкохол и тютюневи изделия. Хора с диабет във възрастова пикова точка, и мъже, особено с по-широки вратове, са подложени на по-голям риск от сънна апнея.

Недостигът на качествен сън, предизвикан от сънната апнея, може да доведе до сериозни последици за физическото и менталното здраве. Хронична умора, намалена концентрация, и дори депресия са често срещани съпътстващи състояния.

Повишеният стрес върху сърдечно-съдовата система и повишеният риск от инфаркт и инсулт правят сънната апнея проблем, на който трябва да обърнем сериозно внимание.

Лечение на хъркане - Симптоми и Решения за Сънна Апнея

Симптомите на сънната апнея могат да варират, включително хъркането, прекъсването на дишането, сутрешни главоболия и намалена концентрация през деня. Ако забележите подобни сигнали в себе си или при близък човек, важно е да потърсите медицинска консултация.

За щастие, сънната апнея може да бъде управлявана успешно с различни подходи. От това да променим стила си на живот до промени в диетата и упражненията, и до специални устройства, предназначени за поддържане на отворените дихателни пътища през нощта. За по-сложни случаи, лекарите могат да препоръчат континуално положително налягане на въздуха (CPAP) устройства, които помагат на заспалия да диша свободно през цялата нощ.

Лечение на хъркане - Обобщение за сънната апнея

Сънната апнея, както прочетохте, не е просто изолирано събитие в нашия сънен цикъл, тя е комплексно разстройство, което може да доведе до сериозни последици за нашето физическо и ментално здраве. Отпускането на дихателните пътища по време на сън не трябва да бъде пренебрегвано, а вместо това да служи като сигнал за внимание и действие.

Разбирането на симптомите и факторите, свързани със сънната апнея, е ключово за предотвратяването на евентуални здравни проблеми. Инициативата за обсъждане с медицински специалисти и прилагането на подходящи стратегии за управление може да подобри не само съня ни, но и качеството на целия ни живот. Пътят към по-добро здраве и по-качествен сън изисква информираност и самосъзнание за действие. Съсредоточеността върху лечението на сънната апнея може да бъде крачка към по-здрав и изпълнен с енергия живот!

Вместо това опитайте тези естествени решения и промени в начина на живот, които могат да ви помогнат да спрете хъркането.

Лечение на хъркане – спане на една страна

Спането по гръб понякога води до преместване на езика в задната част на гърлото. Което отчасти блокира въздушния поток през гърлото и може да доведе до хъркане.

1-2.jpg

Спането на една страна може да е всичко, което трябва да направите, за да позволите на въздуха да преминава лесно и да намалите или спрете хъркането си. Понякога нещо толкова простичко може да е достатъчно. За да се справите с проблема без нужда от по-сериозно лечение на хъркане.

Лечение на хъркане – спете достатъчно

Уверете се, че си набавяте 7-9 часа сън, от които възрастните се нуждаят всяка нощ. Съгласно съвместните препоръки на Американската академия по медицина на съня и Обществото за изследване на съня.

2-2.jpg

Лишаването от сън може да увеличи риска от хъркане. Това е така, защото може да накара мускулите на гърлото ви да се отпуснат, което ви прави по-податливи на запушване на дихателните пътища. Хъркането също може да увеличи риска от лишаване от сън, тъй като води до прекъсване на съня. Получава се порочен кръг, от който е трудно да се излезе, затова не чакайте нещата да се задълбочат, а просто спете достатъчно.

Лечение на хъркане – ленти за нос и назален дилататор

Залепващи се ленти за нос могат да се поставят на моста на носа, за да се увеличи пространството в носния проход. Това може да направи дишането ви по-ефективно и да намали или премахне хъркането ви.

Можете също така да опитате външен назален дилататор, който представлява твърда лепяща се лента, която се поставя върху носа през ноздрите. Това може да намали съпротивлението на въздушния поток, което улеснява дишането. Предлагат се и вътрешни назални дилататори, които поставяте вътре в носа си.

3-2.jpg

Лечение на хъркане – ограничете приема на алкохол преди сън

Опитайте се да не консумирате алкохол поне 3 часа преди лягане. Алкохолът може да отпусне мускулите на гърлото, причинявайки хъркане. Алкохолът може да наруши съня ви и по други начини. Например, според проучване от 2020 г., консумацията на алкохол е свързана с по-кратки периоди на REM фазата на съня. REM фазата на съня е важна отчасти защото формирането на паметта и сънуването се случват по време на този етап.

Лечение на хъркане – поддържайте здравословно тегло

Ако имате наднормено тегло, загубата на тегло ще помогне за намаляване на количеството тъкан в гърлото. Излишната тъкан може да е причина за вашето хъркане.

Можете да отслабнете, като намалите общия си калориен прием, като ядете по-малки порции и по-богати на хранителни вещества храни. Опитайте се да правите редовни упражнения всеки ден. Може също да обмислите да се свържете с лекар или диетолог за професионална помощ и насоки как да отслабнете здравословно и без стрес за тялото и организма.


Препоръчваме ви още:

Домашен лек против повръщане

Домашен лек за кашлица

Дефицит на вниманието – как да го разпознаем и да предпазим децата си

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!