Методът монтесори
Свободно време

Методът монтесори

Zasemeistvoto
28 Януари 2022

Методът Монтесори е научно обоснован образователен подход, който набляга на независимостта и свободата в рамките на ограниченията и зачитането на естественото психологическо, физическо и социално развитие на детето. Тази концепция е разработена от италианската лекарка и педагожка Мария Монтесори.

Методът Монтесори се основава на убеждението, че всички деца са уникални личности и всички те имат огромен потенциал. Ето защо родителят трябва да насочва детето си в процеса на учене, като използва специални Монтесори играчки и материали, които отговарят на специфичните му нужди и темпо.

Монтесори за бебето

Бебетата са устроени така, че да се учат чрез сетивата си: миризмата на мама, звука на птиците, погледа на ярките светлини и допира на тревата.

Снимка за внимание
Монтесори се застъпва за това да разпознаваме тази сетивна обработка с по-голямо страхопочитание и намерение.

Вярно е, че бебетата са силно зависими от нашите грижи - от смяна на пелените и хранене до следващото - но също така е вярно, че те са удивително способни. Виждаме това при бързото развитие на изразителните езикови и двигателни умения - от легнало положение до ходене, от плач до говорене, като всичко това се случва с тяхна помощ.

1-11.jpg

За да разберем как Монтесори методът може да помогне за развитието на малките бебета и деца, трябва да изоставим традиционните нагласи, които имаме към образованието. Методът Монтесори е модел, при ученето се пресича с живота. Основната цел е да се помогне на всяко дете още от най-крехка възраст да реализира пълния си потенциал.

Монтесори играчки

Официално няма такова нещо като "Монтесори играчка", но някои играчки са съобразени с философията на Монтесори. Играчките в Монтесори среда разпалват любопитството на детето чрез повторение и цел, както и чрез отразяване на ежедневния му опит.

За да въведете метода Монтесори в стаята за игра на детето си, осигурете внимателно подбрани играчки, които се основават на характеристиките по-долу. Подредете само няколко предмета на нисък рафт и ги сменяйте, за да привлечете интереса на детето. Разказвайте на детето си за новите играчки с по няколко думи и му дайте достатъчно пространство, за да изследва и решава проблемите си самостоятелно.

Ето как да познаете дали една играчка е съобразена с философията Монтесори:

 • Няма електроника или мигащи светлини;
 • Основава се на реалния живот- дървена детска кухня;
 • Изработена е от естествени материали – дърво, метал и др.
 • Фокусира се върху едно умение в даден момент;
 • Насърчава независимостта.
 • Монтесори материали

  Мария Монтесори е пионер в областта на учебните материали, които имат много специфични приложения и обхват и последователност. Това не са просто играчки. Научно разработените учебни материали се използват по специфичен начин заедно със специфични упражнения, които децата изпълняват многократно със собствено темпо.

  2-11.jpg

  Когато детето ви работи с едно просто предизвикателство отново и отново, то създава силни връзки в мозъка си.

  Колкото и прости да изглеждат, насърчавайте тези повторни усилия, преди да добавите допълнителни Монтесори материали.

  Повтарянето на  предизвикателства, като например работа с привидно проста задача като поставяне на различни форми (кръг, квадрат, ромб, правоъгълник, триъгълник) на точно определените им места върху дървената поставка. Този Монтесори материал подготвя ръцете на малките дечица за по-сложна работа по-късно, като например подреждането на сложни пъзели.

  Ето няколко съвета, които ще ви помогнат по-лесно да въвеждате нови Монтесори материали у дома:

  Мислете за всяка играчка като за инструмент за изучаване на нов език

  Когато представяте нов Монтесори материал, започнете с точното му назоваване. Мозъкът на детето ви жадува за нови думи, включително и за такива, които вие смятате за сложни или напреднали.

  Фокусирайте се върху възможностите, а не върху съвършенството

  Обикновено Монтесори материалите имат конкретна цел, която можете да представите на детето си, но предназначението на предмета е само началото на възможностите му за учене. Не се изненадвайте, ако детето ви открие напълно нов начин на игра с тях.

  Монтесори книги

  През последните години все по-често се говори за метода Монтесори и в България. Редица държавни и частни детски градини са заложили основите на тази философия и в предучилищното образовани. Все повече майки правят съзнателен избор и въвеждат  метода Монтесори у дома.

  Ако вече се чудите, от къде съвременните майки черпят информация за философията на италианската лекарка, веднага ще ви издадем тайната. Ето няколко книги, преведени на български език, от които да почерпите вдъхновение как да започнете да прилагате метода Монтесори още от най-ранна детска възраст:

  3-10.jpg
  • „Монтесори за бебето“, Симон Дейвис, Джунифа Узодике, изд. „Изток – Запад“;
 • „Чудото Монтесори или учение без мъчение и възпитание без оценки, награди и наказания“, Елена Тимошенко, изд. „Асеневци“;
 • „Сензорното възпитание по метода на Мария Монтесори“, Ели Драголова, Елена Георгиева, изд. „Димант“;
 • „Монтесори от самото начало“, Пола Полк Лилард, Лин Лилард Джесън, изд. „Асеневци“;
 • „Методика на ранното развитие на Мария Монтесори“, Виктория Дмитриева, изд. „Изток – Запад“;
 • „Усъвършенстваният Монтесори метод“, том 1, Мария Монтесори, изд. „Асеневци“;
 • „Усъвършенстваният Монтесори метод“, том 2, Мария Монтесори, изд. „Асеневци“.
 • Споделяне

  Коментари

  Последвай ни

  Instagram лого

  zasemeistvoto

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!