Образование

Методът Монтесори - основни принципи

Zasemeistvoto

Методът Монтесори е популярен в цял свят вече над 100 години. Той се фокусира върху независимостта, практическото обучение и внимателно подготвената среда, която позволява на детето да напредва във всички основни области на развитие.

Днес все повече родители преоткриват този 100-годишен образователен подход. И това е чудесно. Макар и стар, методът има какво да каже на съвременните родители. В днешната публикация на "Zasemeistvoto.com" предстои да ви разкажем повече по темата.

Какво е Монтесори?

Методът Монтесори е образователен подход, разработен от италианската лекарка Мария Монтесори, която е една от първите жени, завършили Медицинския факултет на Римския университет. След следването си тя започва да работи с деца с умствени увреждания. Докато ги наблюдава, тя забелязва, че те могат да научат много неща, които са изглеждали невъзможни, ако им се осигури подходяща среда, практика и материали.

Благодарение на резултатите, които дава нейният образователен подход, Мария Монтесори скоро получава възможност да изпробва методиката си върху здрави деца. Нейният метод става популярен по целия свят и тя прекарва остатъка от живота си в създаване на нови училища и центрове за обучение на учители, изнасяне на лекции, усъвършенстване на метода и писане.

След смъртта ѝ през 1952 год. нейното наследство се продължава от Международната асоциация Монтесори със седалище в Амстердам, както и от много други образователни институции, експерти по детско развитие, автори, учители, етнолози и родители в цял свят.семеен хотел на Каваци

Методът Монтесори – основни принципи

Образователния подход на италианката се основава върху 7 основни принципа, които могат да се използват както в детските учебни заведения (градини и училища), така и у дома.

1-4.jpg

Принципи на Монтесори - Играта е работа

Според Мария Монтесори родителите и учителите е необходимо да се отнасят много сериозно към играта, тъй като това е начинът, по който детето изразява себе си. Тя вярва, че играта е най-добрият начин за учене и че децата имат естествено желание за знания, което трябва да бъде подкрепено чрез подходящи инструменти.

Мария Монтесори не случайно споделя: „Единствената работа, която има детето, е да играе.“

Подготвена среда

Подготвената среда е съществена част от метода ѝ. Тя трябва да бъде красива среда, в която децата могат да се движат свободно и да действат самостоятелно.

Средата на Монтесори също трябва да е структурирана и да има ред. Това може да изглежда противопоказно на „свободата на движение“, но истината е, че малките деца обичат реда и рутината. Тя им помага да се ориентират в света, в който живеят.

Принципи на Монтесори - Независимост

Образованието по този метод води до независимост. Тя насърчава изследването и учи малките деца да поемат отговорност за себе си, за своите вещи и за околната среда. Графикът на Монтесори често включва практически дейности като метене, сервиране и отсервиране, и лична грижа (събличане, обличане, обуване и събуване на обувки, миене на ръце и др.) още от най-ранна детска възраст.

Златното правило на метода Монтесори е: „Никога не помагайте на дете със задача, в която то смята, че може да успее.“

2-4.jpg

Практическо обучение

Децата се учат чрез опит. От раждането си до 6-годишна възраст детето може да научава нови неща без усилие и несъзнателно, само ако е в подходяща среда и има възможност да изследва. Мария Монтесори нарича това понятие „абсорбиращ ум“. Това означава, че детето е способно да „попива“ новата информация като гъба.

Мария Монтесори споделя, че „най-важният период от живота не е възрастта на обучението в университета, а първият - периодът от раждането до шестгодишна възраст. Защото това е времето, когато се формира интелигентността на човека."

Принципи на Монтесори - Наблюдение

Петият основен принцип се свързва с внимателно наблюдение и забелязване от какво се интересуват децата. Има определени периоди, наречени „чувствителни периоди“, когато детето проявява голям интерес към един вид дейност. Това може да бъде катерене, пренасяне на предмети, фокусиране върху малки детайли или език.

Наблюдавайки децата, можем да осигурим подходящи дейности и да създадем среда, която да подпомага развитието на уменията, върху които те се фокусират в момента.bebeshori

Свобода в граници

Свободата не означава, че децата могат да правят каквото си поискат. Това означава, че им даваме възможност да избират свободно измежду одобрените от нас възможности, които са добри за тях - независимо дали става дума за дейността, в която искат да се включат, или за роклята, която искат да облекат.

Монтесори учителите и родителите са водачи. Можем да осигурим подходящите условия и да насочим в правилната посока, но като проявяваме уважение към пътя, по който децата ни са решили да тръгнат.

Принципи на Монтесори - Уважение

Този метод е свързан с взаимното уважение между детето и родителя. Това също така означава, че разбираме, че всяко дете е уникална личност със своите нужди, способности и начин на учене.картина със скандинавски мъхскандинавски мъх отглеждане

състезателна математика за първолаци

3-4.jpg

Любимите фрази на всеки нов родител

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!