Образование

3 Монтесори книги, които трябва да имате

Zasemeistvoto
23 май 2023г.

Има много невероятни възможности, ако искате да прочетете повече за Монтесори метода и ранното детско развитие. Ако изпитвате трудности да намерите надеждни източници или не знаете с кое четиво да започнете, попаднали сте на правилното място. 

В тази статия ще Ви разкажем кои са  3-те най-добри Монтесори книги, които всеки родител трябва да има.  Това са класически произведения на Мария Монтесори. Тези 3 книги обхващат всичко от това как с помощта на Монтесори материали и Монтесори играчки да внедрите метода Монтесори у дома си. През теорията на Монтесори, до практически съвети за отглеждане на малко дете.

#1 „Методът Монтесори“ от Мария Монтесори

Тази книга е подходяща за родителите, които обучават детето си у дома. Тя е и за учители и хора, които се интересуват от максимизиране на човешкия потенциал за подобряване на нашето общество.

Привържениците на метода споделят, че тази Монтесори книга е задължително четиво и всеки родител трябва да я има в библиотеката си.

Книгата „Методът Монтесори“ е един изчерпателен разказ за историята, философията и практиката на метода на преподаване на д-р Мария Монтесори. Методът Монтесори, който е публикуван за първи път на италиански през 1909 г. и оттогава е преведен на двадесет езика. Включително и на български език.

1-12.jpg

#2 „Абсорбиращ ум“ от Мария Монтесори

Книгата е подходяща за родители на малки деца до шестгодишна възраст включително. Тя е и отлична книга, която  да четете заедно. Това четиво е и отличен ресурс за тези, които желаят да преподават Монтесори, като същевременно имат дълбоко и задълбочено разбиране за това как функционира умът на детето.

Интересен факт е, че книгата „Абсорбиращ ум“ е основополагащо четиво в областта на психологията. Тя подготвя читателя да разбере колко далеч сме се отдалечили от детския ум и как да впрегнем пълния му потенциал. Колко чудесно би било, ако с наша помощ, ако чрез интелигентно отношение към детето. Ако чрез разбиране на нуждите на неговия физически живот и чрез подхранване на неговия интелект можем да удължим периода на функциониране на поглъщащия ум!

2-12.jpg

Ето какво споделя Мария Монтесори: „Нашата работа не е да учим, а да помогнем на погълнатия ум в работата му по развитие.“

Според специалистите това е най-изчерпателен труд на Мария Монтесори върху образователната теория. Тази книга допринесе за разпалването на революция в образованието и детското развитие. През годините след публикуването на книгата има множество когнитивни и неврологични изследвания, които потвърдиха това, което Мария Монтесори е знаела от десетилетия.

#3 „Наръчникът на д-р Монтесори“ от Мария Монтесори

Тази книга е задължителна и всеки родител, който се интересува от въвеждането на Монтесори обучение още от най-ранна детска възраст. Трябва да я има. „Наръчникът на д-р Монтесори“ съдържа наблюдения и мисли от реалния живот, които самата Мария Монтесори е имала, докато е израснала в Италия.

Книгата представлява кратко, илюстрирано ръководство за използването на Монтесори материали за класната стая и демонстрира как да създадете детския кът у дома– учебна среда, в която децата могат да бъдат свои собствени господари, свободни да учат със собствено темпо.

Рамки с връзки и копчета, геометрични дървени вложки, звукови цилиндри, букви от шкурка, кинетичен пясък и още много. Това са Монтесори материали. Които присъстват във всяка пространство у дома или в учебна стая на Монтесори. Независимо дали е създадена в началото на 1900 г. или в наши дни.

3-11.jpg

 В книгата „Наръчникът на д-р Монтесори“ ще научите как да използвате тези материали с деца в предучилищна възраст. За да стимулирате техните способности за наблюдение, разпознаване, преценка и класификация.

Мария Монтесори споделя, че Монтесори материалите са оригиналните „обучаващи машини“ за малки деца. Тъй като са самокоригиращи се инструменти за учене. Те са създадени, за да изострят визуалните.

Снимка за внимание
Слуховите и тактилните възприятия на детето и са по своята същност логични и естетически приятни за гледане.

Д-р Монтесори подчертава факта, че всяко дете подхожда по уникален начин към апарата. Ролята на възрастния, независимо дали е учител или родител, е да позволи на детето да експериментира. Да признава собствените си грешки и да поема рискове в процеса на научаване на нови неща.

Вместо заключение

Списъкът с Монтесори книги може да бъде неизчерпаем. Ако се чудите защо обърнахме внимание само на тези три книги, веднага даваме отговор. Причината поради, която решихме да не Ви затрупваме с огромен списък четива е, че искахме да обърнем специално внимание на тези, които ще Ви дадат перфектната основа, за да започнете веднага  и направите своите първи стъпки по въвеждането на Монтесори метода у дома.


Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!