Образование

Монтесори за бебето

Zasemeistvoto
29 Февруари 2022

Интересен факт, който малко хора знаят, е че 85% от мозъка ни се формира още на тригодишна възраст. Ето защо първите три години от живота на бебето и малкото дете са най-важните по отношение на бъдещето му развитие.

Въпреки че повечето семейства свързват Монтесори метода на обучение основно с преподаването му в детската градина и в училище, всъщност има много ползи от използването на философията на Монтесори у дома, като се започне от раждането. Повечето бебета и малки деца не се нуждаят от голямо насърчаване, за да изследват света, но като родители можем да им предоставим предмети и преживявания, които да ги вдъхновят да използват сетивата си по различен начин. 

В тази статия събрахме за Вас шест лесни и забавни идеи и Монтесори материали, които ще разпалят любопитството както на бебетата, така и на малките деца.

#1 Кошница със съкровища

Кошницата със съкровища е просто колекция от интересни предмети от дома или природата, които насърчават бебето да изследва. Тя е особено подходящи за дечица, които все още не са проходили и не могат сами да достигат до нови предмети. По-големите бебета и дори малките деца също обичат кошници със съкровища, стига предметите да ги интересуват.


Снимка за внимание

Внимание! Предметите трябва да са достатъчно големи и безопасни, за да може бебето да ги изследва самостоятелно, без намесата на възрастен.

Някои идеи за кошници със сензорни съкровища включват кошница с различни видове (есенни) листа или кошница с интересни неща от бита в кухнята (например дървена/метална лъжица, малка тенджерка, гъба и др.

#2 Монтесори за бебето: как да си направим дрънкалки у дома

Със сигурност можете да използвате закупени от магазина дрънкалки, за да позволите на бебето да опознае звука. Изработването на собствени е толкова лесно и ви позволява лесно да сменяте съдържанието, за да променяте звука, когато бебето е отегчено. 

Нужни са ви само няколко празни бурканчета от подправки. Ако се притеснявате, че са стъклени и могат лесно да се счупят, нашият съвет е да ги замените с пластмасови шишета или иноксови термо чаши с капак.

Добавете към тях шепа царевични зърна или суров боб, завъртете добре капачката и разклатете.

#3 Монтесори за бебето: рисуване с пръсти

Рисуването с пръсти е изключително забавно Монтесори занимание  за всяко бебе и малко дете. Съветваме ви да използвате  миещи се, нетоксични бои. Първи опити за рисуване с пръсти можете да направите в момента, в който бебето започне да седи самостоятелно в столче за хранене. 


Поставете пред него лист хартия и боичките. Не забравяйте да го наблюдавате отстрани, тъй като има вероятност да реши да опита от тях.

#4 Кинетичен пясък

Играли ли сте си с кинетичен пясък? Подобно на този от детската площадка, но с възможност за оформяне, той се превръща в любимо хипнотизиращо занимание дори и за някои възрастни, като татковците

Освен че можете да си закупите кинетичен пясък от магазина, можете да направите домашна версия и вкъщи. В интернет е пълно с идеи, дори и такива, които  са изцяло годна за консумация, в случай че бебето иска да я изследва с всичките си пет сетива.

#5 Глина

Когато говорим за Монтесори играчки и материали за бебето, в ума ни несъмнено изникват пластилина Play-Doh и глината. 

Play-Doh може да бъде чудесен за малки деца, но когато малките им ръчички станат достатъчно силни, опитайте с естествена глина! Тя е отлична за развитието на мускулите на ръцете, тъй като е по-трудна за мачкане и оформяне. Освен това глината е много интересен за сетивата, тъй като има уникална миризма и е хладна на допир.


#6 Монтесори за бебето: Мирис на билки + дегустация

Много бебета и малки деца искат да опитат листата, които намират навън, така че защо да не им дадете тази възможност? Съберете 3-5 различни вида билки на малка табла и с мълчание покажете как се усеща мирисът и вкусът на листата. крипто новини днес

След това оставете бебето да изследва! Ако правите това редовно, може да посочвате кои билки се съдържат в храната, която яде и бебето ви.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!