Опити за зачеване - кога да потърсим лекарско мнение
Образование

Опити за зачеване - кога да потърсим лекарско мнение

Zasemeistvoto
16 Mай 2023г


Забременяването не винаги е лесно. Колко време след като сте започнали да правите опити за зачеване, е необходимо да потърсите лекарско мнение? Кога е време да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина?


Ако имате дори и най-малкото съмнение, че имате проблем със зачеването, от изключително значение е да не отлагате посещението при специалисти. Ето някои признаци, които подсказват, че е време да потърсите лекарско мнение.

Препоръчително време за опит за забременяване

26.jpg


Според Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве ако жената в една двойка не успява да забременее след една година незащитен секс, трябва да потърси професионална помощ за забременяване.

Когато обаче дамата е на възраст над 35 години, добре е двойката да се обърне към специалист след шест месеца неуспешни опити за зачеване.

Кой търси помощ, кой не я търси и защо?


Изследователи от Великобритания са анкетирали 15 162 мъже и жени на възраст между 16 и 74 години, като са ги попитали дали някога са се сблъсквали с безплодие и ако да, дали някога са търсили медицинска помощ по този въпрос.

Снимка за внимание
За разлика от нашата страна, където репродуктивните проблеми не са включени за лечение по здравната каса, в Англия британската национална застраховка го покрива.


Изследователите очакват, че при по-голям достъп хората по-лесно ще потърсят помощ, ако имат проблеми със зачеването. Резултатите от проучването обаче са изненадващи: само 57,3 % от жените и 53,2 % от мъжете съобщават, че някога са търсили медицинска помощ за проблемите си с плодовитостта.

Най-младите жени и мъже в групата (на възраст от 17 до 24 години) съобщават, че са търсили помощ само в една трета от случаите (32,6 % от жените и 14,1 % от мъжете).


Защо двойките не са потърсили помощ, може само да се гадае. Едната възможност е да не са знаели, че могат - или че всъщност трябва да го направят. Проучването установява, че хората с по-високо образование, тези от по-високите социално-икономически класи и тези, които са родили първото си дете по-късно, са по-склонни да потърсят помощ, ако имат проблеми със забременяването.

25.jpg

Неуспешните опити за зачеване не са обвързани с възрастта на двойката


Често по-младите хора не търсят помощ просто защото не смятат, че безплодието се отнася за тях.

Въпреки че е вярно, че рискът от репродуктивни проблеми се увеличава с възрастта, при някои млади мъже и жени този риск също съществува.


Безплодието може да е симптом на основно заболяване - някои от тях се влошават с течение на времето. Колкото по-дълго чакате да потърсите помощ, толкова по-малка е вероятността лечението на репродуктивните проблеми да бъде успешно.


Независимо дали планирате лечение на безплодието или не, все пак е добре да поговорите с вашия лекар. Ако има медицинско състояние, което причинява проблеми с плодовитостта, то трябва да се лекува, дори и да сте променили решението си за забременяване.

Кога да потърсите лекарско мнение

24.jpg


Не е задължително да чакате шест месеца до една година, преди да поискате помощ за зачеване. В някои случаи всъщност трябва да потърсите лекарско мнение много по-рано. Посъветвайте се със специалист за оценка на възможностите за забременяване, ако:

 • Имате фамилна анамнеза за ранна менопауза или първична яйчникова недостатъчност (известна също като преждевременна яйчникова недостатъчност);
 • Имате фамилна анамнеза за BRCA+ рак на гърдата;
 • Имате генетично заболяване, за което е известно, че влияе на плодовитостта;
 • Имате нередовна менструация или ендометриоза;
 • Вие или вашият партньор имате анамнеза за инфекции, предавани по полов път;
 • Вие или вашият партньор имате рискови фактори или симптоми на безплодие;

 • Имате два поредни спонтанни аборта. Спонтанният аборт е често срещан, но повторният аборт не е. Две или повече поредни загуби на бременност могат да означават проблеми със запазването на бременността (дори ако лесно забременявате).

  Споделяне
  Loading...

  Последвай ни

  Instagram лого

  zasemeistvoto

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!