Живот под наем или с ипотека?
Домашен уют

Живот под наем или с ипотека?

Zasemeistvoto
1 Март 2022

Едва ли има младо семейство в България, което поне веднъж да не си е задавало въпроса наем или ипотека. Казваме „младо“, защото именно току-що изнеслите се от бащиния дом хора, са тези, които най-често търсят квартира под наем или преглеждат условията за ипотечни кредити. Кой варинат обаче излиза по-изгодно? Днес в статията на "Zasemeistvoto" ще си говорим именно за това, като ще ви изложим нашата теза, а крайните изводи оставяме на вас.

В манталитета и цялостното възпитание на българина е заложена идеята за създаване на семейно огнище. Осигуряването на дом, в който да отгледа децата си. Повечето хора у нас се стремят към придобиването на недвижим имот с желание за по-голяма сигурност.

Често пъти обаче това на пръв поглед чудесно и разумно решение налага да се обвържем с банката за 20 и повече години. Животът под наем от своя страна дава свобода, несигурност и усещане за едни пари, хвърлени „на вятъра“. Нека сравним двете възможности за живот у нас, всеки сам може да си направи извода по какъв начин предпочита на живее.

Наем или ипотека: Предимства и недостатъци на живота под наем

Ключовото предимство на живота под наем е свободата. Тази година може да обитавате тристаен апартамент, а през следващата - къща. Всичко зависи от нуждите и финансовите ви възможности. У нас сумата, която едно семейство трябва да плаща за наем на жилище, без да включваме режийните разходи, варира в диапазона от 500 до 2000 лв.

Стойността се определя на база квадратурата на жилището, наличие или липса на обзавеждане, година на строителство на сградата и локация. В случая е по-изгодно да изберете квартира с цялостно обзавеждане. Безсмислено е да купувате мебели и уреди за чужд дом, които след време няма да подхождат на евентуалното ви жилище или нова квартира.

Бъдете максимално практични и не наемайте напълно празни апартаменти. Наемната цена за подобен имот може да е по-ниска, но когато пресметнете разходите за мебели, електроуреди и евентуален освежителен ремонт, ще видите, че подобен варинат излиза доста по-неикономичен.

За наше огромно съжаление наемодателите, които имат добро отношение към наемателите си и действително подготвят жилището за обитавена, са малцина. В повечето случаи освежителният ремонт и почиставнето са си изцяло за ваша сметка. А това е нещо, което определено трябва да се регулира.

При правилния избор на жилище със сигурност може да направите така, че да се чувствате уютно и да живеете в хармония. Реално обаче обитавате чужд дом, който никога няма да изглежда така, както вие бихте искали. Налага се да се съобразявате с конкретни изисквания, мебели и цветове.

Отделно от това месечната сума, която плащате, за да живеете на място, което не е пригодено изцяло за вашия вкус и нужди, се равнява на месечната вноска на ипотечен кредит за собствен дом. Е, тук идва моментът да се замслите! Струва ли си да живея под наем?

1.jpg

Наем или ипотека: Предимства и недостатъци на закупуването на имот с ипотечен кредит

По презумция няма нищо по-хубаво от това човек да живее в собствен дом. Това му дава свобода да твори и да го обзаведе по начина, по който винаги е мечтал. Да бъде на мястото, на което винаги е искал да бъде. Толкова е хубаво да знаеш, че домът си е лично твой. Закупен е изцяло благодарение на твоя труд и находчивост.

Собственият дом дава сигурност, спокойствие и самочувствие. Тази прекрасна и малко идеализирана картинка леко се пропува, щом започнем да говорим как точно се постига закупуването на собствен дом. То се случва с наличието на не малко перипетии и лишения. В повечето случаи десетки години обвързаност с банка, отпуснала ни ипотечен кредит. Финансирането на подобно начинание е може би единственият му недостатък.

За огромно съжаление стандартът на живот в България е твърде нисък. И предвид размера на средната работна заплата, човек трудно би могъл да си позволи да си купи чисто нова кола само от спестявания. А какво остава за жилище? Несигурната икономическа обстановка у нас определено плаши хората, тъй като те не знаят какво може да се случи с банките.

А колко ще бъдат повишени лихвите по кредитите? Други ги спират прекалено високите цени, особено за жилищата в големите градове. Сумата, която трябва да платим за един тристаен апартамент в столицата под 100 кв. м. в някои квартали, е толкова колосална, та чак абсурдна.

Затова преди да вземете решение за инвестиране в собствен дом с помощта на ипотечен кредит, анализирайте добре ситуацията. Преценете дали моментът е подходящ за подобна стъпка. Не бързайте и си дайте възможно най-много време, за да сбъднете мечтата си.натална карта

2.jpg

Заключение

Двата изложени варианта за живот у нас са прекрасни сами по себе си. Кой от двата, обаче ще изберете, зависи изцяло от вашите мечти и стремежи. Волните души, които обичат да пътуват, не държат да имат собственост. Практиците обаче, които са се устремили право към целта, мислят именно в тази посока.

Не можем да дадем точен отговор относно това кой е по-приемливия вариант. Истината винаги е някъде по средата и всеки има своя гледна точка.

За още информация при копуването на недбижим имот вижте BolgarCapital

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!