Домашен уют

Живот под наем или с ипотека?

Zasemeistvoto
1 Март 2022
5 мин

Едва ли има младо семейство в България, което поне веднъж да не си е задавало въпроса наем или ипотека. Казваме „младо“, защото именно току-що изнеслите се от бащиния дом хора, са тези, които най-често търсят квартира под наем или преглеждат условията за ипотечни кредити. Кой варинат обаче излиза по-изгодно? Днес в статията на "Zasemeistvoto" ще си говорим именно за това, като ще ви изложим нашата теза, а крайните изводи оставяме на вас.

В манталитета и цялостното възпитание на българина е заложена идеята за създаване на семейно огнище. Осигуряването на дом, в който да отгледа децата си. Повечето хора у нас се стремят към придобиването на недвижим имот с желание за по-голяма сигурност.

Често пъти обаче това на пръв поглед чудесно и разумно решение налага да се обвържем с банката за 20 и повече години. Животът под наем от своя страна дава свобода, несигурност и усещане за едни пари, хвърлени „на вятъра“. Нека сравним двете възможности за живот у нас, всеки сам може да си направи извода по какъв начин предпочита на живее.

Наем или ипотека: Предимства и недостатъци на живота под наем

Ключовото предимство на живота под наем е свободата. Тази година може да обитавате тристаен апартамент, а през следващата - къща. Всичко зависи от нуждите и финансовите ви възможности. У нас сумата, която едно семейство трябва да плаща за наем на жилище, без да включваме режийните разходи, варира в диапазона от 500 до 2000 лв.

Стойността се определя на база квадратурата на жилището, наличие или липса на обзавеждане, година на строителство на сградата и локация. В случая е по-изгодно да изберете квартира с цялостно обзавеждане. Безсмислено е да купувате мебели и уреди за чужд дом, които след време няма да подхождат на евентуалното ви жилище или нова квартира.

Бъдете максимално практични и не наемайте напълно празни апартаменти. Наемната цена за подобен имот може да е по-ниска, но когато пресметнете разходите за мебели, електроуреди и евентуален освежителен ремонт, ще видите, че подобен варинат излиза доста по-неикономичен.

За наше огромно съжаление наемодателите, които имат добро отношение към наемателите си и действително подготвят жилището за обитавена, са малцина. В повечето случаи освежителният ремонт и почиставнето са си изцяло за ваша сметка. А това е нещо, което определено трябва да се регулира.

При правилния избор на жилище със сигурност може да направите така, че да се чувствате уютно и да живеете в хармония. Реално обаче обитавате чужд дом, който никога няма да изглежда така, както вие бихте искали. Налага се да се съобразявате с конкретни изисквания, мебели и цветове.

Отделно от това месечната сума, която плащате, за да живеете на място, което не е пригодено изцяло за вашия вкус и нужди, се равнява на месечната вноска на ипотечен кредит за собствен дом. Е, тук идва моментът да се замслите! Струва ли си да живея под наем?

1.jpg

Наем или ипотека: Предимства и недостатъци на закупуването на имот с ипотечен кредит

По презумция няма нищо по-хубаво от това човек да живее в собствен дом. Това му дава свобода да твори и да го обзаведе по начина, по който винаги е мечтал. Да бъде на мястото, на което винаги е искал да бъде. Толкова е хубаво да знаеш, че домът си е лично твой. Закупен е изцяло благодарение на твоя труд и находчивост.

Собственият дом дава сигурност, спокойствие и самочувствие. Тази прекрасна и малко идеализирана картинка леко се пропува, щом започнем да говорим как точно се постига закупуването на собствен дом. То се случва с наличието на не малко перипетии и лишения. В повечето случаи десетки години обвързаност с банка, отпуснала ни ипотечен кредит. Финансирането на подобно начинание е може би единственият му недостатък.

За огромно съжаление стандартът на живот в България е твърде нисък. И предвид размера на средната работна заплата, човек трудно би могъл да си позволи да си купи чисто нова кола само от спестявания. А какво остава за жилище? Несигурната икономическа обстановка у нас определено плаши хората, тъй като те не знаят какво може да се случи с банките.

А колко ще бъдат повишени лихвите по кредитите? Други ги спират прекалено високите цени, особено за жилищата в големите градове. Сумата, която трябва да платим за един тристаен апартамент в столицата под 100 кв. м. в някои квартали, е толкова колосална, та чак абсурдна.

Затова преди да вземете решение за инвестиране в собствен дом с помощта на ипотечен кредит, анализирайте добре ситуацията. Преценете дали моментът е подходящ за подобна стъпка. Не бързайте и си дайте възможно най-много време, за да сбъднете мечтата си.натална карта

2.jpg

Заключение

Двата изложени варианта за живот у нас са прекрасни сами по себе си. Кой от двата, обаче ще изберете, зависи изцяло от вашите мечти и стремежи. Волните души, които обичат да пътуват, не държат да имат собственост. Практиците обаче, които са се устремили право към целта, мислят именно в тази посока.

Не можем да дадем точен отговор относно това кой е по-приемливия вариант. Истината винаги е някъде по средата и всеки има своя гледна точка.bebeshoriкартина със скандинавски мъхинтересни факти за елин пелин<a href="https://malchugani.com/durveni-igrachki/" style="opacity: 0;”>дървени играчки за деца

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!