Природни забележителности в България
Свободно време

Природни забележителности в България

Zasemeistvoto
7.jpg

Макар и малка по размери, България може да се похвали и да се гордее с голям брой природни забележителности и много красиви места. Има няколко природни забележителности в България обаче, които задължително трябва да видите поне веднъж в живота си. Днес ще ви представим 10 уникални природни забележителности, които дори са включени в списъка на „ЮНЕСКО“. Насладете се на красотата на страната ни!

Стобски Пирамиди

8.jpg

Стобските пирамиди са скални образувания които се намират до село Стоб в планината Рила. Формите им са изключително красиви и интересни, като някои образувания наподобяват конусовидни или пирамидални форми откъдето всъщност идва и името им. Те преливат в много светли и пъстри цветове което ги прави много живописни и привлекателни за туристите. Това е едно от задължителните места за посещение в прекрасната Рила планина.

Седемте Рилски езера - Природни забележителности в България

9.jpg

Седемте Рилски езера могат да бъдат обявени за най-красивата и впечатляваща природна забележителност не само у нас, а и на балканите. Ако винаги сте мечтали да посетите Седемте Рилски езера, но не сте успявали, то не отлагайте повече. Гледката е величествена и определено си заслужава. Картината която се разкрива пред вас е наистина неописуема и трябва да я видите с очите си. Езерата се намират в Дамгския дял на Северозападна Рила и са едни от най посещаваните от туристи природни забележителности у нас.

Белоградчишките скали

10.jpg

Белоградчишките скали представляват скални образувания и са разположени по дължината на Белоградчишкия разлом в Западния Предбалкан близо до Белоградчик. На места, те са до 200 метра високи и са се формирали в течение на стотици милиони години. Съставени са от пясък и различни често големи утаечни скални късове. Влиянието на температурите, вятъра и ерозията на водата във времето са моделирали различни скални фигури които наподобяват различни същества и силуети които са неописуемо красиви и митични. Горещо препоръчваме да посетите тези красиви образувания!

Райското пръскало

11.jpg

Райското пръскало е най-високият постоянен водопад не само у нас, но и на Балканският полуостров. Намира се на южния склон под най-високия връх в Стара планина - връх Ботев. Самата местност е изключително красива и завладяваща погледа. Неслучайно мястото привлича много туристи включително и любители на скалното катерене. До подножието на водопада се намира хижа „Рай“, която се явява изходен пункт за посещението на водопада. Това е поредната много красива забележителност в България, която определено заслужава посещение.

Пещера „Проходна“ - Природни забележителности в България

12.jpg

Пещерата Проходна или известна още като Божиите очи, е най-дългата пещера в България с дължина от 365 метра. Тя е една от най известните пещери у нас и се намира в село Карлуково, област Ловеч. В следствие на процеса на оголване на скалите и ерозията са се образували два огромни и почти еднакви отвора с формата на очи, които погледнати от долу изглеждат сякаш се взират във вас. Ефектът от навлизането на дневната светлина е уникален, като много туристи успяват да запечатат прекрасен спомен именно там. Препоръчваме и вие да го направите, ако все още не сте!

Дяволското гърло

Дяволското гърло

13.jpg

Дяволското гърло е пропастна пещера, формирана от пропадането на земните пластове. Тя е разположена на 1.5км. от село Триград в Родопите.Това с което пещерата е много известна е, че основната ѝ част е заета от голяма зала в която се намира най-високият подземен водопад на Балканският полуостров. Пещерата е една от най красивите и пленяващи пещери у нас заедно с пещера Проходна, както и Деветашката пещера. Дяволското гърло е сред стоте национални туристически обекта на България и е чудесен избор за всеки търсещ нов прекрасен спомен!

Крушунски водопади

14.jpg

Крушунските водопади са поредица от водопади, намиращи се до село    Крушуна, област Ловеч. Те са известни със своята живописност и красота. В близост до водопадите се намират и множество пещери, най известната от които е Деветашката пещера. Всяка година множество туристи посещават тази природна забележителност, за да се насладят на нейната красота. Това е природна забележителност, която определено си заслужава да бъде посетена повече от веднъж. Препоръчваме ви да се насладите на нейната красота, като я посетите при първата удобна възможност!

Национален парк „Пирин“ - Природни забележителности в България

15.jpg

Национален парк „Пирин“ обхваща много голяма част от Пирин планина, разположена в Югозападна България. Това е един от трите национални парка в страната заедно с „Рила‘ и „Централен Балкан“. Национален парк „Пирин“ е известен със своите удивителни природни образувания и своето биоразнообразие. Той е много важно природно наследство на България и е изключително богат на красиви гледки. Тук има изключително голямо изобилие на животински видове и разнообразни пейзажи.

Резерват „Сребърна“

16.jpg

 „Сребърна“ е биосферен резерват, който е включен в списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Резерватът е разположен край село Сребърна, западно от Силистра. Езерото Сребърна е сладководно, но често се заблатява. Това с което резерватът е известен са птиците които могат да се наблюдават на територията му. Тук се срещат и много различни видове растения. Сребърна е сред Стоте национални туристически обекта на България.  

Централен Балкан

17.jpg

Централен Балкан е един от трите национални парка в България. Разположен е в Стара планина и обхваща цели 9 резервата. Паркът изобилства от много красиви пейзажи и гледки. Има множество туристически пътеки и маршрути за туристите, както и множество почивни бази подходящи за по-кратък и по-дълъг престой. Горещо препоръчваме да посетите тази уникална природна забележителност и да се насладите на нейната красота.

Странджа планина

Природно богатство и разнообразие

Странджа планина, разположена в южната част на България, представлява едно от най-големите природни съкровища на страната. Този уникален планински масив се простира на границата с Турция и обхваща площ от около 1 774 квадратни километра.

Странджа е най-голямата планина в България и се издига на Черноморския бряг. Тя е известна с изключителната си природна разнообразност и е богата на биологично разнообразие.

Богатство от флора и фауна

Странджа планина привлича вниманието на природолюбителите с богатството на своя растителен и животински свят. В региона се намират множество защитени видове растения и животни, включително лосове, диви кози, мечки и дори вълци.

Но най-важната част от резерватът е Странджански лешояд. Този рядък и застрашен вид птица намира своя дом и гнездо в тази планина и е символ на запазването на природната среда в България.

Историческо и културно наследство

Странджа планина не предлага само природни красоти, но и богата история и културно наследство. В региона се намират стари села и градини, които отразяват българската традиционна архитектура и начин на живот.

Тук можем да намерим и много древни тракийски светилища и гробници, които разказват за дългата история на този регион.

Туризъм

Туристите могат да се насладят на планинско колоездене, да посетят различни манастири и музеи в района и да се насладят на прекрасните природни гледки. Екологични турове и био-туризмът също са популярни опции за посетителите, които искат да изследват екосистемата на Странджа.

Представихме ви малка част от спиращи дъха с красотата си, природни забележителности в България. Разбира се, има още много на брой уникални природни забележителности които трябва да бъдат посетени, така че продължете пътешествието си и разкрийте и останалите природни красоти на България.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!