Ранен пубертет при момчетата – признаци
Образование

Ранен пубертет при момчетата – признаци

Zasemeistvoto
12 май 2023г.

Пубертетът - това е луд период, който протича през дълъг процес, започващ с рязко увеличаване на производството на хормони. В резултат настъпват редица физически промени.

Ако вече се чудите как да разпознаете признаците на ранния пубертет при момчетата, тук сте на правилното място.

С днешната статия ви представяме най-важните физически промени, които настъпват при младежите от силния пол.

Промяна формата на тялото


Физическата сила на момичетата е почти равна на тази на момчетата до средата на юношеството, когато разликата между тях се увеличава значително. Момчетата са склонни да изглеждат малко пълнички и сплеснати (дълги ръце и крака в сравнение с тялото) точно преди и в началото на пубертета.

1.jpg

С напредването на пубертета те започват да нарастват, като пикът на този признак настъпва през по-късните етапи на половото съзряване. По време на този период пропорциите на тялото се променят, тъй като се наблюдава бърз растеж на тялото, а донякъде и на краката.

Момчетата продължават да натрупват мускулна маса дълго след момичетата, така че в края на тийнейджърската възраст съставът на тялото на момчето е само 12 процента мазнини, което е по-малко от половината от средния състав на тялото на момичето.

Разширяване на тестисите и скротума


Почти двойното увеличаване на размера на тестисите и на скроталната торбичка обявява настъпването на пубертета.

С нарастването на тестисите кожата на скротума потъмнява, уголемява се, изтънява, увисва надолу от тялото и се изпъстря с малки подутини.

2.jpg

Това са космените фоликули. При повечето момчета единият тестис (обикновено левият) виси по-ниско от другия. Обяснете на сина си, че това е напълно нормално и няма нужда от притеснение.

Засилено окосмяване


Подхранвани от тестостерона, следващите промени в пубертета настъпват бързо една след друга. В основата на пениса се появяват няколко светли косъма. Както и при момичетата, окосмяване е един от първите признаци на ранния пубертет при момчетата.

3.jpg

През следващите няколко години то обхваща срамната област, след което се разпространява към бедрата. Тънка линия на окосмяване се простира и до пъпа.

Приблизително две години след това започва поява на окосмяване по лицето, краката, ръцете и подмишниците, а по-късно и по гърдите на момчето започват да поникват редки косми.

Растеж на пениса


Момчето може да има гениталии с размерите на възрастни още на 13-годишна възраст или на 18-годишна възраст. Първо пенисът нараства на дължина, а след това на ширина.

Момчетата в тийнейджърска възраст прекарват прекалено много време в разглеждане на пениса си и скрито (или явно) се сравняват с други момчета. И това проблем, която доста ги тормози.

4.jpg


Повечето момчета не осъзнават, че сексуалната функция не зависи от размера на пениса.

Снимка за внимание
Родителите могат да спестят на синовете си ненужно притеснение, като предвидят тези опасения, вместо да чакат те да кажат нещо, тъй като този въпрос винаги съществува, независимо дали е формулиран.

В хода на разговора може да изречете: "Знаеш ли, много момчета на твоята възраст се притесняват, че пенисът им е твърде малък. Това почти никога не се оказва така."

Промяна на гласа

Друг признак за пубертета при момчетата е промяната на гласа. За кратък период от време гласът на сина ви може да се "пречупва" от време на време, тъй като се задълбочава.

5.jpg

Гласовете на момичетата също намаляват височината си, но промяната не е толкова забележителна.

Развитие на гърдите


В началото на пубертета повечето момчета изпитват болезненост или чувствителност около зърната си.

При трима от всеки четирима, ако не и повече, гърдите действително ще нараснат, което е резултат от биохимична реакция, при която част от тестостерона се превръща в женски полов хормон - естроген.

6.jpg


Както можете да си представите, това развитие може да бъде обезпокоително за дете, което се опитва да утвърди своята мъжественост.

Ако синът ви изведнъж започне да се притеснява да се преоблича за фитнес или отказва да се показва без риза, можете да предположите, че е забелязал подуване на едната или на двете гърди.


Момчетата, с наднормено тегло, могат да имат вид на псевдогинекомастия (липомастия), дължаща се на излишната мастна тъкан по гръдната стена.

Ето защо от изключително значение е родителите да обърнат внимание при поява на тези признаци и ако сина им не извършва достатъчно физическа активност да го запишат на спорт, към който проявява интерес.


Препоръчваме ви още:

Как да парираме гневните изблици в детския пубертет
Детето ни лъже – как да подходим?
Как да отгледаме емоционално интелигентни деца?

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!