Ранен пубертет при момичетата – признаци
Образование

Ранен пубертет при момичетата – признаци

Zasemeistvoto
30 май 2023г.

Пубертетът често започва по-рано, отколкото родителите смятат - особено при момичетата. Можете да помогнете на дъщеря си да се ориентира в този период, като започнете да разговаряте с нея по темата отрано.

Ето преглед на основните физически признаци, които настъпват при момичетата по време на пубертета.

Развитие на гърдите


Момичетата обикновено започват да съзряват на възраст между 8 и 13 години. Най-ранният признак на пубертета при повечето момичета е появата на ситни подутини под зърното на гърдите, които са предпоставка за тяхното развитие.

1-1.jpg

Не е необичайно растежът на гърдите да започне от едната страна преди другата. Имайте в предвид, че неравномерният растеж на гърдите и болезнеността са напълно нормални и обикновено се подобряват с времето.

Окосмяване по тялото


По-грубото окосмяване започва да расте в областта на гениталиите, под мишниците и по краката. При някои момичета (около 15 %) окосмяването може да е първият признак на пубертета - появява се, преди растежа на гърдите.

2-1.jpg


Тук е мястото да споменем няколко думи за бръсненето.

Снимка за внимание
Много момичета започват да проявяват интерес към бръсненето на краката и подмишниците. Това е личен избор.

Преди да им дадете самобръсначка обаче, покажете им как да я използват правилно, за да избегнат дразнене на кожата и порязвания, които могат да се инфектират.

Нашият съвет е да я запознаете и с други видове средства за премахване на нежеланото окосмяване.

Поява на вагинално течение и месечен цикъл


При някои момичета се наблюдава малко до умерено количество прозрачно или бяло вагинално течение, което започва около 6-12 месеца преди първата менструация. Това е нормален отговор на нарастващото количество на хормона естроген в организма.

Въпреки че сроковете могат да варират, средната възраст, на която момичетата получават първата си менструация, е около 12 години.

Важно е да се подчертае, че менструацията е нормална част от израстването. Младите момичета трябва да знаят, че е нормално да говорят за менструацията и да задават въпроси за нея.

Често момичетата се притесняват как да се справят с първата си менструация, тъй като тя може да настъпи неочаквано.

Осигуряването на консумативи (тампони и дамски превръзки) за шкафчето или раницата на детето ви, може да помогне за облекчаване на този стрес при настъпването му.

3-1.jpg


Докато при някои момичета първата менструация е придружена от яркочервена кръв, при други момичета може да има само зацапване с червено-кафяво течение. И двете са нормални!

Докато при някои хора менструацията е веднъж месечно, през първите няколко години тя може да бъде нередовна, тъй като тялото се адаптира към бързите физиологични промени.

Освен това нормалните цикли на менструация могат да бъдат кратки - 21 дни, или дълги - 35 дни. . . така че дори хората с редовен цикъл може да нямат менструация всеки месец!

Увеличаване на височината


При повечето момичета растежът настъпва на по-ранна възраст, отколкото при момчетата. Най-бързият темп на нарастване на ръста обикновено се наблюдава при момичетата в периода между началото на развитието на гърдите и около 6 месеца преди да получат менструация.

5-1.jpg


След като момичето получи първата си менструация, растежът му вече е започнал да се забавя.

Повечето момичета израстват с още 1-2 сантиметра след началото на менструацията, но увеличаването на ръста след това е по-рядко срещано. Бедрата ѝ ще станат по-широки, а талията ѝ може да се смали.

Други общи промени


При много млади хора акнето се появява по време на пубертета. Това може да е свързано с промени в нивата на хормоните през този период.

Изпотяването под мишниците и повишената телесна миризма също са нормални промени - и затова повечето момичета започват да използват дезодоранти и/или антиперспиранти в началото на пубертета.

4-1.jpg

Тъй като кожата се омазнява и изпотява повече, момичетата на тази възраст може да започнат да искат по-често да си взимат душ или да си мият косата с шампоан.
В някои случаи момичетата започват да съзряват много рано или много късно.

Свържете се с педиатъра си, ако забележите пубертетни промени преди дъщеря ви да навърши 8 години. Също така се обърнете към педиатъра си, ако до 13-годишна възраст дъщеря ви няма пубертетни промени.


Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!