Образование

Ръководство за родители | Сексуално образование

Zasemeistvoto
14 Февруари 2022

Общоприето е, че образованието е ключът към един просветен свят. Всички ние като родители искаме нашите деца да растат здрави, щастливи, в безопасност. Да могат да се справят с предизвикателствата на съвременния свят. Наред с образованието на децата в училище, което им дава шанс за по-добра реализация, е необходимо да се обърне внимание и върху темата за сексуално образование. 

Дали заради предразсъдъци от миналото или по някаква друга причина, често на родителите им е трудно да започнат разговор по темата. Но тези беседи с децата ни са необходими, защото ще им дадат нов поглед върху сексуалното образование. Така те по-лесно ще изграждат успешни връзки и да вземат информирани решения относно своето благосъстояние, здраве и взаимоотношения. Подобни разговори ще ги подготвят за успешен живот като възрастни. 

Ние от "Zasemeistvoto" създадохме това ръководство за родители, за да бъде в помощ на всички хора, които осъзнават важното значение на сексуалното образование за децата. 

1-4-1024x682.jpeg

Сексуално образование: що е то?

Често хората имат погрешна представа за този термин. Сексуалното образование обхваща много области. Например фокусиране върху любовта, въздържанието, безопасния секс, уважението към другия и себе си, разнообразието, личните права и отговорности, взаимоотношенията и приятелствата, ефективната комуникация, вземането на информирано решение за раждане или прекъсване на нежелана бременност.

Според редица специалисти би било добре сексуалното образование да бъде заложено в учебната програма на средното образование като част от физическото възпитание. Все още в България тази крачка не е предприета. Ето защо създадохме това ръководство за родители - задачата да образоваме децата се пада на нас.семеен хотел на Каваци

Ръководство за родители: Ролята на родителя по темата сексуално образование

Много е важно да:

  • Разговаряте с децата свободно без да изпитвате неудобство по теми свързани с менструацията  (независимо от пола на детето), сексуалността, любовта и емоционалното благополучие.
  • Поддържате комфорта на вашето дете при обсъждане на въпроси, свързани със сексуалността.
  • Се опитвате да водите открит диалог с него. По този начин му показвате, че го разбирате.
  • Реагирате спокойно и подкрепящо на ситуации, за които то ви разказва, че е преживяло. Ако реагирате остро, много е вероятно то да спре да ви споделя в бъдеще. Вероятно не искате това. 

Изследванията в областта показват, че добре информираните деца, които нямат задръжки да говорят по тези теми с родителите си, са най-малко склонни да имат полов акт като юноши. Липсата на информация обаче крие по-големи рискове.bebeshori

2-4-1024x683.jpeg

Задържането на информация по отношение на сексуалното образование лишава децата от уменията да правят информиран избор. В резултат е на лице много по-голям риск за тяхната „невинност“. Това е така тъй като те имат по-голям шанс да бъдат използвани от някой, който би се възползвал от тяхното невежество. 

Ръководство за родители: рискове, които крие дезинформацията

Нежеланието да се говори за пол, сексуалност и репродуктивно здраве подхранва предразсъдъците, които могат да навредят на собственото ви дете. Научаването за връзки от всякакво убеждение всъщност ги защитава повече. 

Подходящото сексуално образование ги предупреждава за потенциално принудително или разрушително поведение, което може да има партньора. Също така ги кара да осъзнаят собствената си стойност, когато са във връзка с някой, който не се държи уважително. Това може да им даде силата да говорят, когато се чувстват неудобно или в затруднение. 

3-3-1024x704.jpeg

Колко пъти сте чували жертва на малтретиране, емоционално пренебрегване или тормоз да казва, че не е осъзнала, че това се е случило на други хора. Тези хора смятат, че никой няма да им помогне? Твърде често и насилниците го знаят – само те имат полза от това мълчание. 

От изключително значение е тези теми да не бъдат табу, а да се говори за тях спокойно. И да не се водим по максимата, която като деца често сме чували. А именно - „Ако Х те дразни или те удари, значи те харесва.“ Напротив! „Ако Х прави мили жестове за теб, това означава, че те цени като човек.“ картина със скандинавски мъхскандинавски мъх отглеждане

Опити за зачеване – какво трябва да знаем и предприемем преди да започнем
10-Най харесвани семейни филми на всички времена
С малки деца на път – мисията възможна
Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!