Споделяне на притежания
Домашен уют

Споделяне на притежания - как да го възпитаме в децата си

Zasemeistvoto
24 Март 2022

Понятието „споделям“ означава „виждам отделно, но с някого.“ В по-широк смисъл споделянето означава също да дадем на нуждаещите се нашата подкрепа.

Ако сте [родител на малко дете](https://www.zasemeistvoto.com/liubimite-frazi-na-vseki-nov-roditel) между 2 и 4 години сигурно често ставате свидетели на ситуация, в която деца се карат за някоя играчка и повтарят: „Това е мое!“ В тези моменти вероятно първия въпрос, който ви изниква на ум е „Как да научим малките на ценността на споделянето?“

1-9.jpg

За тях ученето да споделят вещите си е първата стъпка към определяне на истинската стойност на „споделянето.“ Обяснете на децата си колко е важно да споделят, без да ги насилвате, дори ако - и това го знаем много добре - не винаги е лесно и непосредствено да накараме децата да разберат, че една играчка или закуска не ни принадлежи (в категоричния смисъл на думата), а може да бъде споделена с някой друг.

Обучение на споделянето на притежание чрез положителни примери

Този процес може да бъде улеснен, като се започне от поведението, което правим всеки ден като възрастни. Това, което правим, и начинът, по който се отнасяме към другите, оказват значително влияние върху израстването на децата. Всъщност, както във всички животински царства, малките се учат как да живеят и оцеляват в света от своите родители.
В нашия случай малките жестове са достатъчни, за да научим децата на ценно поведение.

Обучението по споделяне е акт на любов, защото споделянето означава да знаеш как да създаваш взаимоотношения и да се грижиш за щастието на другите. Ето няколко примера, които ще накарат децата ни да разберат стойността на споделянето.

Да се научим да помагаме с търпение на нуждаещите се в супермаркета, на опашката или в автобуса, докато седим;
Да даваме време на хората, които обичаме, за да споделим с тях моменти, емоции, щастие и благополучие;

Да споделяме нещата си с другите.

Затова децата ще спорят по-малко за играчката си, като се научат да намаляват тежестта на думите „моя“ и „твоя“;
Да обясним на децата колко е важно да споделяме чувствата, мислите и мненията си с хората, които обичаме;
Да помогнем на децата да споделят своите неща като закуски, цветове на моливи в семейството между братята и сестрите;
Да научим да разбират стойността на нещата, да не ги разхищават, да обичат и грижат за това, което имат;

2-9.jpg

Как правилните техники ще помогнат на детето ви да погледне осъзнато на споделянето на притежание
Какво могат да направят родителите, вместо да принуждават децата си да споделят? Според мнението на специалистите, децата трябва да научат да се справят в такива ситуации и нашата работа като родители е да им ги предоставим.
Целта е детето да забележи, когато друго дете иска да получи ред за нещо, с което си играе, и да му осигури ред.

Когато друго дете има предмет, който нашето дете иска, ние се надяваме, че то ще успее да контролира импулсите си и няма просто да вземе предмета, така че трябва да демонстрираме търпение. Надяваме се, че нашето дете ще използва думите, за да разреши ситуацията с другото дете, така че да може да играе с предмета в бъдеще. Ние родителите сме тези, които трябва да научим детето как да се изразява в тези моменти с подходящия език.

Научете децата да се застъпват за себе си

Снимка за внимание
Като учим децата да използват думите, да се застъпват за себе си и да решават проблемите си, ние ги учим на важни житейски умения.

На тях не е им необходимо да се казва кога е свършило времето и не е необходимо веднага да споделят играчките си с другите. Ако възрастните винаги се намесват или поставят ограничения, децата губят способността си да се учат от опита. Децата трябва да се научат да говорят за себе си по любезен и уважителен начин.

Насърчаване на саморегулацията

Децата трябва да могат да играят свободно, да са удовлетворени от преживяването си и да предадат играчката, когато приключат. Този метод насърчава саморегулацията, самодисциплината и способността да се разбере кога човек се чувства удовлетворен. Тя също така насърчава щедростта.

3-7.jpg

Ученето на детето как да споделя, да поиска ред, как да изчака и как да се редува е процес на учене. Когато децата не са принуждавани да споделят, крайният резултат е дете, което се учи на търпение и съпричастност.Това дете ще може да се справя с по-сложни емоционални ситуации, когато порасне.

Използвани източници:

https://mashandco.tv/en/the-value-of-sharing-how-to-teach-it-to-our-children/

https://www.verywellfamily.com/forcing-your-kid-to-share-4126426

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!