Домашен уют

Видове Монтесори материали, които стимулират детския ум

Zasemeistvoto
21 Февруари 2022

Материалите на Монтесори са практически инструменти за обучение, които са създадени да стимулират детския ум, да насърчават изследването и да вдъхновяват самостоятелното учене. Те са лесни за използване и целенасочено подпомагат обучението и развитието на децата. Монтесори материалите преподават само по едно умение в даден момент, за да дадат на децата възможност да усвоят основните резултати от обучението чрез повторение и практика. 

Родителите често питат дали използването на метода Монтесори у дома изисква закупуването на много скъпи материали. Първо, имайте предвид, че няколко внимателно подбрани материала са много по-добри от множество неподходящи. Освен това претъпканата и разхвърляна среда може да обърка детето и дори да го стресира.  

Според Мария Монтесори материалите се разделят в три основни категории: сетивни, практически и учебни. Прочетете статията докрай, за да разберете как те стимулират детския ум.

Практически Монтесори материали

Рамки за обличане

Рамките за обличане са под формата на Монтесори играчки, които помагат на децата да се подготвят за самостоятелност. Те дават възможност на децата да научат и упражнят всички закопчалки, с които могат да се сблъскат при:


  • Самостоятелно обличане и събличане на яке
  • Закопчаване и откопчаване на цип
  • Тлепване и залепване на лепки
  • Връзване и развързване на обувки др. 

Чрез използването на този Монтесори материал детето не само се научава да практикува тези важни умения за самообслужване. Рамките за обличане  насърчават концентрацията и помага да се избегне разочарованието, което често се среща при стремежа към самостоятелност при обличане.

Монтесори Материалите от практичния живот 


Това истински инструменти от ежедневието, често в намален размер за малки ръчички и ръст. Те преподават умения от реалния живот, като например метене, изсипване, миене на чинии, подреждане на маса или обличане. 

Децата инстинктивно подражават на ежедневните дейности, които виждат около себе си. Чрез практическите уроци от живота децата развиват малки и големи двигателни умения, баланс, координация между ръцете и очите, решаване на проблеми, независимост, увереност и др. За щастие не е необходимо да харчите много пари за практически материали за живота у дома. Вместо това отделете време, за да покажете на децата бавно и стъпка по стъпка как да овладеят дейностите, които вече се извършват в дома ви. Не се поддавайте на желанието да правите нещо за тях и правете повече с тях. След това ги оставете да се справят сами. 

Сетивни Монтесори материали

Розова кула 


Розовата кула е един от най-емблематичните Монтесори материали и седи в основата на педагогиката на Мария Монтесори. Разработени лично от нея, всички кубчета са с еднакъв цвят, форма и текстура, за да помогнат на детето да се съсредоточи върху едно качество - размера.

Работейки с розовата кула, децата се научават да оценяват относителния размер на всяко кубче и да развиват внимателна зрително-моторна координация и концентрация. В резултат те могат да се самооценят, когато успешно са подредили всяко кубче по размер. Чрез практиката децата се научават да строят кулата все по-прецизно, като усъвършенстват контрола и възприятието си и повишават своята увереност и независимост.

Цилиндрови блокове


Серията от четири цилиндрични блокчета Монтесори е един от първите сетивни материали, с които детето ви може да се запознае. Хващането на дръжките на цилиндрите подготвя ръката за държане на молив и усъвършенства координацията между ръцете и очите. Удовлетворяващата задача за правилно поставяне на цилиндрите в блоковете изисква детето да забележи фините визуални разлики.

Учебни Монтесори материали

Практическите и сетивните дейности помагат за изграждането на неврологичната инфраструктура, необходима за изучаването на езика, математиката, природните науки и др. Областта на езиковото развитие започва с ранното овладяване на устната реч и преминава към изучаване на звученето и формата на буквите и разширяване на речниковия запас. 


Тези умения дават възможност за придобиване на умения за четене, писане и граматика. Класическите материали на Монтесори за езиково развитие включват изписване на букви върху пясък, фонетични карти и др.

Методът Монтесори също така използва учебни материали за преподаване на математика и природни науки. С помощта на материали като нанизване на малки цветни кръгове върху дървени пръчици и съпоставянето им с числа децата научават основите на математиката. Тези понятия от своя страна подготвят детето за по-напреднали уроци.крипто новини днес

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!