Всички семейни празници
Домашен уют

Всички семейни празници

Zasemeistvoto
12 май 2023г.

България, подобно на всяка друга държава има своите семейни празници. Всички обичаме да сме със семействата си, да усещаме спокойствието и уюта на дома. В тази статия ще ви представим едни от най-празнуваните и почитани семейни празници, които всички ние чакаме с нетърпение. 

Коледа

Коледа е един от най-обичаните семейни празници на всички българи. На Бъдни вечер се подготвят постни ястия: червени чушки, пълнени с боб или ориз, постни сармички, тиква, както и специална баница, където се  поставят монети и клонки от дрян за щастие и здраве. Интересно е, че броят на ястията трябва да е нечетен - седем, девет или единадесет.

1-2-1.jpg

Коледа, започва още в първите часове след полунощ на 25 декември. На вратите на къщите чукат "коледарчета" и пеят коледни песни с пожелания за щастие и здраве на собствениците на къщата, потупвайки ги с техните дрянови пръчки, украсени с конци, монети и пуканки, така че годината да донесе късмет. Н някой части коледарите са млади момчета. 

Коледа отбелязва завършването на поста, който продължава 40 дълги дни, така че празничните маси са пълни с лакомства. Тук и празнично прасе с кисело зеле, традиционни кебапчета и пуйка и разбира се българско вино и ракия.

Великден

Великият ден (Великден) - основният празник на всички православни християни и семейства.

Снимка за внимание
В България този ден се празнува в голям мащаб и е официален празник, както следващия понеделник.

Подготовката за Великден започва още в четвъртък, когато обичайно се боядисват яйца и да се пекат козунаци. Първото яйце задържително трябва да е червено. 

2-2-1.jpg

В полунощ, от събота до неделя, Великденската служба започва във всички църкви в България, след което българите се поздравяват помежду си с думите "Христос Воскресе! Во истина возкресе!" А в неделя е „боренето“ с яйца и похапване на ястия от агнешко месо, пресни зеленчукови салати и червено вино.

Сирни Заговезни

Друг семеен празник е Сирни Заговезни. Сутринта се запалват огньове на най-високото място в селото, града или на мегдана. Вярва се, че докъдето стига огънът, дотам ще има плодородие. Запалва се слама и се прескача за здраве. На този ден мъжете хвърлят в двора на любимата си "чавги" - запалени стрели от дрян, което представлява любовно обяснение. От този ден нататък любовните обяснения и сватбите са забранени до Великден.

На празника се иска прошка. По традиция по-младите искат прошка от по- възрастни роднини и близки. Целуват ръка на родителите си казват думите: "Прощавай, мале, тате..." , а те отговарят "Просто да ти е! Господ да прощава". 

3-2-1.jpg

На трапезата на Сирни Заговезни задължително трябва да присъстват млечни храни - сирене, кисело мляко, а също, яйца, риба, баница със сирене или праз, обредна пита (с форма на змия), печени ябълки, бяла халва.

Това е последния ден, в който може да се ядат млечни храни. След това започва постът, който е с продължителност седем седмици.

След празничната трапеза се извършва ритуала Хамкане. На дълъг конец се връзвало яйце или халва.

Децата трябвало да опитат да хванaт с уста яйцето, без да го пипат с ръце. Вярва се, че само да го допреш със зъби - цяла година ще си здрав. 

Нова Година

Шумното празненство започва вечерта на 31 декември всяка година. На този ден се събират приятели и семейства и се подаряват подаръци. Масата трябва да е богата с много разнообразните ястия, а колкото по-разнообразни са, толкова по-щастлива ще е годината. Готви се свинско с кисело зеле и месни ястия. 

4-2-1.jpg

Семейните празници са хубаво нещо, защото всички от семейството са заедно, а хора които не живеят в родните си градове се прибират, за да празнуват със семействата си и да отбележат българските традиции. 

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!