За децата и екраните – факти
Образование

За децата и екраните – факти

Zasemeistvoto
14 Март 2022

Факт е , че от началото на пандемията децата прекарват часове пред екрана, а краят ѝ не се вижда. Според скорошно проучване подрастващите съобщават, че прекарват почти осем часа на ден пред екрана, което е два пъти повече от оценките преди пандемията

- близо четири часа на ден.

Друг неуспорим факт е, че времето, прекарано от децата пред екрана, не включва само онлайн часовете във виртуални класни стаи. Проучването се фокусира върху развлекателни дейности като стрийминг, игри, социални медии, изпращане на текстови съобщения, видеочатове и сърфиране в интернет. Всички те водят до някои негативни последствия за съвременните деца.

Как времето, прекарано пред екрана, влияе върху способността на детето да учи
Проучванията показват, че децата на възраст под 2 години научават по-малко от видеоклип, отколкото когато учат от друг човек. Неоспорим факт е, че въпреки че на някои деца родителите им позволяват да седят пред екрана на крехката възраст от 6+ месеца, разбирането на съдържанието обикновено се появява едва след 2-годишна възраст. Не че няма да бъдат очаровани от това, което се показва на екрана, но те не се учат от него.

2-2.jpg

Езиковото развитие на малките деца се разширява бързо между 1½ и 3 години и проучванията показват, че децата научават езика най-добре, когато се занимават и взаимодействат с възрастни, които говорят и играят с тях. Съществуват и някои доказателства, че децата, които гледат много телевизия в ранните години на началното училище, се представят по-слабо на тестовете по четене и може да имат проблеми с вниманието.

Как екраните могат да повлияят на съня на малкото детето?

Като хора, нашите циркадни ритми и производството на мелатонин - хормона на съня - започват, когато слънцето залязва. Но синята светлина от екраните потиска мелатонина, което може да забави съня. Гледането на телевизия или играенето на игри също поддържа мозъка и тялото ни по-бодри и активни и по-малко готови за сън.

Неоспорим факт е, че таблетите и смартфоните потискат мелатонина повече от телевизорите, тъй като екранът и синята светлина са по-близо до лицето. Според едно проучване бебетата на възраст от 6 до 12 месеца, които са били изложени на екрани вечер, са имали значително по-кратък нощен сън от тези, които не са били изложени на екрани вечер.

При децата в ранна възраст и тийнейджърите прекомерното използване на екрани късно вечер ще се отрази на съня им и се препоръчва да не се допускат екрани в спалнята. Прекалено многото време, прекарано в социалните медии, както и липсата на сън могат да повлияят на поведението и когнитивните способности в училище и да попречат на ученето.

Доказано е също, че прекомерното време, прекарано пред екрана, и недоспиването са свързани със затлъстяването, което от своя страна може да повлияе на самочувствието и да доведе до социална изолация и повече време, прекарано пред екрана.

Колко пристрастяващи могат да бъдат цифровите екрани за малките деца?

Проблемът с мобилните устройства е, че те ви привличат, а както всички знаем, е лесно да губите време в сърфиране в интернет. Освен това те са толкова преносими и вездесъщи, че не можем да се справим без тях.

Като възрастни разбираме някои от недостатъците и съзнателно решаваме да оставим телефона, но ако 2- или 3-годишните деца не разбират тези проблеми и са били изложени на телефона/таблета още от бебешка възраст, това се превръща в тяхна норма и те искат да правят повече от това.

Също така трябва да внимаваме да не разчитаме на използването на екрани, за да отвлечем вниманието на детето от даден проблем, вместо да го накараме да разбере и да се научи да го решава само.

Отрицателни въздействия на екраните върху децата. Как да се преборим с тях


1-2.jpg

Фактите говорят сами за себе си.

Има сериозни доказателства, че времето, прекарано пред екрана, има отрицателно въздействие върху децата на възраст в началното училище:

 • тегло
 • двигателно и когнитивно развитие
 • социално и психологическо благополучие
 • Прекарването на време пред екрана в тази възрастова група може да бъде свързано със следните проблеми на по-късен етап от развитието им:
  емоционални проблеми при момичетата;функциониране на семейството както за момчетата, така и за момичетата.

  При децата и младежите на възраст 10-17 години времето, прекарано пред екрана, може да има отрицателно въздействие върху:
  тегло и диета (особено от гледане на телевизия);
  поведенчески проблеми, тревожност, хиперактивност, внимание, самочувствие и психосоциално здраве.
  Някои изследвания свързват времето, прекарано пред екрана, с депресивни симптоми.

  Други изследвания обаче показват, че има ограничени доказателства за връзката между времето, прекарано пред екрана, и проблемите с психичното здраве.
  Всички споменати до тук факти са доста обезпокоително. Специалистите смятат, че дори и с отшумяването на пандемията прекомерното прекарване на време пред екрана, няма да изчезне като с магическа пръчица, защото то вече се е превърнало в навик.

  3-1-1.jpg

  Ето какво обаче могат да направят родителите в тази насока, за да го ограничат:

  да определят ограничения за времето, прекарано пред екрана
  да насърчават децата си да избягват екраните преди лягане
  да четат книги за лека нощ
  да играят семейни игри вечер и в свободното си време
  да прекарват повече време всички заедно навън, когато времето позволява

  Споделяне
  Loading...

  Последвай ни

  Instagram лого

  zasemeistvoto

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!