Затлъстяване при деца
Образование

Затлъстяване при деца – начини за предотвратяване

Zasemeistvoto
15 Май 2023

Вероятно сте чували, че затлъстяването при децата се увеличава в световен мащаб и то в плашещи темпове. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) .През последните 30 години броят на децата със затлъстяване почти се е удвоил. Някога притеснявали ли сте се, че тази тенденция може да засегне и вашите деца? Никой не е застрахован от затлъстяване при деца, уви, но има множество неща. Които да се направят, така че да не се стига до този етап.

Предприемете действия, за да намалите риска от затлъстяване при деца с тези 10 прости стъпки. Можете да помогнете на децата си да станат по-активни. Да се [хранят по-здравословно](https://www.zasemeistvoto.com/keto-recepti-za-cyaloto-semeystvo) и потенциално дори да подобрят самочувствието си, като практикувате тези стратегии за предотвратяване на затлъстяване при деца.

Затлъстяване при деца – не се фокусирайте върху отслабване

Тъй като телата на децата все още се развиват, Министерството на здравеопазването на щата Ню Йорк (NYSDH). Както и множество специалисти в областта по цял свят, не препоръчват традиционни стратегии за отслабване за млади хора и деца. Диетата с ограничаване на калориите може да попречи на децата да получат витамините. Минералите и енергията, от които се нуждаят за правилен растеж.

1-3.jpg

Вместо това се съсредоточете върху това да помогнете на детето си да развие здравословно хранително поведение и навици. Винаги говорете с вашия педиатър или семеен лекар, преди да поставите детето си на диета или режим на хранене. Професионалистите най-добре могат да отговорят на въпросите ви по повод какъв начин на хранене е подходящ за децата и как да предотвратите затлъстяване при деца.

Затлъстяване при деца – здравословно и балансирано хранене

Един от най-добрите начини за превенция на затлъстяване при деца е просто да се уверите, че детето се храни [здравословно и балансирано](https://www.zasemeistvoto.com/keto-recepti-za-cyaloto-semeystvo) и не прекалява с вредните храни.

2-3.jpg

Здравословните, балансирани ястия с ниско съдържание на мазнини предлагат храненето. От което децата ви се нуждаят и им помагат да развият правилни хранителни навици. Плодове и зеленчуци, млечни продукти, бобови растения и немазно месо.

Научете ги колко е важно да се ядат балансирани ястия с разнообразни богати на хранителни вещества продукти като пълнозърнести храни.

Затлъстяване при деца – размер на порциите

Преяждането може да допринесе за затлъстяването на вашето дете, така че се уверете, че децата ви ядат правилните порции. Специалистите съветват, че 60 до 85 грама пилешко месо, немазно месо или риба са една порция. Същото важи и за една филия хляб, половин чаша варен ориз или паста с кашкавал.

3-3.jpg

Затлъстяване при деца – накарайте ги да се раздвижат

Необходимо е да ограничите времето, което децата прекарват на дивана до не повече от два часа дневно. Децата и без това имат нужда от време за писане на домашни и четене. Така че трябва да ограничите времето им, прекарано в други заседнали дейности като видео игри, гледане на телевизия и сърфиране в интернет.

4-1.jpg

Снимка за внимание
Специалистите съветват всички деца да участват в поне един час физическа активност всеки ден. Това може да бъде аеробна дейност като бягане. Укрепване на мускулите като гимнастика и укрепване на костите като скачане на въже.

Затлъстяване при деца – премахнете изкушенията

Ако запълните кухнята, хладилника и килера с вредна храна, детето ви ще е по-вероятно да я яде. Децата търсят в родителите примери как да се хранят. Така че бъдете здравословен модел за подражание и премахнете от дома си примамливи. Но нездравословни опции като богати на калории, пълни със захар десерти и солени и калорични изкушения.

Не забравяйте, че калориите от сладките напитки също се натрупват. Така че опитайте да намалите количеството газирани напитки и сок, които купувате за семейството си.

Затлъстяване при деца – фокусирайте се върху здравето

Според специалистите, децата, които страдат от затлъстяване, са изложени на по-голям риск от развиване на голям брой болестни състояния. Тези здравословни проблеми включват астма, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и нарушения на съня.

5-1.jpg

Изследователите в областта съобщават, че практикуването на здравословно хранене. Редовните упражнения и намаляването на времето, прекарано в заседнали дейности, са най-добрите начини за предотвратяване на затлъстяването. Започнете да практикувате нашите прости стъпки и може да сте на път да намалите риска от затлъстяване на вашето дете, както и риска от редица заболявания.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!