Епоксидна смола
Направи си сам

Епоксидна смола - Направи си сам

Zasemeistvoto
4 Февруари 2022

Какво представлява епоксидна смола?

Епоксидната смола е специфичен вид смола, предназначена за създаване на плитки предмети или елементи за покритие. Епоксидната смола може да бъде втвърдена чрез добавяне на втвърдител към нея.

По този начин се това създава химическа реакция, която кара смолата да се втвърди в продължение на няколко часа. Смолата ще се нагрее, докато се втвърдява и преминава от течно в крайното си твърдо състояние.

1-4-1024x436.jpg

Направи си сам епоксидна смола. Колко време ни е необходимо?

Повечето епоксидни смоли имат около 30 минути време, в което можете да работите със смолата. Това е времето, след като я смесите, преди да започне да се втвърдява. Поради този краткия период от време, с което разполагате, специалистите съветват да смесвате малки партиди епоксидна смола.

Времето за втвърдяване варира в зависимост от марката, така че не забравяйте да проверите опаковката. Трябва да е обозначено точното препоръчително време за втвърдяване. Това е времето, необходимо на смолата, за да се втвърди напълно. Обикновено смолата има време за втвърдяване 24 часа.

2-4-1024x768.jpg

Направи си сам епоксидна смола. Необходимо ли е защитно облекло?

Специалистите препоръчват, когато използвате всякакъв вид смола, да носите защитно облекло. Смолата е изключително лепкава и трудно се отстранява от дрехите и кожата. Определено ще искате най-малкото да носите ръкавици, когато работите с епоксидна смола.

Тези, които са по-чувствителни към химикали, трябва също да обмислят носенето на предпазни очила и маска, за да намалят ефекта от контакт със смола. Ако не желаете да инвестирате в защитно облекло, ви съветваме при работа със смола да носите стари дрехи с дълъг ръкав, за да предпазите кожата от контакт със смола. Специалистите препоръчват още да работите в добре проветриво помещение с добър въздушен поток. 

Имайте в предвид, че е възможно е да получите алергична реакция към епоксидна смола. Ако в даден момент почувствате сърбеж или подуване, прекратете използването на епоксидна смола на момента.

3-4-1024x768.jpg

Направи си сам епоксидна смола. Какво да павим с мехурчета?

Често срещан проблем при работа с епоксидна смола в проектите направи си сам са мехурчетата. Има няколко различни съвета и трика, които ще ви помогнат да се справите с този проблем:

  1. Първо, започнете със затопляне на бутилките със смола преди смесване. Това се прави, като се поставят с плътно затворени капаци в топла вана с вода в голяма мерителна чаша. Когато ги махнете, избършете бутилките, за да се уверите, че в смолата не се смесва с вода.
  2. След това проверете дали изсипвате най-гъстата течност в чашата за смесване.
  3. След като започнете да смесвате, преместете смесителния инструмент с движение с осмица, като вървите бавно и внимавайте да не включите въздушни мехурчета с бързи движения. Друг трик против образуването на мехурчетата е да държите пръчката за смесване близо до дъното на чашата. Поклащането нагоре и надолу може да включи повече въздух в сместа.
  4. Вече сте към края на своя проект „Направи си сам“. Тук ще ви е необходимо топлинен пистолет, който да насочите върху горната част на смолата, след като я излеете във формата. Изчакайте няколко минути, преди да направите това, за да позволите на мехурчетата да излязат на повърхността.

5-1-1024x683.jpg

Направи си сам проект с епоксидна смола. Често задавани въпроси

Какво може да се постави в смола?

Блясък, алкохолно мастило, боя, сухи цветя, декорации за скрапбукинг, дървени форми, пясък и черупки и безкрайно разнообразие от други материали.

Могат ли да поставят свежи цветя в смола?

Не се препоръчва, защото свежите цветя могат да изгният вътре в смолата. Ще искате да сте сигурни, че са сухи.

Защо смолата е скъпа?

Процесът на бутилиране на двете отделни части е по-интензивен от бутилирането на нещо като акрилна боя – особено когато имате съставки, които са токсични при работа. Самият материал също е по-скъп. Вярваме обаче, че цената си заслужава резултатите. Ще видите, когато го използвате!

Чупи ли се лесно епоксидната смола?

Не, сравнително устойчив материал е. Ако направите преспапие и след това го ударите в твърдия под, можете да го счупите. Или пуснете нещо и го ударете точно под правилния ъгъл. Той е плътен и има известна тежест, когато е напълно втвърден.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!