Има ли бебето ми обрив от храна?
Образование

Има ли бебето ми обрив от храна?

Zasemeistvoto
27 май 2023г.

Вашето бебе внезапно е получило обрив и се чудите какво е причината- дали е от претопляне, дали от нова козметика, която сте въвели в ежедневието или обрив от храна. В тази статия ще Ви дадем насоки как да разпознаете и лекувате обрив от храна. Този вид обрив се дължи на свръхреакция на имунната система към определена храна. 

Имунната ни система има за цел да ни предпазва от бактерии, вируси и други инвазии, които могат да причинят заболяване. Както и при другите видове алергии обаче, хранителната алергия се проявява, когато организмът реагира на иначе безвреден продукт, който предизвиква хаос в организма. При хранителните алергии антителата IgE (имуноглобулин Е) реагират прекомерно на определена храна и често първият симптом е обрив.

Как антителата IgE причиняват обрив

19.jpg

IgE антителата откриват храната и освобождават хистамин в кръвта, за да осигурят защита от иначе безвредната храна. При този процес кръвоносните съдове се разширяват и отделят течност, която причинява възпаление под кожата. Резултатът е обрив, в резултат на който родителите започват да се чудят какво го е причинило и как да действат за облекчаване състоянието на бебето.

Идентифициране на обрив от храна

20.jpg

Един от най-честите признаци, че бебето ви може да има хранителна алергия, е обривът, който се появява скоро след консумацията на хранителния продукт. Често това е първият симптом на алергия и може да се появи навсякъде по кожата.

Хранителната алергия често се проявява под формата и на уртикария. Обривите от храна често са концентрирани в няколко области на тялото- лице, гърди, памперс зоната, но могат да се разпространят и в други области, особено в случай на по-тежка хранителна алергия.

Снимка за внимание
Отделните подутини често са малки по размер, но се събират в по-големи области, които могат да изглеждат като един по-голям обрив.

В някои случаи хранителната алергия може да причини зачервяване и възпаление на кожата, без да се появи истински обрив. Хранителните алергии също могат да причинят влошаване на екзема. Въпреки че влошаването на екземата не е обрив, важно е да наблюдавате внимателно този тип симптоми, тъй като те често се свързват с хранителни алергии.

Въпреки че обривът може да е единственият симптом, един от най-добрите начини за разпознаване на обриви от храна е да се обърне внимание на други признаци, които могат да ги съпътстват. Тези симптоми почти винаги се появяват в рамките на няколко часа след консумацията на храната. 

Леки симптоми на хранителна алергия

21.jpg

 • Гадене и повръщане;
 • Болки в стомаха и подуване на коремчето;
 • Кихане;
 • Сърбеж, сълзене на очите;
 • Кашлица;
 • Влошаване на екзема.

Тежки симптоми на хранителна алергия

 • Подуване на езика;
 • Стягане на гърлото;
 • Кашлица;
 • Затруднено дишане;
 • Недостиг на въздух;
 • Бледност на кожата;
 • Припадък;
 • Бърз сърдечен ритъм;
 • Загуба на съзнание.

22.jpg

Ако забележите някой от следните признаци, както и обрив, свържете се с Вашия лекар, за да Ви помогне да установите дали причината не е хранителна алергия.

Да измиваме, или да не измиваме?

Обривът при хранителна алергия всъщност не трае много дълго, като често изчезва за по-малко от 48 часа. Важно е да следите какво е яло бебето ви преди появата на обрива, за да можете да преразгледате списъка, ако по-късно се появи друг обрив. Може също така да започнете да си водите дневник на храненето и да продължите да следите какво яде детето ви през следващите седмици и месеци. Това може да ви помогне да определите дали има други алергии.

Въпреки че обривите често изчезват от само себе си, те могат да бъдат сърбящи и неприятни. За щастие има някои неща, които могат да ви помогнат.

Лечение на лек обрив от хранителна алергия

Ако бебето ви има малък обрив, който е ограничен до една част от тялото му, и подозирате, че е причинен от храна, най-вероятно става въпрос за лека хранителна алергия. Един от най-добрите начини за лечение на обрив е с антихистамин.

Антихистамините блокират реакцията на хистамина, което помага за изчистването на обрива.

Не забравяйте да се обърнете към Вашия лекар за видовете и дозировката, преди да го приложите върху Вашето бебе.

Можете също така да нанесете крем с хидрокортизон върху зоната, който ще помогне за облекчаване на сърбежа. Хидрокортизоновият крем няма да доведе до изчезване на обрива, но може да осигури известно облекчение.

Продължавайте да наблюдавате бебето си, в случай че леката реакция стане тежка.

Лечение на тежък обрив от храна

Ако бебето ви получи обширен обрив по цялото тяло скоро след хранене, трябва незабавно да се обадите на лекаря си. Възможно е да има алергична реакция, която може да стане животозастрашаваща, ако не се лекува веднага. Продължавайте да наблюдавате бебето си, докато отивате при лекаря си, за да можете да го информирате и за други симптоми.


Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!