Образование

Монтесори играчки, които всяко дете ще хареса

Zasemeistvoto
1 Март 2022

Децата могат да научат толкова много чрез играта. Неструктурираната игра е полезна за психическото и физическото здраве на децата - тя им помага да осмислят света около тях, като ги учи на граници и социални взаимодействия.

Но от колко играчки наистина се нуждаят вашите малчугани? И с кои от тях ще се играе най-много? Отговорите на тези въпроси ще откриете в статията.

Какво представляват Монтесори играчките?

Играчките Монтесори обикновено са изработени от естествени материали, не са електронни и насърчават самостоятелната игра, творчеството и концентрацията. Често се среща фразата "отворена", което означава, че играчката не казва на детето какво да прави с нея. Тя по-скоро му дава възможност да изследват и експериментират. Освен това те винаги се основават на реалността - принцип, който се основава на изследванията, които показват, че преди шестгодишна възраст децата не са способни да различават фантазиите от това, което се случва в реалния свят. Като им четете книги за животни в дивата природа, това им помага да установят сигурна връзка със заобикалящия ги свят и да развият чувството си за въображение.

Когато избирате играчки за бебето и малкото дете, ни харесва подходът "по-малко е повече", вдъхновен от Монтесори: по-малко на брой, по-качествени играчки, всяка с определена цел, изработени предимно от естествени материали, които могат да растат заедно с детето ви. Безпорядъкът може да бъде непосилен за малките деца, а науката показва, че децата играят по-дълго и по-щастливо с по-малко играчки.

Монтесори игри и играчки, които всяко дете ще хареса

Дъска за баланс

Балансиращите дъски са едни от най-простите играчки с безкрайно много приложения. Те могат да помогнат на детето ви да развие равновесието си, като същевременно се превърнат в забавно упражнение. Можете също така да ги обърнете наобратно (с дъгата в посока нагоре) и да ги превърнете в рампа за автомобили или дори в малка пързалка. 


Колело за баланс

За разлика от велосипедите с педали и учебни колела, колелото за баланс позволява на малкото дете да се научи да кара без усилие и едновременно с това да се забавлявате. Като усвоят първо ключовото умение за балансиране, те могат да преминат към каране, без да се налага да "отучват" лошите навици, които се затвърждават при каране с колела. 

balance-bike-montesorri.jpg

Триъгълник Pikler

Триъгълниците на Пиклер са основен елемент в класните стаи на Монтесори, а през последните години набират популярност и у дома. Разработени като средство за подобряване на двигателните умения, за формиране на самостоятелна дейност и за осигуряване на свобода на движението, те са безкрайно забавни както за малките, така и за по-големите деца. Обикновено се състоят от няколко модула с подвижна рампа, която има скална стена за катерене от едната страна и равна повърхност за плъзгане от другата.


Дървена къща за кукли

Всяко малко момиченце си мечтае да има дървена къща за кукли, която е мини вариант на модел от реалния живот. Обикновено тези къщи се предлагат с всичко необходими мини мебели за хол, баня, спалня и кухня. Отвореният дизайн на дървената къща за кукли позволява на няколко деца да играят заедно спокойно.


Сензорна маса

Можете да направите сами или да си купите такава. Ако изберете втория вариант, получавате перфектно оразмерена за игра на маса с подвижна табла за лесно махане и измиване. 


Този вид играчка съчетава сензорна и реалистична игра чрез кинетичен пясък, вода и др. Можете да поставите върху таблата плитка чиния с малко брашно и да показвате на детето как да рисува или изписва букви с помощта на пръстите си. 

Цветна дървена дъга за подреждане


Цветната дървената дъга може да изглежда обикновена, но през очите на вашето дете тя предлага безкрайни възможности за игра с въображение. С помощта на този Монтесори материал детето не само се учи да разпознава основните цветовете. Тази игра му помага и да развива фините си двигателни умения, докато се опитва да напасне отделните дъги една под друга. 

Комплект дървени блокчета


Дървените форми (куб, цилиндър, паралелепипед, пирамида) са едни от задължителните първи Монтесори играчки. Чрез тях детето не само разбира значението на различните форми, а и строейки с тях се учи на пространствено мислене. Всичко това му осигурява часове наред творчески възможности за игра с отворен край. 

Магнитни конструктори

Снимка за внимание
През последните 2-3 години все по-популярни стават конструкторите с магнитни плочки.

Те са чудесни за насърчаване на творческата игра с отворен край и за развиване на математически, научни, пространствени и фини двигателни умения. Магнитните страни ще вдъхновят начинаещите строители и ще помогнат на по-опитните деца да мислят „извън кутията."крипто новини днес


Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!