За децата и поставянето на граници
Домашен уют

За децата и поставянето на граници

Zasemeistvoto
17 Март 2022


Всеки родител знае, че в природата на децата е да проверяват границите на своите родители. Изглежда, че всички деца се раждат с умението да го правят, като например да посягат към нещо, което не трябва.

Положителната страна на това предизвикателно поведение е, че прекрачването на границите е важна част от израстването и ставането на по-независим човек, който един ден ще започне да мисли самостоятелно и ще прави свои собствени избори.

Вашата мисия - като родител вече сте избрали да я приемете - е да научите децата как да изпитват границите си с уважение, без да се ядосват или предизвикват, и да знаят, че в крайна сметка вие, родителят, сте отговорен.

Защо децата се нуждаят от граници

Има много причини, поради които е важно децата да имат граници.
Поставете им ясни правила
Децата се чувстват несигурни, когато нямат ясни граници. Точно както децата се нуждаят от предвидим режим, за да са здрави, и от правила - като например да не пресичат улицата без възрастен, за да са в безопасност, те се нуждаят от граници, които да им дават чувство за сигурност.

1-3-2.jpg

Изграждане на дисциплина

Липсата на граници изкривява самочувствието на децата. Има ясна разлика между доброто самочувствие и нарцисизма. Липсата на граници поражда нарцисизъм и право на собственост.

Тя също така насърчава детето да мисли за хората и нещата около него като за неща, които съществуват, за да задоволяват нуждите му и да му дават това, което иска. Децата, които нямат граници или дисциплина, ще се събудят грубо, когато не винаги получават това, което искат.

Намаляване на конфликтите

Определянето на граници премахва - или поне значително намалява - споровете, разговорите и дискусиите. Това не означава, че децата няма да се опитват да постигнат своето. Въпреки това, ако знаете какви са границите и ги напомняте, когато се опитва да ви изпита, това помага да намалите броя на пререканията, които детето ви ще създаде, докато се опитва да ви убеди да му дадете това, което иска.

Намаляване на конфликтите

На първо място е важно да знаем, че поставяме граници за себе си. Щом детето започне да говори нагло или да крещи, покажете му, че тук е границата. Станете, уведомете го, че не ви се говори така, и го оставете само в стаята. Когато поставяме граници за себе си, учим детето си на човешко достойнство.


Също така не казвайте едно и също нещо хиляди пъти. Ако уважаваме себе си, кажете го само веднъж. Например, ако искате детето ви да си вземе душ, не повтаряйте отново и отново: „Е, иди да си вземеш душ. Колко пъти трябва да ти казвам?“
Вместо това се обърнете към детето и му кажете: „Отиди да се изкъпеш, защото е важно да седнем заедно на вечеря.“

Децата ни имат нужда от родители, които да кажат нещо и да го изпълнят. Това изгражда доверие между родителя и детето. Когато родителят е наясно с това, то и детето също е. Когато децата ни се нуждаят от лекарство, се уверяваме, че го даваме точно както е обяснил лекарят. Защо? Защото това е тяхното здраве. Трябва да се отнасяме към образованието и психичното здраве на децата по същия начин, по който се отнасяме към физическото им здраве. 2-3-1.jpg


Ако знаете, че за неща като времето пред екрана, яденето на лакомства и спазването на график за сън има правила, ще е по-естествено да налагате поведенчески граници на децата си, да им обяснявате логиката на това и да останете последователни, докато детето не започне да спазва правилата.

Преди да излезете от къщи с децата, трябва да заявите очакванията си към тях. По този начин нещата ще бъдат ясни и това ще насърчи доброто поведение. Как да го направите? Разкажете на децата за дневния график и как очаквате да се държат.

Например:
„Днес отиваме на екскурзия и вярвам, че ще се държиш добре.“
„Когато стигнем до мола, няма да можем да отидем до детския център, както миналия път, зашото ще ми трябва твоята помощ в супермаркета.“

Лошото или нежеланото поведение на децата често не е умишлено. Имайте предвид, че като родител изграждате здравословни, положителни и уважителни навици към себе си и другите. Тези уроци изискват много упражнения и повторения, което е изтощително за родителите. Така обаче децата научават и интегрират важни умения за бъдещето.

Използвани източници:

https://www.jpost.com/health-and-wellness/parenting/how-to-maintain-boundaries-for-our-children-681175
https://www.verywellfamily.com/whos-the-boss-how-to-set-healthy-boundaries-for-kids-3956403

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!