Здравословни навици в семейството за по-добър имунитет
Свободно време

Здравословни навици в семейството за по-добър имунитет

Zasemeistvoto
17 Март 2022

Пандемията от Covid-19 е глобална заплаха през последните две години. Вълната на делта варианта все още предизвиква хаос в много части на света. И тъй като всички ние се борим с непосредствените опасности, които този вирус представлява за човечеството, има няколко ключови мерки, които хората могат да предприемат, за да се борят с това заболяване.

3-2.jpg

Независимо дали се опитвате да спрете разпространението на коронавируса или се стремите да избегнете настинката или грипа, тъй като навлизаме в разгара на грипния сезон, тези съвети за хранене, спорт, начин на живот и други ще ви помогнат да създадете здравословни навици в семейството за по-добър имунитет.

Прекарайте време на слънце

1-4-1.jpg

Ново глобално проучване потвърждава, че приемът на витамин D може да помогне за предпазване от остри респираторни инфекции. Съвременните учени смятат, че една от причините за по-честите простудни заболявания през зимата е по-малкото излагане на слънце и съответно по-малкото количество витамин D. Така нареченият „слънчев витамин“, се произвежда от ултравиолетовите В (UVB) лъчи на слънцето.

Има три начина, по които можете да поддържате здравословно ниво на витамин D или да компенсирате диагностицирания му недостиг:

Създайте си навика да се разхождате със семейството навън, винаги когато времето е хубаво. Излагането на слънце е от значение за синтеза на витамин D в организма, а от там и за подобряването на имунитета.
Приемайте добавки с витамин D. Специалистите съветват, когато е възможно, да избирате витамин D под формата на D3, а не на D2.
Яжте храни, богати на витамин D. Въпреки че списъкът с храни, които съдържат витамин D, не е много дълъг, имате много възможности - от риба и някои зеленчуци до обогатени храни и мляко.

Спете повече от седем часа на нощ

Настинали сте. Вероятно това не е съвпадение. Проучванията показват, че липсата на сън може значително да намали силата на имунната система. Изследователи на съня от Калифорнийския университет в Сан Франциско, университета „Карнеги Мелън“ и Медицинския център на университета в Питсбърг проверяват тази теория, като подлагат 164 доброволци на въздействието на настинката чрез капки за нос, докато наблюдават съня им и оценяват здравословните им навици.


Оказва се, че участниците, които спят по-малко от пет часа, са четири и половина пъти по-застрашени от настинка, отколкото тези, които спят редовно по седем часа на нощ. Авторът на това проучване д-р Арик Пратър добавя още, че липсата на сън се отразява фундаментално на физическото здраве.

Пийте вода през целия ден

Хидратацията е от изключително значение за поддържането на по-добър имунитет от всички членове на семейството. Пийте около 8-10 чаши вода на ден. Това ще ви помогне да изхвърлите токсините от тялото си.
Създайте този здравословен навик и у децата си още от най-ранна детска възраст. Винаги носете шише с вода за себе си и за малките, докато сте навън. Не забравяйте да слагате бутилка с вода в раницата на детето, когато отива на детска градина или на училище.

2-4-1.jpg

Приемайте цинкови добавки

Макар че цинкът е по-скоро известен със своите антиоксидантни свойства, изследванията показват, че добавките с цинк способстват за по-добър имунитет. Според редица проучвания цинкът играе важна роля за производството и правилното функциониране на всички видове бели кръвни клетки, борещи се с инфекциите, като лимфоцити (b- и T-клетки), неутрофили и макрофаги.

Консумирайте пробиотични храни

Кефирът, ферментирала млечна напитка, и киселото мляко са пълни с пробиотици, за които е известно, че намаляват възпалителната реакция на организма.

Едно проучване установява, че добрите чревни бактерии, съдържащи се в пробиотичните храни, съкращават продължителността на настинката с 2 дни и намаляват тежестта на симптомите с 34%. Ако млечните продукти не са ви по вкуса, добавете към диетата си някои от другите пробиотични храни.

Консумирайте пресни сезонни плодове и зеленчуци

Един от най-добрите здравословни навици за създаването на по-добър имунитет в семейството е приемът на здравословна храна. Чрез разнообразяване на диетата си осигурявате прием на най-подкрепящите имунната система антиоксидантни витамини като А, В6, С, Е, както и селен, желязо, фолиева киселина и цинк.

Снимка за внимание

Специалистите съветват да си набавяте много плодове и зеленчуци в различни цветове.

Развийте здравословния навик да спортувате

Редовните аеробни упражнения са полезни за сърцето, белите дробове, мозъка и имунната система, стига да не пренатоварвате.

Като цяло по-здравият организъм е по-добре подготвен да се противопостави на болести и инфекции, особено на инфекции на горните дихателни пътища като настинка и грип.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!