Образование

Най-успешните Startup компании за 2021 година

Zasemeistvoto
25 Април 2023

Много предприемачи по целия свят започват бизнес, но само най-успешните стартъп компании стават „еднорози“. Терминът еднорог означава най-големите стартиращи компании с оценка над 1 милиард долара. От друга страна „Стартъп“ произлиза от думата Startup на английски, която означава „стартиращ“. Терминът е използван за първи път през 1976 година от списанието Forbes.

Някои от така наречените еднорози са малко известни компании, които правят тихи, но въздействащи крачки в софтуера, здравеопазването, автомобилостроенето и други области. Други вече са станали добре известни лидери в индустрията, като авиокосмическият производител SpaceX и разработчикът и издател на игри Epic Games.

В световен мащаб има повече от 800 стартиращи фирми. Въпреки това, ние ще се фокусираме само върху тези, които имат оценки над 10 милиарда долара до декември 2021 година.
1-1-2-1024x683.jpg

През декември 2021 г. стартиращи фирми с оценка над 10 милиарда долара, разпределени в различни страни и индустрии са 35 на брой. Някои от тези комапнии са: Canva (40 млрд.), SpaceX (100 млрд.),  Revolut (33 млрд.), Nubank (30 млрд.), Stripe (95 млрд.), Databricks (38 млрд). 

Много от най-скъпите стартиращи компании вече са гиганти в своите области. Например компанията за социални медии Bytedance е разработчикът зад платформата за видео мрежа Douyin и нейната международна версия, TikTok, която е натрупала оценка от 140 милиарда долара. 

Компанията за финансови услуги и софтуер за плащане Stripe скочи от 36 милиарда долара на 95 милиарда долара в хода на пандемията.

Повече от 77% от еднорозите на стойност над 10 милиарда долара са категоризирани директно в области, свързани с технологиите, предимно във финансов и търговски софтуер. Това потвърждава, че технологичната индустрията е лидер в стартъп компаниите.

Ето и колко са компаниите оценени с над 10 милиарда класирани спрямо различните индустрии:

Финтех индустрия -  9 компании

Изкуствен интелект – 3 компании

Хардуер компании  - 3

Обслужване и интернет софтуери – 3 компании

Потребители и търговия на дребно – 2 компании

Управление на данни и анализи – 2 компании

Здравеопазване – 2 компании

Други – 2 компании

Логистика и доставки – 2 компании

Автомобили и транспорт – 1 компания

Най-добрите стартъп компании в САЩ за 2021 г. (независими и частни, с най-малко 50 служители) са изчислени в четири категории въз основа на данни от LinkedIn. Според проучването те включват: растеж на заетостта, ангажираност с компанията и нейните служители, интерес към работата и способност за привличане на таланти от компании в списъка на LinkedIn Top Companies.

3-1-1-1024x576.jpg

Ето кои са топ 5 на най-добрите стартъп компании в САЩ:

  1. Better
  2. Gong
  3. Glossier
  4. Discord
  5. Brex

Що се отнася до нашата скъпа родина, според класацията на fDi България е най – рентабилният финтех град в света за 2020г. По този начин изпреварваме държави като Румъния и Литва.  

Снимка за внимание
Поради този интерес от eu-startups.com решават да проучат кои са най-успешните стартъп компании в нашата страна.

На първо място е компанията Nasekomo , която има за мисия да направи революция в човешката хранителна верига. Тяхната идея е да създадат храна за животни от органични отпадъци, които се преобразуват от насекоми. През 202 година компанията получава 4 милиона евро финансиране под формата на инвестиции. Стойност на комапнията - 4 млн.евро

На второ място е Payhawk, чиято мисия е да опрости осчетоводяването на различни разходи за бизнесите. На тоз иетап фирмата облуьва клиенти от 14 държави в Европа. Има офиси в София, Берлин и Лондон. Стойността на компанията е 3 млн. Евро.

На трето място се класира стартъп компанията Evedo, спечелила и наградата „Най-добър Блокчейн Стартъп“ през 2019 година. Целта на платформата е да позволи на всички бизнеси и участници в организацията на различни събития да се обединят.

5-2.jpg

На четвърто място е стартъп компанията Phos, която създава първият софтуерен Пос терминал. Основана е през 2018 година и е базирана едновременно в България и Великобритания.

Пето място заема компанията Соlіbrа, която създава приложение за изплащане на обезщетения след закъснели или отложени полети. Средствата могат да бъдат изплатени и в крипто валута. Оперира както в България, така и в Румъния, Полша, Чехия, Гърция, Великобритания и Австрия.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!