Опити за зачеване
Свободно време

Опити за зачеване | Какво трябва да знаем?

Zasemeistvoto
15 май 2023г.

Забелязвате, че все по-често се заглеждате по бременните дами. Умилявате се на малките сладки бебенца на ваши приятели. Вероятно и вие вече мислите за деца.


Вероятно имате и много въпроси, свързани с [бременноста и родителството](https://www.zasemeistvoto.com/knigi-za-osyznato-roditelstvo). В тази статия сме ви подготвили всичко, което да трябва да знаете преди с вашия партньор да предприемете опити за зачеване. Да започваме!

Спрете приема на противозачатъчни

Акушер гинеколозите препоръчват спирането на противозачатъчните да стане поне няколко месеца преди да планирането на опити за зачеване.

Това ви дава време да прецените естествения си менструален цикъл и да разберете кога е овулацията ви - времето от месеца, когато сте най-плодовити.

1-2.jpg

Започнете да спестявате

Ако все още не сте започнали, направете го още сега. С раждането на детето постепенно разходите за семейството се увеличават. За това предвидете вашия семеен бюджет добре!

Още по време на бременността ще имате нужда от средства за закупуването на най-необходимите неща за новия член на семейството.

В днешно време бебешкото легълце, количката, столчето за кола понякога излизат цяло състояние.

2-2.jpg

Ще бъдете по-спокойни, ако предварително сте си създали допълнително перо от спестени средства още преди да предприемете опити за зачеване.

Стартирайте прием на пренатални витамини


Специалистите съветват дамите, които са взели решение, че искат да забременея през следващите три до шест месеца, трябва да започнат да взимат ежедневно мултивитамин с 400 микрограма фолиева киселина.

3-2.jpg

Приемът на достатъчно количество от този витамин от група В в периода преди бременността и в началото на бременността може да е животоспасяващо за бебето. Тъй като намалява значително риска от преждевременно раждане.


Самият мултивитамин е пълен с други хранителни вещества.

Те са от решаващо значение за здравословната бременност. Като желязо за предотвратяване на анемията и калций за здрави зъби и кости.


Приемайте по една таблетка сутрин. Ако в началото забравяте, задайте си аларма на телефона. Ако започнете да изграждате този здравословен навик още сега, ще ви е по-лесно да го запомните, когато очаквате дете.

Запасете се със сън


Подремвайте и си почивайте, винаги когато можете. Повечето от нас очакват безсънни нощи, след като бебето се появи.

Може да е трудно да си починем достойно и по време на бременността. Особено със ставането по няколко пъти през нощта за пишкане или при опитите за намирането на удобна поза за сън в напреднала бременност.

4-2.jpg


Освен това достатъчното количество сън може дори да ви помогне да забременеете по-бързо.

Проучвания показват, че жените, които си почиват твърде малко, имат повече проблеми с редовната овулация, отколкото тези, които не си почиват.

Намалате стреса! Погрижете се за себе си!


Някои изследвания показват, че прекалено високите нива на стрес могат да забавят забременяването (като предизвикват отклонения в овулацията или пречат на ембриона да се имплантира в матката).

5-2.jpg


Направете си емоционална проверка сега. Уверете се, че се чувствате спокойни и подготвени за следващия етап от живота си, и разберете какво ви помага да се отпуснете най-добре.


Може би е да пиеш чай и да гледаш стари епизоди на „Сексът и градът“, да медитираш, да правиш крос или просто да се разтоварваш с най-добрата си приятелка.

Каквото и да е, ако ви помага сега, то ще ви помогне и когато сте бременна или нова майка.

Посетете вашия лекар


Много експерти препоръчват да се запишете на преглед поне три месеца преди да планирате да започнете опити за бебе. Особено ако не посещавате редовно лекар.

6-1.jpg

Добре да се направят някои изследвания като например: тест за сърдечносъдови проблеми като високо кръвно налягане и холестерол и да следи за всякакви хронични заболявания (като диабет, астма или проблеми с щитовидната жлеза).

Снимка за внимание
По време на посещението си повдигнете всички въпроси. Свързани със забременяването, и се уверете, че не приемате лекарства, които влияят на плодовитостта.


Използвайте това посещение, за да прецените отношенията си с лекаря и да се уверите, че ще искате да продължите да го посещавате и след като забременеете.

Обърнете внимание отделя ли ви време, за да отговори на въпросите ви изчерпателно и внимателно или ви отхвърля с присвиване на очи или с фрази от рода на "Не е нужно да се притеснявате за това"?

Не забравяйте, че може да се срещате често с този човек. След като очаквате дете, и ще трябва да можете да се доверите на съветите му в един от най-важните моменти от живота ви.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!