Образование

Семеен Бюджет | Какво трябва да знаем за него?

Zasemeistvoto
10 Юни 2023
18.jpg

Какво е семеен бюджет?

Семейният бюджет най-кратко казано представлява средствата с които едно домакинство разполага. При неправилно планиране или дори липса на такова, обикновено семейството няма представа за какво е похарчило парите си.

Едно съставяне на семеен бюджет може да спести много главоболия както на вас, така и на половинката ви. Създаването на семеен бюджет ви позволява много по-добре да управлявате финансите си, и да сте наясно какво се случва с тях. Без семеен бюджет вие няма да знаете какво се случва с парите ви, и за какво се харчат те.

21.jpg

Чувството човек да вземе заплата за която се е трудил дълго време да изчезне безследно, не е най-приятното нещо и вие можете да избегнете това чрез създаване на семеен бюджет. Разбира се, създаването на семеен бюджет е процес който отнема време, внимателно планиране и много енергия, но си заслужава да бъде сторено.

Как да го управляваме

Семейният бюджет на отделният индивид, както и на семейството като цяло са много коментирани теми напоследък, но и теми на които всеки трябва да обърне внимание. Важно е да разпределяте и контролирате бюджета си разумно и предвидливо според нуждите си.

Много хора се трудят здраво, но не осъзнават къде и за какво отиват парите им, защото не си подредждат приоритетите правилно и не следят разходите си. Разбира се, тук трябва да отбележим че това се дължи на финансовата грамотност, която за съжаление в България е на много ниско ниво.

19.jpg

Всичко опира до навици и колкото по-рано развиете този навик, толкова по-бързо ще успеете да почнете да си правите много ясна сметка какво всъщност правите с финансите си. Може да се каже, че хората които са се сблъсквали с повече финансови трудности с времето са развили навика да ценят повече парите и да си правят много конкретна сметка как ще се разпредели заплатата им например.

Финансовото планиране е основна отговорност на всеки един от нас за да не си създаваме сами трудности, които при правилно планиране на бюджета могат да бъдат избегнати. Можете да разделите бюджета на две части като едната бива личен бюджет, а другата семеен бюджет.

В основната си част, те се препокриват и човек обикновено има и двете. Разликата идва там, че при семейния бюджет приходите не идват от само един човек, докато ако човек живее сам прихода е един и това вече е личен бюджет. Нека разясним какво всъщност е семеен бюджет.

Стъпки за създаване на семеен бюджет

Тук ще опишем някои много полезни стъпки за създаване на семеен бюджет чрез които да бъдете улеснени и сигурни в правилното създаване нa бюджет, който ще ви даде много сигурност и спокойствие. Разгледайте тези две много ценни стъпки:

 • Като стъпка номер едно нашият съвет е да пресметнете и прегледате своите месечни приходи за да имате представа с какви средства разполагате на  месец.
 • Разбира се, след приходите идват и разходите. Като стъпка номер две ви съветваме да пресметнете и месечните си разходи за да видите какво всъщност ви остава след като покриете основните си разходи. Съдбата на сумата която остава е изцяло във вашите ръце. Имате свободата да решите как да оползотворите тези средства, като разбира се най-мъдрия съвет тук е те да бъдат инвестирани и спестени разумно.
 • 20.jpg

  След като създадете вашият семеен бюджет вие трябва да го следвате много внимателно и стриктно, за да имате пълен контрол над финансите ви. С разумни и постоянни действия, резултатите от планирането и създаването на семейния бюджет няма да закъснеят и сами ще усетите каква позитивна разлика ще внесе създаването и управлението на семейния ви бюджет.

  Заключение

  Важно е да се придържате към този семеен бюджет и да бъдете постоянни в следенето на приходите и разходите си. В началото е трудно и може би стряскащо  за повечето хора да направят подобен план, но създаването на семеен бюджет несъмнено се отплаща във времето. Достатъчно е човек да бъде постоянен и концентриран в управлението на приходите и разходите си.

  Някои хора прибягват до консултация с финансов консултант, който да създаде семеиният им бюджет вместо тях и в това няма нищо лошо. Но в крайна сметка, както всяко друго нещо, управлението на семейния бюджет е нещо което ни държи отговорни и е навик, който ние трябва да усвоим. Веднъж изграден, този навик ще ви носи само дивиденти. Отговорни сме да управляваме сами парите си и да контролираме бюджета с който разполагаме!

  Споделяне
  Loading...

  Последвай ни

  Instagram лого

  zasemeistvoto

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!