Образование

Развитието на Apple през годините

Zasemeistvoto
28 Април 2023


На 2 август 2018 г. Apple влезе в историята, като стана първата публично търгувана американска компания, която е оценена на $1 трилион, измерено чрез пазарна капитализация. През август 2020 г. компанията отново чупи рекорди, като става първата американска компания, която достига пазарна капитализация от 2 трилиона долара.

Ето и някои от най-ключови моменти за компанията променила света:

Стив Джобс и Стив Возняк съоснователят Apple през 1977 г., представят първо Apple I, а след това Apple II.
 • Apple става публична през 1980 г., но Джобс в крайна сметка напуска - само за да се завърне след няколко години.
 • Успехът на Apple се крие в стратегическа визия, която надхвърля обикновените настолни компютри и включва преносими мобилни устройства и еволюционни компютърни софтуери.

 • Производителността и дизайнът са ключови двигатели на марката Apple и нейния постоянен успех.
 • 1-4-1024x576.jpg


  Разбирането защо Apple се превръща в толкова успешна компания изисква да погледнем назад към нейния произход и история. От първия компютър на Apple (Apple I, който бива създаден просто като дънна платка) до най-новия iWatch.

  Представяме ви кратък преглед на хронологията на иновативните продукти на Apple.

  Основана от Стив Джобс и Стив Возняк, компанията стартира с няколко лаптопа, които впоследствие помогат на компанията да получи достатъчно капитал за изграждането на Apple II през 1977 г. 

  Apple II движи приходите на компанията до средата на 80-те години, въпреки че хардуерът остава почти същият. Джобс и Возняк опитват да актуализират като създават Apple III и Apple Lisa, но за съжаление не успяват да се наложат в търговската мрежа. В началото на 80-те Apple започва да среща затруднения.

  Излизането на Macintosh през 1984 г. се оказва скок за компанията. Въпреки това, през годините IBM успява да настигне Apple по продажби. Разочароващите приходи от Macintosh и вътрешните борби за контрол принуждават до борда на директорите на Apple да уволни Джобс в полза на Джон Скъли (някои източници казват, че Джобс е решил да напусне). Скъли става главен изпълнителен директор на Apple до 1993 г. През тези години Apple се радва на силен растеж. Скъли създава нови продукти, включително лазерни принтери, Macintosh Portable, PowerBooks, Newton и много други.

  Снимка за внимание
  Продуктите на Apple продължават да се продават с голям успех и довеждат до силни финансови резултати. През същия период обаче по-евтините компютри с Windows обслужват далеч по-голям среден пазар, докато Windows също се възползваше от мощните процесори на Intel, което кара Apple да забавя своето развитие.

  Двамата главни изпълнителни директори, Майкъл Спиндлър и Гил Амелио, не успяват да обърнат хода срещу безмилостното разпространение на системи, работещи с операционни системи на Microsoft. Новата операционна система на Microsoft - Windows, се превръща в индустриален стандарт, а Apple Macintosh започва да показва признаци на изоставане в индустрията . 

  2-4-1024x576.jpg

  В крайна сметка Амелио се заема с решаването на някои от тези проблеми, като купува NeXT Inc. – компанията, управлявана от не друг, а от основателя на Apple Стив Джобс.

  Джобс е вярвал, че един наистина революционен продукт не може да зависи от нуждите и желанията на клиентите. Той е смятал, че клиентите не могат да разберат стойността на даден продукт, докато действително не го използват. За съжаление Джобс изпреварва времето си през 1985 г. – с цели 12 години.

  Когато Джобс сваля Амелио и отново поема Apple през 1997 г., хардуерът е настигнал визията му за всичко цифрово. Той стартира iMac със силна маркетингова кампания, включваща лозунга „Мисли различно“. Въпреки че на Джобс често се приписвала заслугата за харченето на пари и време за маркетинг, отличният маркетинг и брандинг винаги са били ключови за растежа на Apple. Истинската разлика между iMac и всички предшестващи го продукти се крие в красотата и дизайна.

  През 1998 г. iMac става най-естетически приятната машина на пазара. Това е компютърът, който преобрща световната история за стздаване на лаптопи и до ден днешен.

  iMac се оказва само началото, тъй като Apple пускат поредица от хитови продукти, които отразяват новия фокус върху елегантността и потребителското изживяване. Те включват iBook, iPod, iPhone, MacBook Air и iPad. IPod се превръща в убиец на категорията в MP3 плейърите, а iPhone по същество стартира и после доминира на пазара. 

  3-4-1024x576.jpg

  По-важното е, че всички тези продукти сменят фокуса на Apple в нов бизнес модел за създаване на тясна екосистема от хардуер, софтуер и съдържание. Apple не създава iTunes, за да бъде проста програма за потребителите да прехвърлят MP3 файлове на iPod, какъвто беше случаят с предложенията на много други производители. Вместо това компанията атакува концепцията за албуми, които разделя на песни, които ще се продават поотделно на малка част от цената на целия албум.

  Стив Джобс умира през 2011 г. от рак на панкреаса. Служейки като главен изпълнителен директор малко преди смъртта си, Стив Джобс прехвърля юздите на компанията на Тим Кук. Ерата след Джобс в Apple въпреки това продължава да бъде успешна. Apple все още е доминиращата технологична компания както в пазарния дял, така и в цената на акциите.

  Някои анализатори смятат, че без Джобс като творческа сила, Apple е станала единствено итеративна в своите технологични издания. Основната версия на ерата след Джобс е Apple Watch. Фирмата също така създава Apple TV устройства и пуска услугата за поточно предаване на видео по Apple TV+.

  Въпреки всички промени през годините, компанията все още произвежда едни от най-добрите продукти с най-интегрирана екосистема. Въпреки това, разликата между Apple, Samsung и Google вече не е толкова изразена, както преди. Компании като Samsung все повече се стремят да поемат водеща роля, когато става въпрос за продуктови иновации в някои категории.

  Споделяне

  Коментари

  Последвай ни

  Instagram лого

  zasemeistvoto

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!