Домашен уют

Как да изберем лесно и бързо прахосмукачка робот

Zasemeistvoto
5 Май 2023

Вижте от кои глезотийки спокойно можете да се откажете 

Цена, мощност и добра батерия. Това са трите най-проверявани показатели, когато стане дума за избор на прахосмукачка робот. 

Ако за първи път ще си купувате такъв уред, вижте този кратък списък с основни неща, за които да следите. 

1-1-3-1024x682.jpg

Имат ли прахосмукачките робот недостатъци?

Истината е, че имат. 

Те не са вездесъщи, без значение колко скъп уред изберете да си купите. Все още не могат да се сравняват с истинските големи и мощни прахосмукачки. Нито по сила, нито по вместимост на контейнера. Освен това, роботите не се славят с много добри умения в почистването на килими.

Без значение какво твърдят производителите, килимите и другите влакнести постелки си остават истинско предизвикателство за малките машинки. В крайна сметка е хубаво да имате предвид какъв процент от подовата ви настилка е гладка и може да бъде почистена с прахосмукачка робот.  

Идеалният вариант, който осмисля инвестицията ви е над 80 % от земята да е достъпна и без постелки.

Продължава ли да е важна батерията?

Всъщност, да. Технологиите се развиват бързо и конкуренцията расте, но в полето на прахосмукачките роботи издръжливостта на батериите си остава все така ключово предимство. 

Точно този показател е и най-важният, за който да следите. Дори няма да е далеч от истината, ако кажем, че е по-важен и от цената. 

Ето за какво да гледате:

  • колко време отнема според характеристиките на производителя зареждането на уреда
  • колко време след като е била заредена прахосмукачката може да чисти - час, два или повече
  • най-лесно ще ви бъде да си направите една таблица в ексел и  в нея да си въведете всички важни за вас неща
  • сайтовете за сравнително пазаруване не могат да свършат на 100% тази задача, защото за вас може да са важни строго индивидуални параметри

Има ли резервни части и можете ли да си ги поръчате?

2-1-3-1024x683.jpg

Прахосмукачките роботи търпят по-честа смяна на резервните части. Най-много се сменят четките, филтрите, както и самата батерия. Много важно е още, когато избирате модела да проверите и това. 

А най-мъдро е с оригиналния уред да си поръчате и поне два комплекта четки и филтри. 

Първо, така ще си спестите транспортни разходи и второ - почти е сто процента сигурно, че само след няколко месеца ще ви се прииска да направите смяна. Ако в жилището има котка или куче, или хора  с дълги коси, захабавянето става още по-бързо. 

Какви функции трябва да има всяка прахосмукачка робот?

3-1-2-1024x681.jpg

Това е един много щекотлив въпрос, защото реално от него зависи цената. Много е важно още в началото да си отговорите какво в крайна сметка ви е важно.  

Снимка за внимание
Така ще си спестите излишни разходи за уред, от който няма да ползвате дори половината функции.

И все пак - без какво не може нито една прахосмукачка робот днес?

  1. Дистанционното управление е напълно задължително и базисно. Хубаво е да се предлага възможност прахосмукачката да започне почистване в определен и предварително нагласен час. 
  1. HEPA филтрите са силно препоръчителни. Те ви гарантират максимална чистота само, ако са създадени да улавят и най-малките частици.  

Това, за което със сигурност трябва да внимавате е самите филтри да се почистват редовно. Преди да пристъпите към тази задача прочетете внимателно инструкциите. За някои модели е достатъчно изтупване, други позволяват измиване с вода. Ако се спрете на втория вариант е много важно да върнете филтъра обратно съвършено сух. 

От кои глезотийки на прахосмукачката робот можете да се лишите?

  1. Ако живеете в малък апартамент със сигурност не ви трябват скъпи сензори, които пазят уреда да не се катурне по стълби. 
  1. Може и да има логика да поставяте виртуални стени, но само ако обитавате голямо жилище. Иначе просто няма смисъл. 
  1. Функциите за допир също вдигат цената. Нищо чудно да установите, че дори и най-простият модел успешно заобикаля столове и маси и съвсем не е нужно специална програма да го насочва. 

И за финал - не забравяйте сервиза

В момента е много по-лесно и евтино да си купите прахосмукачка робот от чужбина. 

За съжаление, така се лишавате от възможността да ползвате оторизиран сервиз, ако нещо се обърка. 

Реално има голяма вероятност, ако я дадете за ремонт сметката да съвпадне със спестените пари от покупката. Това може би е един от случаите, когато си струва да проверите предварително има ли сервиз, който ремонтира без проблем всякакви модели. 

А ако няма, да се доверите на марка, която се предлага на пазара от оторизиран вносител и съответно осигурена поправка, ако нещо внезапно се счупи.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

zasemeistvoto

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че стана част от нашето семейство!